Θέμης Νικολάου - Fundamental F2 - Ελλάδα

Εκπαιδευτής - Εκτροφέας

themis_in@hotmail.com

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν;

 

Απέκτησα το πρώτο μου Ντόμπερμαν σε ηλικία 16 ετών και στην αγάπη μου μου για την φύση, τα ζώα τους σκύλους προστέθηκε η λατρεία και ο θαυμασμός για τα Ντόμπερμαν. Είμαι ιδρυτικό μέλος του ομίλου Ντόμπερμαν Ελλάδος και διατέλεσα αντιπρόεδρος του ομίλου για 9 χρόνια με διαφορετικά προεδρεία και συνθήκες και για ένα χρόνο υπεύθυνος αναπαραγωγής. Η πρώτη έκθεση μορφολογίας που πήρα μέρος ήταν τον Μάιο του 1993 (ΚΟΕ) όπου κέρδισα την 1η θέση στην κατηγορία θηλυκών με μια θηλυκιά επιλογής μου, αφού πρώτα την πέρασα από διαδικασία αναγνώρισης.

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Από την πρώτη μου νίκη και μετά, ο χρόνος μου κυλούσε με μακροπρόθεσμα πλάνα εκτροφής, σχέδια και επαφές, και έτσι τον Μάιο του 1994 ήρθε στην Ελλάδα ο Holmrun Phabio of Marienburg το πρώτο μου Ντόμπερμαν τεράστιας εκτροφικής ποιότητας και σημασίας!! 5 μηνών, χρώμα καστανό – πύρινο. Μερικούς μήνες μετά έφερα στην Ελλάδα την Grazia vom Franckenhorst, μαύρο - πύρινο θηλυκό, ηλικία 2 μηνών, από το θρυλικό Ολλανδικό εκτροφείο, έτσι ώστε να μπορώ όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσω την εκτροφή μου με γραμμές παγκόσμιας ακτινοβολίας. Αυτή ήταν η αρχική σκέψη και έτσι έγινε. O Fabio και η Grazia έγιναν πρωταθλητές Ελλάδος και ομίλου με εμένα χειριστή σε κάθε έκθεση. (καλύτερος χειριστής έκθεσης με τον Fabio).
Έκανα 2 ζευγαρώματα με την κατοχυρωμένη επωνυμία μου “Fundamental F2” το πρώτο ήταν Ch.Gr, Dvgr, Sieger Holmrun Phabio of Marienburg X Ch. Gr. Dvgr. Siegerin Grazia vom Franckenhorst και το δεύτερο ζευγάρωμα ήταν μεταξύ Ch. Gr. Dvgr. Sieger Zivago di Casa Coppo X Joy vom Franckenhorst…
Τρεις (3) σκύλοι από την πρώτη γέννα είχαν εξετάσεις εργασίας IPO, όλοι είχαν τεστ χαρακτήρα και τεστ αντοχής, καθαρές εξετάσεις δυσπλασίας, ανεπίσημες γιατί δεν υπήρχε επίσημη εξέταση τότε και μορφολογικά ο Fundamental F2 Tomahawk ήταν καλύτερο κουτάβι ομίλου και υπόσχεση ΟΚΝΕ στο πρωτάθλημα… 2 CAC – 1 R.CAC, 1 BOB o Fundamental F2 Shadow 1 CAC / 2 R.CAC, o Fundamental F2 Dark Lord of Cyclone, 1 CAC – 3 R.CAC ο οποίος έφτασε στο επίπεδο IPO 3 εργασιακά! Μάλλον απλησίαστο ρεκόρ αλλά ένδειξη του επιπέδου των προϋποθέσεων και των προσδοκιών μου. Στην δεύτερη γέννα ο Fundamental F2 Argo AIK, o Fundamental F2 Amadeus, Fundamental F2 Arina Antea έκαναν πολλές πρώτες νίκες και στο πρωτάθλημα του ομίλου – ελπίδα / υπόσχεση OKNE…κτλ.
Κέρδισαν 2 φορές τον τίτλο καλύτερο ζευγάρι έκθεσης σε εκθέσεις του OKNE με τον Fabio και την Grazia, σκύλους διαφορετικού χρώματος κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο σε εκθέσεις πανευρωπαϊκά αλλά δείγμα της ποιότητας τους!…

