Λεωνίδας Γεωργόπουλος - Ligne de Fantasie - Ελλάδα

ligne.de.fantasie@hotmail.com

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν;

 

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της όμορφης φυλής μας, το πρώτο μου dobermann το απέκτησα σε ηλικία 12 ετών, ήταν ένας αρσενικός εντελώς διαφορετικού προτύπου όπως αυτού που συναντάμε στην σύγχρονη εκτροφή, το dobermann είναι έρωτας με την πρώτη ματιά, αθλητικό, πανέξυπνο, και με μια λέξη έχει ψυχή από όλες τις απόψεις. Στα 28 μου αποφάσισα μετά από παρότρυνση ενός θείου μου έμπειρου στον κυνολογικό χώρο να πάρω το πρώτο ουσιαστικά δικό μου dobermann!! Το όνομα της Chelsea Asli Han εκτροφής Ασλιχανίδη, η Chelsea πήρε συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις με μεγάλη επιτυχία αλλά για να μην φλυαρώ μακάρι να είχαν όλοι μια σκύλα σαν αυτή και νιώθω πολύ τυχερός που την έχω εγώ!!

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Απέκτησα το όνομα εκτροφείου μου το 2013 με την επωνυμία 'Ligne de fantasie' (φανταστική γραμμή). Το ολοκληρωμένο βιογραφικό της σκύλας μου έπειτα και από τα θετικά αποτελέσματα της εξέτασης δυσπλασίας αποφάσισα να κάνω την πρώτη μου γέννα στην Ιταλία με τον πιο ολοκληρωμένο κατά με αρσενικό αυτή την στιγμή στην Ευρώπη τον Toscano del Diamante Nero με αποτέλεσμα άκρως επιτυχημένο!! Τα κουτάβια ένα καλύτερο από το άλλο αλλά το αστέρι μου ακούει στο όνομα Ligne de Fantasie Apollo. O Apollo έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του και δικαίως τον αποκαλούν το μέλλον της ελληνικής εκτροφής. Βρίσκεται στα χέρια του Νικόλαου Κριπιντίρη και είναι το προσωπικό μας στοίχημα.

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Στην εκτροφή οι βιαστικές κινήσεις και η εκτροφή χωρίς προϋποθέσεις μόνο κακό μπορούν να φέρουν στο όνομα του εκτροφέα εφόσον η εκτροφή δεν έχει κίνητρο να καλύψει βιοποριστικές σου ανάγκες ή ακόμα χειρότερα ανάγκες καλλωπισμού σου. Με μένα δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο, το dobermann για μένα είναι χόμπι καθώς δεν με συντηρεί αλλά το συντηρώ. Οι συνθήκες της δουλείας μου με κάνουν να δυσκολεύομαι να κάνω τo όνειρο που έχω στην εκτροφή πραγματικότητα αλλά το dobermann είναι μικρόβιο και μέσα μου δεν πεθαίνει, συνέχεια στο μυαλό μου στριφογυρίζουν κομμένα μαύρα dobermann και είμαι από αυτούς τους άτυχους που δεν τα χάρηκαν. Επόμενη γέννα λοιπόν θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον όπως και προσθήκη νέου αίματος στο εκτροφείο μου....αυτά!!

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Δεν είναι του χαρακτήρα μου να λέω ψέματα για να πάω με τα νερά του κάθε υποψήφιου αγοραστή, το σημερινό dobermann δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχει στο μυαλό του το 90 % αυτών που έχουν γνώμη για την φυλή και χωρίς να θεωρώ πως με χαλάει, απλά σβήνει ένας μύθος Χολιγουντιανός για τρελαμένα και άγρια dobermann. Το σημερινό dobermann έχει γίνει πιο ανθρωποκεντρικό και πραγματικά το χαίρομαι πιο πολύ έτσι.

