Προσοχή, ο σκύλος δαγκώνει..

Προσοχή: «Ο σκύλος δαγκώνει». Ποιος φταίει όμως; Συνήθως το μεγάλο (δίποδο) αφεντικό, που περηφανεύεται για το γενναίο, τετράποδο μάγκα (ή μήπως τέρας;) που ανέθρεψε... Και οι λόγοι που κάνουν έναν σκύλο να επιτεθεί; Ο φόβος, η κυριαρχία, η προστασία της εδαφικής και κτητικής του ακεραιότητας.
Δεν είναι μύθος ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στα δαγκώματα των σκύλων.

Τα μισά από τα παιδιά που έχουν ζήσει την εμπειρία του δαγκώματος από σκύλο έχουν αποτέλεσμα η βλάβη να είναι τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ξεχνούν πολύ εύκολα γιατί αγαπούν υπερβολικά το κατοικίδιό τους, αν φυσικά το δάγκωμα δεν είναι και τόσο μεγάλο. Κατανοώντας όμως τη συμπεριφορά των σκύλων και προετοιμάζοντας τον εαυτό μας για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση αντιπαράθεσης μαζί του, πολλά από τα συμβάντα αυτής της μορφής μπορούν να αποφευχθούν. Τα περισσότερα από τα σκυλιά είναι και ασφαλή και ευχάριστα στη συναλλαγή μαζί τους, όμως κάποια άλλα, και δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ποια, έχουν τους δικούς τους κανόνες όσον αφορά τα παιδιά. Το αν εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε τους κανόνες αυτής της μειονότητας σωστούς (για τα ανθρώπινα δεδομένα) είναι το θέμα που παρεξηγούμε τόσο συχνά τις συμπεριφορές των σκυλιών. Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα σκυλιά μας και να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να σέβονται και να αναγνωρίζουν ότι τα σκυλιά δεν είναι ένα παιχνίδι, αλλά μια ζωούλα που χρειάζεται σεβασμό και πολλές φορές ηρεμία. Μοναδικό μέλημα αυτού του άρθρου σίγουρα δεν είναι να κατηγορείς τα παιδιά και γνωστό σε όλους είναι ότι σπάνια υπάρχει δικαιολογία για ένα σκύλο που δάγκωσε άνθρωπο, όμως γνωρίζοντας τους λόγους που ένα σκυλί μπορεί να φτάσει στην κατάσταση να δαγκώσει, και βλέποντας τα γεγονότα «μέσα από τα μάτια του σκύλου», σίγουρα θα βοηθήσει να αποφύγουμε τα επώδυνα περιστατικά.

Μήπως είναι... ταραγμένο;
Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένα σκυλί είναι ταραγμένο;
Τα σκυλιά είναι ζώα και τα ζώα δαγκώνουν. Έτσι λοιπόν το οποιοδήποτε σκυλί μπορεί να δαγκώσει, όμως τα περισσότερα δεν θα το κάνουν αν ενεργήσουμε κι εμείς σωστά όταν βρισκόμαστε κοντά τους. Ειδικότερα μια στάση όπου η ουρά είναι όρθια, η τρίχα της πλάτης όρθια και ο σκύλος παρουσιάζει τα δόντια του και γρυλλίζει, σημαίνει ότι πρέπει να τεθούμε σε άμεση επιφυλακή. Σε αυτή την περίπτωση το ζώο είναι πολύ θυμωμένο ή και πολύ φοβισμένο. Αν το παιδί συνεχίσει τη δραστηριότητα που συνεπώς ταράζει το σκυλί, τότε αυτό ενδέχεται να ταραχθεί περισσότερο και πιθανά να δαγκώσει. Αν τα αφτιά του σκύλου είναι γερμένα προς τα πίσω και η ουρά είναι ανάμεσα στα σκέλια του, τότε το σκυλί είναι τρομαγμένο και τότε ή θα προσπαθήσει να φύγει ή αν δεν έχει αυτή την επιλογή τότε μπορεί και να επιτεθεί. Σε κάθε περίπτωση ο σκύλος προσπαθεί να αυξήσει την απόσταση ανάμεσα στον ίδιο και σε αυτό που τον τρομάζει. Το ποια λύση θα επιλέξει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι εμπειρίες του σκύλου, αν έχει λάβει και τι είδους εκπαίδευση, η γενετική του προδιάθεση, το ταμπεραμέντο του. Το σκυλί μπορεί να είναι αγαπητό και αφοσιωμένο στο άμεσο περιβάλλον του αν λάβει την πρέπουσα εκπαίδευση, όμως το σκυλί μπορεί να δαγκώσει αν το προκαλέσουμε. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι τα σκυλιά και οι άνθρωποι διαφέρουν στο τι θεωρούν ως απειλή και ως εκ τούτου δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε τι θα εκλάβει ως απειλή ο σκύλος. Καλό θα ήταν να μη δημιουργήσουμε μια εικόνα «από μακριά κι αγαπημένοι» γιατί αυτή θα ήταν τελείως λάθος εκτίμηση. Τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι χρειάζονται το σεβασμό και την ηρεμία, αλλά παράλληλα και το παιχνίδι, αφού όλα είναι μέσα στη ζωή. Σεβασμός και αγάπη λοιπόν από το παιδί προς το κατοικίδιο και όλα θα είναι καλύτερα.