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Δεν εκτρέφω, σταμάτησα γιατί άλλαξε η ζωή μου για μερικά χρόνια και ενώ όλα ξεκίνησαν οργανωμένα, όλα έμειναν ημιτελή κάποια στιγμή. Όλα τα χρόνια πρωταγωνιστούσα στους στίβους, έκανα μεγάλες νίκες, πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, γνώρισα προσωπικά μεγάλες μορφές του Ντόμπερμαν και συνεργάστηκα για αρκετά χρόνια με τους δυο μεγάλους σοφούς της φυλής τον κύριο Pezzano και την κυρία Sonjia Franquemont. Ανείπωτα συναισθήματα, εμπειρίες και γνώση από μεγάλους δασκάλους. Αν και σταμάτησα να εκτρέφω με την επωνυμία μου και να δείχνω σκύλους σε εκθέσεις συνεχίζω τη δουλειά μου, με μεγάλες νίκες και διεθνείς διακρίσεις επιλέγοντας και εκπαιδεύοντας Ντόμπερμαν για εκθέσεις, προετοιμάζοντας τα για αγώνες εργασίας και επιλέγοντας μαθητές που να κατανοούν το Ντόμπερμαν και να μπορούν να διακριθούν, ενημερώνοντας τους νέους ιδιοκτήτες και βοηθώντας νέους εκτροφείς.

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Έχει αλλάξει φυσικά, έγινε πιο μαλακό, πιο διαχειρίσιμο, πιο εμπορικό, τα Ντόμπερμαν «μέσου ταμπεραμέντου» δείχνουν «υψηλού» σήμερα. Κάποιος που ασχολούνταν με Ντόμπερμαν πριν 10-15 χρόνια είναι εύκολο να το καταλάβει. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, πρέπει να οριοθετηθεί όμως ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στον βασικό χαρακτήρα της φυλής.

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια ερώτηση, δεν υπάρχει διαχωρισμός στην φυλή. Το πρότυπο λέει «με εξετάσεις εργασίας», Τεστ χαρακτήρα / ZTP Ο διαχωρισμός καταργεί όλα τα βιβλία, τα σεμινάρια την υπόσταση της φυλής. Το Ντόμπερμαν έγινε διάσημο για δεκαετίες για την ομορφιά και τα ψυχικά του χαρίσματα μαζί και αυτό είναι το νόημα της εκτροφής και των εκθέσεων! Αναπαραγωγή ολοκληρωμένων Ντόμπερμαν! Ο διαχωρισμός έχει μόνο οικονομικό κίνητρο.

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Κάθε εποχή «βλέπει με τα δικά της μάτια» επηρεαζόμενη και από αστάθμητους παράγοντες εκτός της εκτροφής όπως το πλήθος των εκτροφείων, ο ανταγωνισμός των εκθέσεων, τη διαφήμιση, το διαδίκτυο, τις ιατρικές εξελίξεις στη φυλή κτλ. Μόνο μεμονωμένα και τμηματικά μπορούμε να καθορίσουμε το επίπεδο, ίσως ανά χώρα, ανά όμιλο, αλλά με γενικότητες! Μια χώρα μέσου επιπέδου ας πούμε μπορεί να έχει το νικητή του IDC και όχι η χώρα με το συνολικά καλύτερο επίπεδο. Κάθε εποχή είχε τα δικά της υπέροχα Ντόμπερμαν. Το ίδιο και η Ελλάδα. Και παλιότερα και τώρα κερδίζαμε σε μεγάλες εκθέσεις και καλή εκπροσώπηση είχαμε αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο, ίσως μακροπρόθεσμα. Με τους στόχους που βάζει ο καθένας χωριστά, τη γνώση και την ποιότητα του. Πάντα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό σκύλων και ανθρώπων που κρύβει μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη. Άλλοτε το αποτέλεσμα έρχεται γρήγορα, άλλοτε αργεί αλλά θα έρθει. Και το επίπεδο της εργασίας ανέβηκε κατακόρυφα με συνεχόμενα σεμινάρια και αγώνες εργασίας.
Αυτή τη χρονική περίοδο το επίπεδο στην Ελλάδα εμφανίζεται σίγουρα χαμηλότερο του πραγματικού εξ’ αιτίας του νόμου - απαγόρευσης και τον αποκλεισμό από εκθέσεις και αγώνες των Ντόμπερμαν με κομμένα αυτιά και ουρά, που «μικραίνει» τις συμμετοχές, τον ανταγωνισμό και την ποιότητα του στίβου αλλά ευτυχώς είναι αξιοποιήσιμα εκτροφικά και μπορούν να αναπαράγουν την ποιότητα τους. Ακόμη και τώρα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο είχαμε νικητές στο ανώτατο επίπεδο των Ντόμπερμαν πανευρωπαϊκά στο IDC και από Έλληνα εκτροφέα με τεράστιο κύπελλο ως βραβείο για την εκτροφή του! Ας περιμένουν τις εξελίξεις να δούμε μέχρι το 2015 που θα επανακαθοριστεί το πρότυπο της φυλής.

