Γιάννης Ασλιχανίδης - Asli Ηan - Ελλάδα

www.aslihan.gr

aslihankennel@gmail.com

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν;

 

Από μικρό παιδί η εικόνα - μορφή ενός σκύλου Ντόμπερμαν με προκαλούσε ένα δέος, μια γοητεία. Παρόλο που μια ζωή είχαμε στο σπίτι μας σκυλιά (Λυκόσκυλα) ποτέ δεν κατάφερα να πείσω τον πατέρα μου να μας πάρει ένα Ντόμπερμαν. Αφού πέρασαν τα χρόνια, μια μέρα γέννησε ενός φίλου μου η σκύλα (χωρίς pedigree) και μου χάρισε ένα θηλυκό μαύρο. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Εγώ τότε σε ηλικία, αν δεν κάνω λάθος 19 ετών. Άρχισα να "σκαλίζω" και να διαβάζω όσα μπορούσα για αυτή την ράτσα. Διαβάζοντας και ρωτώντας εμπειρότερους ανθρώπους (εκτροφείς) κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό που είχα στα χέρια μου ήταν τελικά ένα ημίαιμο σκυλάκι. Γι αυτό και το τονίζω σε μερικά παιδιά ΠΡΟΣΕΞΤΕ από που θα πάρετε το πρώτο σας σκύλο. Την είχαμε αγαπήσει όμως, και ήξερα ότι με αυτή δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου, την εκτροφή. Έτσι αφού τελείωσα με τα "στρατιωτικά" και τα επαγγελματικά μου και αφού έβγαζα πλέον δικά μου χρήματα, πήρα την απόφαση να πάρω ένα σκυλί με τα λεγόμενα "χαρτιά" καθαροαιμίας, που δεν είναι άλλο από το pedigree. Για κακή μου τύχη από την γεννά που είχα διαλέξει τότε δεν υπήρχε θηλυκό σκυλάκι για μένα. Έτσι αναγκαστικά και αγόρασα αρσενικό, μάλιστα καφέ τον Οdy. Δεν ήταν και τόσο καλός μορφολογικά (αυτό το έμαθα εν καιρό εγώ τον έβλεπα σκύλαρο). Μετά ακολούθησαν αρκετά σκυλιά μεγάλα και μικρά, άλλα μου έκαναν άλλα όχι. "Σοβάρεψα" στα τέλη του 99 αρχές 2000. Και λέω σοβάρεψα γιατί άρχισα να γνωρίζω εκτροφείς του εξωτερικού (πρώην Γιουγκοσλαβίας) και να διευρύνω τις γνώσεις μου πάνω στην φυλή. Με βοήθησαν αρκετά να κατανοήσω τα "πειράματα" πάνω στα pedigree, και πως να κάνω συνδυασμούς για να πάρω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό δεν ξέρω αν το πέτυχα η όχι, αλλά τα βάζω και λίγο με την τύχη, γιατί τα επαγγελματικά μου δεν με άφησαν να δώσω το 100% από αυτό που ήθελα να δώσω. Δεν θα πάψω ποτέ να προσπαθώ για την "βελτίωση" της φυλής.

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Επίσημα από το 2003. Ομως εκτροφικές τάσεις είχα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Με διάφορα ζώα και πουλιά.

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Ναί, βέβαια!!

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Σαφώς και έχει αλλάξει. Έχει γίνει πιο ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ σε σχέση με τα τότε σκυλιά. Το σύγχρονο Ντόμπερμαν έχει μπει μέσα στο σπίτι, μέσα στο σαλόνι του απλού ιδιοκτήτη, δεν ζει όπως κάποτε. Σε όλο αυτό, συνέβαλε στο Γερμανικό τεστ καταλληλότητας αναπαραγωγής (ΖΤΡ).

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Όταν μιλάμε για Ντόμπερμαν πάει πακέτο αυτό!!!

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Κάποιες χώρες έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, εμείς εδώ ακόμη προσπαθούμε.

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Δίνω πολύ μεγάλη σημασία και είναι ένα από το άγχος μου σε κάθε μου μια γέννα. Προσέχω πάρα πολύ πάνω σε αυτό ,αλλά είναι και θέμα τύχης, γιατί μπορεί να σου έρθει "κατακέφαλα" κάτι από πολύ πίσω δηλαδή από 6-7 γενιές πίσω.

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Άκρως απαραίτητο. Απαράδεκτος όποιος πλέον ζευγαρώνει χωρίς επίσημες εξετάσεις δυσπλασίας. Και συνιστώ στον κόσμο μακριά από αυτούς τους "εκτροφείς"

 

Αν σε ρώταγα ποιά κατά την γνώμη σου ήταν τα πιο σημαντικά σκυλιά που έθεσαν τις βάσεις για το Ελληνικό Ντόμπερμαν στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

 

Ολλανδικές και Ιταλικές γραμμές..

 

Και στο εξωτερικό;

 

Έχω απαντήσει..

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Υπάρχει Αμερικάνικο Ντόμπερμαν;

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

Το κόκκαλο στα Ευρωπαϊκά δεν έχει σύγκριση..

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Ναι μην σταματούν την προσπάθεια, άλλωστε και εγώ νέος είμαι..

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

Line breeding inbreeding, είναι κάτι που μου αρέσει και δουλεύω πάνω σε αυτό .Θεωρώ ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείς να πάρεις κάτι καλό, γιατί ξέρεις τι ακριβώς ζητάς.

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Προσοχή παιδιά και τα μάτια σας ανοιχτά, υπάρχουν "λαμόγια" και απατεώνες. Μην αγοράζετε σκυλιά από γονείς χωρίς κάποια τεστ υγείας - χαρακτήρα και μηδενικές εμφανίσεις σε εκθέσεις μορφολογίας.

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Αγορά!!

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Το Ντόμπερμαν αν είναι Ντόμπερμαν δεν με χαλάει όπως και να είναι.

 

Επιστροφή στην κορυφή