Στέφανος Δεμερτζής - Precious De Stefano - Ελλάδα

facebook

stev.trapsound@gmail.com

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν;

 

Πριν 8 χρόνια μου χάρισαν ένα Ντόμπερμαν σε μεγάλη ηλικία ύστερα από 3 χρόνια κοντά μου πέθανε. Αγόρασα μετά από Σκόπια μέσω ανθρώπου που πουλάει σκυλιά στην Ελλάδα και πάλι ένα Ντόμπερμαν. Εκείνη την εποχή γράφτηκα στο site του Doberman.gr στο φόρουμ και άρχισα να διαβάζω και να συζητώ με διάφορα άτομα. Εκεί μέσα πρέπει να ομολογήσω ήταν μία μεγάλη σχολή για μένα αφού υπήρχαν πολύ πιο έμπειροι ιδιοκτήτες και εκτροφείς και σε ότι ερωτήσεις είχες αυτόματα είχες και την απάντηση, από την άλλη όμως υπήρχε και ένα πολύ άσχημο κλίμα συμπεριφοράς , απέναντι σε κάθε καινούργιο μέλος που είτε είχε αγοράσει σκυλί χωρίς χαρτιά είτε είχε αποκτήσει από ανεξέλεγκτη γέννα πάλι χωρίς χαρτιά.
Αργότερα ήρθε στην ζωή μου η πρώτη μου σκύλα με την οποία έχτισα το όνειρο μου αυτό της εκτροφής. Το όνομα της Ορνέλα και αγορασμένη από τον Ασλιχανίδη τον Γιάννη.
Πρέπει κατά την γνώμη μου οι νέοι ιδιοκτήτες που ψάχνουν για τον μελλοντικό τους σκύλο να έχουν φυλαγμένα τα νώτα τους και να την ψάχνουν σε όλα. Ο πόθος τους το να πάρουν σκύλο από εκτροφέα καμιά φορά δεν είναι και τόσο αγγελικός πλασμένος η όσο φαντάζεται κάποιος. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχουν πολύ και να την ψάχνουν πολύ. Η εκτροφή για μένα πρέπει πάντα να ξεκινάει από την προσωπικότητα του εκτροφέα το κατά πόσο έντιμος και ηθικός πρέπει να είναι απέναντι στον πελάτη. Για μένα αυτό είναι που θα πρέπει να χτίσει με τον εαυτό του πρώτα ο εκτροφέας, και σιγά σιγά έρχονται και οι γνώσεις.
Με την πάροδο των χρόνων έρχεται πιστεύω η εμπειρία εάν και εφόσον αγαπάς αυτό που κάνεις. Η εκτροφή για μένα είναι αυτό που όλοι, είτε λίγο, είτε πολύ έχουν βάλει τον ίδιο στόχο να έχουμε πάντα τα καλλίτερα αποτελέσματα.
Αυτό που με ικανοποιεί πέραν του αποτελέσματος της κάθε γέννας μου της Ορνέλας, είναι ότι τουλάχιστον έχω μία άριστη σχέση με όλους τους πελάτες μου τους οποίους όσο μπορώ βοηθάω χωρίς καμία άλλη οικονομική επιβάρυνση, πέραν αυτής τις τιμής αγοράς του σκύλου.

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Επίσημα Από το 2012

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Φυσικά δεν με πτοεί η κρίση, και δεν το βάζω κάτω, ακόμη και εάν σήμερα υπάρχει μειωμένη αγοραστική ζήτηση, συνεχίζω και θα είμαι συνέχεια όσο μπορώ και κρατιέμαι πάντα κοντά σε αυτό που αγαπάω.
Από την άλλη με ενδιαφέρει και η υγεία της μονάκριβης εκτροφικής μου σκύλας για αυτό και προσέχω τα ζευγαρώματα της σκύλας μου να είναι μετρημένα.