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Ανεξέλεγκτα ζευγαρώματα, εκτροφικές επιπολαιότητες, ημιμάθεια…

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Τα ίδια με τα παραπάνω για τα θέματα υγείας..

 

Αν σε ρώταγα ποιά κατά την γνώμη σου ήταν τα πιο σημαντικά σκυλιά που έθεσαν τις βάσεις για το Ελληνικό Ντόμπερμαν στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

 

Αρκετοί καλοί σκύλοι εισήχθησαν στην Ελλάδα η εκτράφηκαν εδώ και άφησαν το στίγμα τους, αλλά αναμφισβήτητα ο Fabio απέδειξε ότι ήταν ξεχωριστός, ο θεμελιωτής του ανώτατου επίπεδου Ντόμπερμαν στην Ελλάδα και ιδρυτής μιας μεγάλης αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.
Ch. Gr. Dvgr. Sieger Holmrun Phabio of Marienburg. (TOCADPR). Αξιολογήθηκε από τον κορυφαίο κριτή του κόσμου, Pezzano, ο ίδιος τον εξέτασε στο τεστ χαρακτήρα του ομίλου – TOC και τον επέλεξε ως επιβήτορα για την βασίλισσα του, την IDC Siegerin '93 DV SG '93 BD Siegerin '93 AIAD Siegerin '94, Schh 1 ZTP V-1A, HD-A Tequila Mali del Citone, τη «βασίλισσα των στίβων», τo κορυφαίο θηλυκό Ντόμπερμαν του κόσμου, όλων των εποχών για πολλούς, αυτή που είναι ακόμη και σήμερα λογότυπο του Ιταλικού ομίλου Ντόμπερμαν AIAD! του Tropheo Galliandro και εξώφυλλο βιβλίων ως μυθικό Ντόμπερμαν. Για αυτή τη θηλυκιά επιλέχτηκε ο Fabio. Η γνώση, η σοφία, του Pezzano για την φυλή, η ευφυΐα του στην εκτροφή και η εικόνα του Holmrun Phabio of Marienburg, τον έκαναν να πάρει τόσο μεγάλο ρίσκο για το κύρος και τη φήμη του επιλέγοντας έναν 21 μηνών άγνωστο αρσενικό τότε για το ζευγάρωμα της «Mali» της βασίλισσας του, με την ανακοίνωση του ζευγαρώματος εμφανίστηκαν μερικοί ενθουσιώδης φίλοι με ευχές, αμέτρητοι επικριτές όλοι «άνθρωποι του Ντόμπερμαν» από όλη την Ευρώπη, ακόμη και τεράστια ονόματα, έτοιμοι να χειροκροτήσουν μια πιθανή αποτυχία - τεράστιοι μικρόψυχοι.
http://dobermann.forumup.gr/ptopic2325-dobermann.html


http://www.doberman.gr/arthra/Franckenhorst.html

Τo αποτέλεσμα αυτού του ζευγαρώματος ήταν η
Int.Ch. It.Ch. Gr, Dvgrsgn, AIAD Ch, IDC, ZTP - 1A, IPO 1, TOC,  Crystal Conny del Citone..


http://dobermann.forumup.gr/about1057-dobermann.html
(ευχαριστώ τον συντάκτη του βασικού άρθρου αλλά και τους συνομιλητές του φόρουμ που έγραψαν τόσο σημαντικές πληροφορίες)

