Κωνσταντίνος Καλοβυρνάς - LegendFEV - Ελλάδα (ανενεργό)

konstantinos_kalovirnas@hotmail.com

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν;

 

Ασχολήθηκα για πρώτη φορά το 1991 σαν φοιτητής στο εξωτερικό όταν αγόρασα από τη σπιτονοικοκυρά μου στην Σκωτία το πρώτο μου κουτάβι. Μετά στην Ελλάδα αγόρασα το πρώτο μου σκυλάκι τον Robin of Clyde και με αυτόν γνώρισα τη «γέννηση» του Ντόμπερμαν στην Ελλάδα, την ίδρυση του ΟΚΝΕ τις πρώτες εκθέσεις μορφολογίας, τα πρώτα TOC.

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Εκτροφή, δεν θα μπορούσα να πω πως ασχολήθηκα με εκτροφή με την στενή έννοια του όρου, μάλλον ασχολήθηκα με αυτό που τώρα όλοι κατακρίνουν σαν ΒΥΒ. Ωστόσο το 1994 που γνωρίστηκα με τον Δημήτρη Καγιάφη ιδρύσαμε (στο όνομα του για διαδικαστικούς όρους) το εκτροφείο LegendFEV και κάναμε τις πρώτες μας γέννες ΒΕΑ.

Αργότερα αγοράσαμε και δύο «πεντιγκράτους» αρσενικούς τον Rambo van Hofter Eeckhout και τον Eric of Kraft Hill και προχωρήσαμε σε μια πιο σοβαρή εκτροφή. Γέννες στο όνομα μου έχω κάνει μόνο 2 και αυτές από σκύλα συνιδιοκτησίας μου. Ωστόσο διέθετα τους επιβήτορες μου αρκετά συχνά και πολλές φορές έχω κατηγορηθεί για αυτό και δικαίως και αδίκως.

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Όχι, έχω σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια. Περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους αλλά και επίσης λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Στο προσεχές μέλλον ίσως ασχοληθώ πάλι με μία γέννα που πιστεύω θα αφήσει ιστορία τόσο μορφολογικά αλλά και από θέμα χαρακτήρα.

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Ναι νομίζω ναι, έχει επικρατήσει ο μολοσσοιδής τύπος που έχει κάνει τις αντιδράσεις πιό αργές και έχει μειώσει αρκετά το ένστικτο φύλαξης και το ένστικτο καταδίωξης. Από την άλλη έχει βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση και πάρα πολύ την δύναμη και τον όγκο. Πολλές φορές ακροβατούμε στα όρια του προτύπου. Έτσι η φυλή «άνοιξε» τις πόρτες και για πιο αρχάριους, προσανατολίστηκε στην μορφολογία -παρά την εργασία- και έγινε πιο κατάλληλη για όλα τα σπίτια. Εγώ προσωπικά επειδή έχω ζήσει με Ντόμπερμαν «παλαιού χαρακτήρα» δεν ικανοποιούμε με τα σημερινά. Πάντως πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το Ντόμπερμαν είναι η μοναδική φυλή που δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό την φύλαξη και την σωματοφυλακή, δεν είναι ένας ποιμενικός σκύλος που απλά φυλάει και αυτό λέει πολλά. Σίγουρα υπάρχουν εργασιακές γραμμές που ακόμα διατηρούν αυτά τα στοιχεία και στο μέλλον θα αποδειχθούν πολύτιμες.

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Μορφολογία σίγουρα αλλά με ένστικτα. Εγώ διαχωρίζω την εργασία από τα ένστικτα και την φύλαξη / σωματοφυλακή. Προσωπικά δεν μου λένε τίποτα οι εξετάσεις εργασίας που «μαθαίνονται». Πολύ πιο πολύτιμα είναι για μένα τα τεστ χαρακτήρα και καταλληλότητας αναπαραγωγής δηλαδή TOC και ZTP. Ακόμα και για το ZTP η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να γίνεται χωρίς BH.

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Κοίτα το επίπεδο σαφώς και είναι πολύ υψηλό αλλά πάνω από όλα έχει αλλάξει και η ενημέρωση πάρα πολύ. Πριν 10 χρόνια δεν ξέραμε το επίπεδο της εκτροφής παγκοσμίως, δεν υπήρχε το ιντερνετ οι πληροφορίες για κάθε γέννα και πάνω από όλα οι φωτογραφίες που υπάρχουν τώρα παντού. Περιμέναμε από κάποιον φίλο ή γνωστό να μας δείξει καμιά φωτογραφία από το IDC ή κάποια άλλη διοργάνωση για να δούμε τι γίνεται.