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Η αλήθεια είναι ότι για τα πολύ παλιά Ντόμπερμαν δεν μπορώ να έχω άποψη παρά μόνο από όσα όλα διαβάζω, για αυτά μπορούν να γράψουν και να μιλήσουν οι παλαιοί εκτροφείς στην Ελλάδα που έχουν δώσει όλη τους την ζωή τους για αυτήν την ράτσα. Πιστεύω όμως ότι η αλλαγή ενδείκνυται στο ότι τα σημερινά Ντόμπερμαν είναι πιο «κοινωνικά» αν μπορούσαμε να τα πούμε έτσι. Τείνουνε δηλαδή να τα κάνουμε σε λίγα χρόνια σκυλιά του καναπέ.

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Το Ντόμπερμαν είναι καθαρά εργασιακό σκυλί αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν δίνουμε και βάση στην μορφολογία.[]

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Τα τελευταία χρόνια διεθνώς στο σύνολο της φυλής η ποιότητα έχει πέσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Έλληνες ιδιοκτήτες και εκτροφείς έχουν φέρει αξιόλογα αποτελέσματα σε παγκόσμιου επίπεδο. Εύχομαι και στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες και εκτροφείς που ασχολούνται με την φυλή να συνεχίσουν σε αυτά τα βήματα. Ακόμη εύχομαι να υπάρξει ομόνοια στις σχέσεις μεταξύ εκτροφέων για το κόψιμο της πίτας, και να κοιτάξουμε να λειτουργήσουμε πιο ανοιχτά, και πιο οργανωμένα για το καλό της κοινότητας που όλοι αγαπάμε. Κλειστές ομάδες να ασχολούνται κάποιοι αποκλειστικά μόνο καλό δεν κάνουν στον χώρο. Ας απομονώσουμε όσους θέλουν να εκμεταλλεύονται τον χώρο αυτό για προσωπικά συμφέροντα.

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Πάντα πρέπει να γίνονται εξετάσεις υγείας είναι βασικές, βέβαια ποτέ δεν μπορείς και να αποφύγεις ένα ξαφνικό μοιραίο το οποίο σου έρχεται από το πουθενά.

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Ναι πρέπει να είναι η βασική εξέταση τουλάχιστον για να αποφεύγονται τα χειρότερα

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Φυσικά Ευρωπαϊκό

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

Το κεφάλι για την έκφραση του, και η κίνηση του αφού το Ντόμπερμαν είναι κάθε αυτού εργασιακό σκυλί.

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Και εγώ νέος είμαι αλλά σε όποιον αποφασίσει να μπει στον χώρο εύχομαι πάντα να λειτουργεί με την καρδιά και όχι με την τσέπη. Έχω ακούσει πάμπολλες ιστορίες που μόνο κακό κάνουν στον χώρο και δεν θέλω ούτε καν να τις σκέφτομαι. Τέτοιες αλητείες και τέτοια περιστατικά πρέπει να απομονώνονται.

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

Line breeding inbreeding

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Αυτό που έγραψα και παραπάνω ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει τα μάτια σας ανοιχτά και να προσέχετε. Μόνοι σας να κάνετε τις επιλογές σας για το ποιο κουτάβι θα πάρετε, να ξεκαθαρίζετε πάντα από την αρχή πόσο κοστίζει, και μόνοι σας να επιλέγετε εκπαιδευτή μετά από μεγάλη έρευνα ξεπερνώντας την συμβουλή του εκτροφέα..

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Αγορά φυσικά

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Κάποτε η ερώτηση αυτή θα είχε αξία τώρα με τον Νόμο μόνον μονόδρομος υπάρχει και είναι αυτός του άκοπου. Σιγά σιγά τείνει να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό για μένα δεν μειώνει τον χαρακτήρα του Ντόμπερμαν για μένα πάντα θα είναι το ίδιο στην καρδιά μου.

 

Επιστροφή στην κορυφή