Η
Conny, η σοκολατένια βασίλισσα, «coco» για εμάς “testa rosa-ferrari» όταν συζητούσαμε για αυτήν στο εξωτερικό, δείγμα της τεράστιας ποιότητας της. «ανάγκασε» εκτροφείς να ξανά – ασχοληθούν με τα καστανά - πύρινα Ντόμπερμαν!! Φυσικά κέρδισε τα πάντα στην Ελλάδα, έγινε υπόδειγμα Ντόμπερμαν εργασίας και μορφολογίας και δημιούργησε τα δικά της αξιοζήλευτα ρεκόρ. Ακατάριπτα έως και σήμερα, με πρώτες θέσεις στην "ολυμπιάδα Ντόμπερμαν" IDC και στο καλύτερο Πρωτάθλημα του κόσμου, το Ιταλικό AIAD – έτσι εντάθηκε στην παγκόσμια elite, στο ανώτατο επίπεδο Ντόμπερμαν παγκόσμια και διαχρονικά. Εδώ θα μπορούσε να κλείσει ένας πλήρης κύκλος απόλυτης επιτυχίας, για κάθε εκτροφέα, κάθε ιδιοκτήτη, κάθε βιβλιογραφία, κάθε σεμινάριο.

Το 1997 με την προτροπή του κυρίου
Pezzano έστειλα σπέρμα του Fabio στην Ιταλία για μελλοντικά ζευγαρώματα με τεχνητή γονιμοποίηση γιατί δεν μπορούσα να πάω ο ίδιος με τον Fabio για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.. Αυτή είναι η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του Ντόμπερμαν στην Ελλάδα και με τη δική της εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ιστορία Ντόμπερμαν. Διαβάστε…
http://www.doberman.gr/presen/anamnisi/Crystal/Conny_Citone.html


Αδελφός της
Conny ο Cezanne del Citone που δεν έγινε τόσο διάσημος σαν την αδελφή του, αλλά ήταν πρωταθλητής και αυτός στη Ρωσία.
http://www.dobermann-review.com/db/details/3353/cezanne_del_citone


Απόγονος της
Crystal Conny del Citone ήταν ο πολύ ποιοτικός και πολύτιμος o Gr. Ch. Kevin King del Citone, από το ζευγάρωμα της με τον Astor del Citone …
http://www.doberman.gr/presen/anamnisi/Kevin_King/Del_Citone.html
 

Η αυτοκρατορία συνεχίζει να εξαπλώνεται με Katrina Krystal del Citone, Guillam Guasim del Citone
http://www.the-dobermann.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=125&start=0


και συνεχίζει στις μέρες μας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη στο ανώτατο επίπεδο..

Όλα από εκείνη τη στιγμή εκείνο το ζευγάρωμα, ο θεμελιωτής (
Fundamental) Holmrun Phabio of Marienburg και η βασίλισσα.. Tequila Mali del Citone .

Πλην αυτών που αναφέρω παραπάνω ξεχωριστά Ντόμπερμαν κατά την άποψη μου ήταν ο μεγαλόπρεπης
Zivago di Casa Coppo, o Graaf Norland v.h. Wantij με πάρα πολλούς απογόνους, η τυπικότατη και μεγάλης ποιότητας κόρη του μεγαλειώδη Baron Nike, Princess Kerry vaic Stamm και ο πολύ ποιοτικός Goldy of Jealousy.

 

Και στο εξωτερικό;

 

Δεν θα αναφέρω κανένα από το εξωτερικό όμως βλέπω όμορφους σκύλους σε όλη την Ευρώπη, ποιοτικούς σκύλους στην Ελλάδα και μερικές υψηλού επιπέδου γέννες.

Σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα η Artemida di Altobello, η πριγκίπισσα Gema!! απόλυτη η αποδοχή της στις εκθέσεις και με την αύρα της πρωταθλήτριας επάνω της. κρίθηκε από τους καλύτερους κριτές στο κόσμο και χαρακτηρίστηκε ένα από τα 5 καλύτερα θηλυκά του κόσμου! Εκτροφική μαγεία!!
http://www.doberman.gr/presen/female/GR/Artemida/di_Altobello1.html

Ο κορυφαίος αρσενικός για τη φυλή στην Ελλάδα International Champion, Ch.Gr.& It. Eria Pro Fame Factor
http://www.doberman.gr/presen/male/GR/Factor/Eria_Pro1.html


Τι να πρωτοπείς γι αυτόν…; the Ambassador! ! Πρέσβης της Ελλάδας στο εξωτερικό!! Έπαιξε στις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες εκθέσεις της Ευρώπης με του καλύτερους κριτές στο κόσμο και επέστρεφε κάθε φορά με πρώτες θέσεις και τεράστια κύπελλα! Πρωταθλητής Ελλάδος και Ιταλίας, το δυσκολότερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Πλήρης μορφολογικά και εργασιακά με χαρακτήρα «από τα παλιά» προσαρμοσμένο στο σήμερα.

 

Eria Pro Fame Factor (Pimm's Number one iz Doma Domeni X Eria Pro Kimberly Krystal) :

EXC3 Champion class IDC 2013 (judge: H.Wiblishauser)
EXC3 Sieger class AIAD 2012 -AIAD Champion 2012 (judges: P. Pezzano, Fl.Coppo, H.m.Bulo)
V1 -CAC working class trofeo calliandro 2012 (judges: B. Corsini - Zanieri, F. Coppo, R. Killmaier)
V1 - CAC working class AIAD 2009 (judges : H.Wiblishauser, P. Pezzano, H.Redtenbacher)
International Champion
Italian Champion
Grand Champion of Greece
Greek Champion
16 CAC - 2 CACIB - 2 R CACIB
IPO1 (272, 80-95-97) (Italy) (judge: F. Bonano)
ZTP V1-A (judge: T. Becht)

 

Σε αυτό το σημείο θέλησε να κανει μια μικρή επισήμανση ο Χάρης Κρητικός, ιδιοκτήτης του Eria Pro Fame Factor..

Μεγάλε μέντορα σ' ευχαριστώ που μου εμφύσησες την χαρά της έμπνευσης να με βάλεις σε αυτή την διαδρομή να έρθω να σε βρω και να σε αποκαλέσω με την προσωπική μου και συναισθηματική μου διαίσθηση Δάσκαλε.

Μετά τον θρίαμβο μας με τον ERIA PRO FAME FACTOR (ambassador) όπως τον αποκαλείς, οφείλω να αποκλείσω τον φαρισαϊσμό του οποιουδήποτε και να τονίσω γράφοντας για τον δικό μου και μέσα από εμένα για σας για τον πραγματικό Θέμη Νικολάου.

Θυμάμαι σαν χθες χρονιά 1995 που μετά από τηλεφωνική συνομιλία με δέχτηκες σπίτι σου. Φτάνοντας εκείνο το πρωινό αντίκρισα εσένα και το FABIO ανοίγοντας αυτός τις κουρτίνες του παραθύρου με τη μουσούδα του και απειλώντας. Αυτό ήταν. Με την κουβέντα - υπομονή - χαμόγελο και την διορατικότητά σου κατάλαβες τι ακριβώς ήθελα και ότι λατρεύω αυτό που λέγεται ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ. Επιτόπου με προσωπική συνομιλία με την αείμνηστη SONIA FRANQUEMONT ρώτησες αν υπήρχε γέννα και διαθέσιμο κουτάβι. Μονομιάς όλα άλλαξαν για μένα. Σε λίγο καιρό θα είχα το δικό μου κουτάβι. Έτσι αποκτήσαμε τον INDO VON FRANCKEHORST περνώντας μαζί 12 ολόκληρα χρόνια αγωγής - εκπαίδευσης - υποδείξεων - αγώνων μορφολογίας και εργασίας - διασκέδασης - εμπειριών - ευγενούς άμιλλας αλλά και δυσμενών συνθηκών. Όμως εμείς βάζαμε λιθαράκι - λιθαράκι στη σχέση μας πάνω σ' αυτό που λατρεύαμε το ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ.