Συγκλονιστικά στοιχεία
ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ έρευνες σχετικά με περιστατικά δαγκώματος σκύλων ανακαλύψαμε συγκλονιστικά στοιχεία. Η 3ετής καταγραφή των πανεπιστημίου του Chicago έδωσε τα εξής συμπεράσματα:
Για παιδιά κάτω των 4 ετών
* 60% δαγκώθηκαν σε κεφάλι, σβέρκο και πρόσωπο
* 90% δαγκώθηκαν στο ίδιο τους το σπίτι
* 40% δαγκώθηκαν από τον σκύλο τους
* 60% των σκυλιών δεν είχαν ιστορικό δαγκώματος.
Για παιδιά από 4 ετών μέχρι 16 ετών
* 18% δαγκώθηκαν σε κεφάλι, σβέρκο και πρόσωπο
* 38% δαγκώθηκαν στο ίδιο τους το σπίτι
* 18% δαγκώθηκαν από τον σκύλο τους
* 50% των σκυλιών δεν είχαν ιστορικό δαγκώματος.
Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι το 51% των παιδιών δαγκώθηκαν στο κρεβάτι τους και τα περισσότερα από το ίδιο τους το κατοικίδιο. Κανένα συμβάν δεν σχετίζεται με αδέσποτα ζώα.

Κι όμως, το δάγκωμα αποφεύγεται
ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ και τα παιδιά μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί, αρκεί να εκπαιδευτούν και τα δύο προς το στόχο αυτό μαθαίνοντας να σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου. Ποτέ μην αφήνετε παιδιά μόνα -όταν ειδικά τα παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με τα ζώα- χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα. Πώς μπορεί ένα παιδί να αποφύγει το δάγκωμα από ένα σκύλο;
1. Ποτέ δεν αγγίζετε ένα σκύλο που τρώει.
2. Δεν παρενοχλείτε τον σκύλο.
3. Αν ο σκύλος κυνηγήσει ποδηλάτη, τότε θα πρέπει αυτός να κατέβει αμέσως από το ποδήλατο και να το τοποθετήσει ανάμεσα στο ίδιο και τον σκύλο, αλλά και ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ.
4. Αποφεύγετε τις αγέλες σκύλων. Αν ωστόσο βρεθείτε ανάμεσα σε σκυλιά ΜΗΝ τρέξετε και ΜΗΝ φωνάζετε.
5. ΜΗΝ ενοχλείτε έναν σκύλο που κοιμάται.
6. Αν συναντήστε έναν άγνωστο σκύλο ΠΟΤΕ μην τον χαϊδέψετε στο κεφάλι αλλά στο πλάι του προσώπου του, κάτω από το πιγούνι ή στο στήθος και πάντα απ' την πλευρά που βρίσκεστε εσείς. Καλύτερα μην το χαϊδέψετε καθόλου αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων.
7. Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη του σκύλου αν είναι ασφαλές να χαϊδέψετε τον σκύλο. Αν ναι, τότε δώστε του τον χρόνο να σας μυρίσει.
8. ΜΗΝ χαϊδεύετε σκυλιά που βρίσκονται εντός αυτοκινήτου, καθώς είναι χώρος που ο σκύλος ενδέχεται να προστατεύει.
9. ΜΗΝ προσπαθήσετε να χωρίσετε σκυλιά που τσακώνονται.
10. Αν σας πλησιάσει άγνωστος σκύλος, μείνετε ακίνητοι σαν άγαλμα!

Της Φωτεινής Παλληκαρίδου
.

Επιστροφή στην κορυφή