Γιάννης Χαντζής - Herenya Morne Urya Nosta - Ελλάδα

www.herenya.gr

herenyakennels@gmail.com

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν;

 

Το πρώτο μου Ντόμπερμαν το απέκτησα το 1998 στα πρώτα μου βήματα ως εκπαιδευτής, με σκοπό να δουλέψω και να αναδείξω τη δουλειά μου. Ο δάσκαλός μου τότε με είχε συμβουλέψει ότι αν θέλω να κάνω γρήγορα καριέρα, καλύτερα να ξεκινούσα με έναν πιο εύκολο σκύλο όπως γερμανικό ποιμενικό ή μαλινουά. Φυσικά διάλεξα το δύσκολο δρόμο, αφού το Ντόμπερμαν με είχε μαγέψει….

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Με την εκτροφή ασχοληθήκαμε από το 2003, και μιλάω στον πληθυντικό διότι η σύζυγός μου ήταν εκείνη που είχε την αρχική ιδέα για τη δημιουργία του εκτροφείου, όπως και την έμπνευση για την επίσημη από την FCI επωνυμία μας «Herenya Morne Urya Nosta” που σημαίνει «Ευλογημένη Μαύρη Πύρινη Γέννα». Από τότε, οτιδήποτε αφορά την εκτροφική μας πορεία είναι αποτέλεσμα κοινής σκέψης και απόφασης!

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Ναι, εκτρέφουμε μόνο Ντόμπερμαν, και θα συνεχίσουμε ώσπου να σταματήσουν να υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν να έχουν στην κατοχή τους έναν τέτοιο σκύλο.

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Το σύγχρονο Ντόμπερμαν έχει τεράστιες διαφορές στο χαρακτήρα από το «παλιό». Και βεβαίως προτιμώ το σύγχρονο, αφού θέλει έναν σκύλο που να είναι μέρος της ανθρώπινης κοινωνίας και όχι ενάντια αυτής. Το Ντόμπερμαν πρέπει να είναι ένας σκύλος ευφυής, δυνατός, ατρόμητος, αποφασιστικός αλλά να μπορεί ταυτόχρονα να ζει αρμονικά μέσα στην οικογένεια και να αποδέχεται την κοινωνία μας ως μέλος της.

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Κανονικά αυτή η ερώτηση δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Όλες οι φυλές, έχουν ένα πρότυπο που αναλύει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και τον επιθυμητό χαρακτήρα. Όσον αφορά τις φυλές που ανήκουν στην ομάδα εργασίας, θεωρώ ανεπαρκή οποιονδήποτε σκύλο που του λείπει ένα από τα δύο χαρακτηριστικά. Είτε τα επιθυμητά μορφολογικά χαρακτηριστικά, είτε η εργασιακή ικανότητα. Οπότε είμαι υπέρ του συνδυασμού και των δύο.

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Μέσα από τη μικρή εμπειρία μου, βλέπω το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πολύ καλό. Στην Ελλάδα είναι λίγο μπερδεμένα ακόμα τα πράγματα. Το ποσοστό των σκύλων Ελληνικής εκτροφής που παρουσιάζονται στους στίβους είναι πολύ μικρό και να μπορέσει να μιλήσει κάποιος για το επίπεδο. Και αυτό γιατί οι ίδιοι οι Έλληνες δεν στηρίζουν την προσπάθεια των εγχώριων εκτροφέων, που πολλοί από αυτούς κάνουν πολύ σημαντικές προσπάθειες για να ανεβάσουν τον πήχη ψηλά.

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Το Ντόμπερμαν είναι μια φυλή που δυστυχώς «κουβαλάει» αρκετά λάθη του παρελθόντος σε θέματα υγείας. Γι’ αυτό όλοι οι εκτροφείς πρέπει να βάζουμε τουλάχιστον τις ελάχιστες προϋποθέσεις που ζητά ο Όμιλος από τους γεννήτορες όπως π.χ. το τεστ δυσπλασίας πριν οποιοδήποτε ζευγάρωμα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλες απαραίτητες επίσημες εξετάσεις που ο Όμιλος να υποχρεώνει με κάποιο τρόπο τους εκτροφείς να τις κάνουν.

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια πάθηση που κατά κάποιο τρόπο μπορεί να περιοριστεί. Και αυτό μπορεί να γίνει με μία πολύ απλή εξέταση την οποία υποχρεούνται να κάνουν όλοι όσοι έχουν σκοπό να αναπαράγουν τα σκυλιά τους. Είναι λυπηρό που υπάρχουν ακόμα και σήμερα εκτροφεία που θεωρούν αυτή την εξέταση ασήμαντη.

 

Αν σε ρώταγα ποιά κατά την γνώμη σου ήταν τα πιο σημαντικά σκυλιά που έθεσαν τις βάσεις για το Ελληνικό Ντόμπερμαν στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

 

Αρκετά ήταν πολύ σημαντικά, θα ξεχωρίσω όμως τους: Graaf Norrland v.h. Wantij, Crystal Conny Del Citone, Holmrun Phabio Of Marienburg, Zivago Di Casa Coppo.

 

Και στο εξωτερικό;

 

Θα αναφέρω μόνο κάποια που βρίσκονται εν ζωή: FerroFarah Gomez di Campovalano, Ale Alamos del Citone, Tahi Reme Diablo, F'Hiram-Abif Royal Bell, Tahi-reme Ameeria, Irria del Mediano, Gem'Givveeon Lambada κ.α.

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Κανονικά θα έπρεπε το Ντόμπερμαν να είναι ένα και να μην διαχωρίζεται σε υποκατηγορίες. Και αυτό θα έπρεπε να είναι το λεγόμενο Ευρωπαϊκό αφού και η καταγωγή του προέρχεται από τη Γερμανία. Αν και ο Αμερικάνικος τύπος έχει κάποια μορφολογικά σημεία που με γοητεύουν, προτιμώ τον Ευρωπαϊκό.

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

Από ένα μέσο όρο Αμερικάνικου τύπου Ντόμπερμαν μου αρέσουν τα κεφάλια και οι εμπρός/πίσω γωνιώσεις. Από ένα μεγάλο ποσοστό Ευρωπαϊκών μου αρέσει ο χαρακτήρας, η δύναμη και γενικότερα το προτιμώ σαν σύνολο παρουσίας.

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Θεωρώ και τον εαυτό μου νέο εκτροφέα οπότε δεν θα μπορούσα να δώσω συμβουλές σε άλλους. Εγώ κάνω ότι μου λέει το ένστικτό μου, ακολουθώντας φυσικά και τους κανονισμούς του Ομίλου.

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

Χωρίς να απορρίπτω τις άλλες μεθόδους, προτιμώ τη γραμμική αναπαραγωγή.

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Πρώτα απ’ όλα να είναι σίγουροι πως το Ντόμπερμαν είναι ο σκύλος που τους ταιριάζει. Μετά από αυτό, να επισκεφτούν αρκετά εκτροφεία, και αφού σχηματίσουν οι ίδιοι άποψη, να ακολουθήσουν το ένστικτό τους.

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Αναλόγως την περίπτωση και την συμφωνία.

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Προτιμώ τα κομμένα.

 

     

Επιστροφή στην κορυφή