Τώρα τα βλέπουμε όλα μια δυο μέρες αφού γίνουν. Μαθαίνουμε για κληρονομικές ασθένειες, βλέπουμε εκτροφικούς συνδυασμούς βλέπουμε πως εξελίσσετε ο κάθε σκύλος όπως μεγαλώνει. Στην Ελλάδα τώρα απλά θα πω πως από το 92 άκουγα από τους διεθνείς κριτές που έκριναν στις εκθέσεις μας πως υπάρχουν και εδώ σκυλιά που θα μπορούσαν να «παίξουν» με διακρίσεις και σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Το ίδιο ακούγετε και σήμερα. Μάλιστα σε μέσους όρους -επειδή δεν υπάρχουν πια τα ΒΕΑ- είμαστε συγκριτικά σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Επίσης μην ξεχνάς τις αρκετές επιτυχίες σκύλων Ελληνικής εκτροφής στο εξωτερικό πχ Kraft Hill, V. house Liopyris και Black Division.

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Κοίτα σαφώς υπάρχει πλέον κάποιο πρόβλημα ειδικά στο DCM. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ο μέσος όρος ζωής έχει πέσει κατά πολύ. Από τα 11-12 χρόνια έχουμε φτάσει στα 7-8 και αυτό είναι πολύ κακό.

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Δεν νομίζω ποτέ να υπήρχε και τόσο σημαντικό πρόβλημα στην φυλή. Αυτό σε συνάρτηση με τις εξετάσεις που πλέον κάθε σοβαρός εκτροφέας πρέπει να κάνει έχουν ελαχιστοποιήσει το όποιο μικρό πρόβλημα.

 

Αν σε ρώταγα ποιά κατά την γνώμη σου ήταν τα πιο σημαντικά σκυλιά που έθεσαν τις βάσεις για το Ελληνικό Ντόμπερμαν στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

 

Θα έλεγα 2. Graaf Norlanf van het Wantij και Phabio v. Marienburg. Και δεν μιλάω μόνο για Ελλάδα αλλά και για Ευρώπη. Ο Norland στην Ελλάδα πάντως μας «έμαθε» τι θα πει Ντόμπερμαν.

 

Από αρσενικά;

 

Σχεδόν κανένα. Ξεχωρίζω λίγο τον Black Division Cascrifil.

 

Και στο εξωτερικό;

 

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Μορφολογικά ο Fhiram Abif Royal Bell και ο Paco Daker και εκτροφικά ο Latino Lorenzo vom Cobra. Επίσης από θηλυκά παγκοσμίως η Sabrina Sylvana del Fiorsilva και η ...Horama Troas.

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Χμμμ καλή ερώτηση, και τα 2 έχουν σούπερ τύπους, διαφορετικούς αλλά σούπερ. Ας πούμε πως και στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη υπάρχουν υπέροχα ζώα που τα κοιτάς και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

Με ενθουσιάζει ακόμα στα αμερικάνικα το επίπεδο κρανίο και η απουσία πέτσας που θυμίζει μολοσσό. Από την άλλη το σώμα και τα χρώματα στο Ευρωπαϊκό είναι πολλά χρόνια μπροστά από το αμερικάνικο.

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Να προσέξουν σε τι γραμμές θα στηρίξουν την εκτροφή τους. Να ρωτήσουν για υγεία να μάθουν για τους προγόνους να ρωτήσουν γενικά πολλά άτομα στο χώρο και πάντα να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά πριν κάνουν την κίνηση. Α επιπλέον να στηριχθούν και πολύ στο ένστικτό τους. Είναι κάτι που πιστεύω πολύ.

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

Όλα έχουν την χρησιμότητα τους. Προσωπικά θα χρησιμοποιούσα ένα Line breeding πρόγραμμα με «ενέσεις» outcross κάθε 3η γενιά. Είναι τραγικό πάντως να βλέπεις πεντιγκρί με τον ίδιο επιβήτορα 3 ή 4 φορές μέσα στις 3 πρώτες γενιές. Ειδικά από ζώα που μας άφησαν νωρίς (βλέπε δάγκωμα φιδιού)

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Να ψάξουν, να αγοράσουν το σκυλάκι τους αφού κάνουν έρευνα αγοράς, οπωσδήποτε να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του εκτροφέα να δούνε το χώρο και τις συνθήκες στις οποίες ζούνε τα σκυλιά του και να ξεκαθαρίσουν και στο μυαλό τους αλλά και στον πωλητή τι επιπέδου κουτάβι θέλουν να αγοράσουν, πετ; εκθεσιακό; φύλακα; Για να μην υπάρχουν μετά παρεξηγήσεις και γκρίνιες. Οπωσδήποτε να αποφύγουν τα πετ σοπ όχι για λόγο ποιότητας αλλά περισσότερο για να πάψει πια αυτή η κακοποίηση κατά την εισαγωγή και έκθεση των σκύλων στις γυάλες των βιτρινών.

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Αγορά οπωσδήποτε, η συνιδιοκτησία έχει πολλά προβλήματα που θα ήταν καλό κανείς να τα αποφύγει.

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Θα αστειεύεσαι φαντάζομαι, φυσικά και κομμένα, κοίτα ο δημιουργός της φυλής φαντάστηκε και έφτιαξε ένα «κομμένο» ζώο. Έχουμε καθήκον να το διατηρήσουμε έτσι ακριβώς.

 

     

Επιστροφή στην κορυφή