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Το dobermann στη χώρα μας χάνει σε εργασία αλλά κερδίζει σε μορφολογία χωρίς να σημαίνει ότι τα Ελληνικά δεν δουλεύουν απλά κανένας δεν το έχει πάρει σοβαρά, μένουμε μόνο στα λόγια και όποιος εκτροφέας μπορεί και τα συνδυάζει τον χαίρομαι και τον επικροτώ πέρα από συμπάθειες - αντιπάθειες. Όλοι οι εκτροφείς επιβάλλεται να πουν λοιπόν και τα δύο, αλλά στο dobermann προσωπικά μου προκαλεί δέος η εμφάνιση και η έκφραση του.

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Το dobermann πλέον είναι πιο όμορφο από ποτέ, σε παγκόσμιο επίπεδο η εκτροφή στοχεύει πολύ στην μορφολογία και λιγότερο στην εργονομία, στο επίπεδο μορφολογίας κάποια εκτροφεία βγάζουν έργα τέχνης. Στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια από ορισμένους εκτροφείς να εμπλουτίσουμε την εκτροφή μας με ωραίες Ευρωπαϊκές γραμμές, δεν ξέρω αν θα έχει συνέχεια βέβαια λόγω των ανεξέλεγκτων κουταβοπαραγωγικών ζευγαρωμάτων, σε γενικές γραμμές το επίπεδο ανεβαίνει και με κάνει πιο αισιόδοξο.

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Πέφτουν οι μάσκες.....εδώ θα είμαι πολύ αυστηρός και καυστικός!!! Στον βωμό του κέρδους πολλοί μεγαλοεκτροφείς άφησαν προβληματικές γραμμές λόγω εμπορικότητας να τις έχουν πολλά pedigree, έχουν ακουστεί πολλά για πλαστές εξετάσεις υγείας και άλλα διάφορα. Καθήκον μας λοιπόν είναι τουλάχιστον ένα HD - DCM να γίνεται και δεν το συνεχίζω παραπέρα γιατί σηκώνει μεγάλη κουβέντα.

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Οπωσδήποτε HD, είναι καθήκον όλων μας.. όταν βλέπουμε σκυλιά χωρίς HD να ζευγαρώνουν και είναι πλέον της μόδας να πονηρεύεστε.

 

Αν σε ρώταγα ποιά κατά την γνώμη σου ήταν τα πιο σημαντικά σκυλιά που έθεσαν τις βάσεις για το Ελληνικό Ντόμπερμαν στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

 

Η Ελλάδα στο dobermann προσπαθεί να μιμηθεί τους ξένους εκτροφείς και είναι μεγάλο λάθος και δείχνει έλλειψη προσωπικότητας, τουλάχιστον εγώ σαν νέος εκτροφέας αυτό διακρίνω, αν εξαιρέσεις τον Κουνέλα και τον Καλαμαρά δύσκολα θα βρεις 3η 4η γενιά dobermann Ελληνικής εκτροφής αυτό τα λέει όλα και ελπίζω να σε κάλυψα.

 

Και στο εξωτερικό;

 

Οι θηλυκές στο φετινό IDC 2014 ήταν μια κλάση πάνω από τα αρσενικά. Θηλυκά Βarbarosa και από αρσενικά Toscano αν και απόντας. Στην γλώσσα της εκτροφής βέβαια ο καλύτερος δεν είναι και ο αποτελεσματικότερος στο ζευγάρωμα, θέλει χημεία.

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Ευρωπαϊκό!!

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

Για το Αμερικάνικο δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη διότι μόνο έχω διαβάσει και δεν το έχω ζήσει, σαν γενική εικόνα το Ευρωπαϊκό είναι πιο όμορφο.

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Πόσοι ακόμα εκτροφείς γεμίσαμε μέσα σοβαρού και αστείου, θα συμβούλευα να έχουν πλάνο στην εκτροφή τους και να φιλτράρουν τις γνώμες των παλιών εκτροφέων.

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

Κλείνω προς το line breeding αλλά και οι τρεις δίνουν εξαιρετικά δείγματα.

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα του internet και να ψαχτούν πολύ καλά γιατί ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Τα έχω δοκιμάσει και τα δύο, με την αγορά δεν δίνεις λόγο σε κανέναν, με την συνιδιοκτησία αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και κατανόηση μπλέκεις..

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Ξύνεις πληγές.. εννοείτε κομμένα!!

 

Επιστροφή στην κορυφή