Να μη λησμονήσω όταν άφησα για πρώτη φορά τον INDO για ετοιμασία IPO και SchH1 στα Οινόφυτα στην κόρη του P. DONINI Μαϊρα. Ήμουν λες και είχα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Τότε σαν απομηχανής Θεός με εξέπληξες δίνοντάς μου το FABIO για ένα Σαββατοκύριακο μαζί μου στο χωριό. Κανένας δεν σε πίστευε και όσοι σε ήξεραν ήθελαν να δουν ότι λείπει από το σπίτι. Αυτό είναι μία από τις πολλές αρετές που έχεις και λέγεται μεγαλοψυχία.

Στη ζωή όμως δεν μπορούμε εμείς να καθορίζουμε την μοίρα μας. Έτσι το μοιραίο βράδυ που αποφάσισε ο INDO μας να πάει στη γη των αγγέλων πάλι πλάι μου τον αποχαιρετίσαμε όπως όταν μας τον έφεραν, με σαμπάνια και δάκρυα στα μάτια. Η θέση του καθορισμένη από εσένα. Αντίκρυ από το FABIO για να φρουρούν το σπίτι. Η στήριξη σου ξέροντας τι σήμαινε για μένα ο INDO και την οικογένειά μου μεγαλειώδες. Τα συναισθήματα δεν μπορώ να τα γράψω σε χαρτί.
Σίγα - σιγά όμως πάλι μέσα από εσένα και αφού άρχισε να καταλαγιάζει η οργή και ο θυμός μου σου είπα για δεύτερη φορά ότι σκέφτομαι για...... Έτσι μονομιάς άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και άρχισες να ψάχνεις - να αποκλείεις - να μου δείχνεις - να μου λες και τελικά συμφωνήσαμε και καταλήξαμε.

31 Αυγούστου 2007 ήρθε στα χέρια μας ο FACTOR στο Ελ. Βενιζέλος. Η πτήση του από Κοπεγχάγη το τατουάζ του INDO 777. Τα συναισθήματα ανάμεικτα από την πρώτη ματιά κιόλας. Πιο ώριμοι πλέον πια από γνώση και εμπειρία για διατροφή - υγεία - φροντίδα - προπόνηση του Αmbassador φτάσαμε με σταθερά βήματα και τη βοήθεια του Θεού στο ψηλότερο σκαλί IDC 2013 ΡΟΥΜΑΝΙΑ και σηκώσαμε την κούπα και το λάβαρο μας, την ελληνική σημαία παγκοσμίως.
Θέμη θερμά σε ευχαριστώ για όλα τα χρόνια που είσαι μαζί μου σε ότι και να χρειάστηκα πρωί ή βράδυ χωρίς ποτέ το παραμικρό αντάλλαγμα.

Η νίκη αυτή είναι η σφραγίδα και κανένας δεν μπορεί να την σπιλώσει ούτε να την ξεχάσει όπως επίσης πρέπει να ξέρουν όπου Χάρης και Θέμης και όπου Θέμης και Χάρης επί 19 ολόκληρα χρόνια. Ειλικρινά μακάρι ο καθένας σας να βρει στη ζωή του έναν πραγματικό Θέμη!!

Με σεβασμό σε εσένα και την οικογένειά σου εύχομαι ολόψυχα υγεία, ευτυχία και καλή συνέχεια σε αυτό το έργο που ανέλαβες να κάνεις το οποίο λέγεται αγωγή και εκπαίδευση σκύλων.
Μετά τιμής, Κρητικός Χαρίλαος

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Ευρωπαϊκό φυσικά, το Αμερικάνικο έχει σημαντικές διαφορές στο πρότυπο και στο χαρακτήρα.

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

.............

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Προσεκτική επιλογή γεννητόρων που θα παράγουν ολοκληρωμένα Ντόμπερμαν και αυτά θα εξελιχθούν…

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

.............

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Να μελετήσουν το πρότυπο της φυλής για να επιλέξουν σωστά, να είναι έτοιμοι να προσφέρουν το χρόνο , την αγάπη, την εκπαίδευση που χρειάζεται το Ντόμπερμαν… και το κουτάβι τους να προέρχεται από γονείς ελεγμένους μορφολογικά και ψυχικα…

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Οτιδήποτε με χαρτιά που να καθορίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Κομμένα!!

 

Sonjia Franquemont

Sonjia Franquemont

Επιστροφή στην κορυφή