Γεωργία Αλαχούζου & Στεφανία Δασκαλάκη - Erebus - Ελλάδα

www.erebusdobermanns.com

erebusdobermanns@yahoo.gr

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν;

 

To 1977 είδα για πρώτη φορά, τυχαία στο δρόμο ένα dobermann και ρώτησα τον ιδιοκτήτη τι ράτσα ήταν. Παρόλο που τότε έτρεμα και μόνο στη θέα ενός σκύλου, η εικόνα του με εντυπωσίασε τόσο πολύ που σχεδόν καθημερινά φρόντιζα να περνάω μπροστά από το μαγαζί του ιδιοκτήτη και να θαυμάζω τον νεαρό αυτό αρσενικό (αμερικανικής εκτροφής) αλλά ποτέ δεν βρήκα το κουράγιο να τον χαϊδέψω..
Τα χρόνια πέρναγαν, εγώ ξεπέρασα τον φόβο μου για τα σκυλιά και απέκτησα κατά καιρούς διάφορες ράτσες, αλλά στο μυαλό μου ήταν πάντα η εικόνα του dobermann..
Φτάσαμε λοιπόν στο 2005 και αφού κατάφερα να πείσω την οικογένεια ότι τα dobermann δεν τρελαίνονται και δεν τρώνε τον ιδιοκτήτη τους (κατά τον αστικό μύθο) απευθύνθηκα στο εκτροφείο Kraft Hill για την απόκτηση του πρώτου μου κουταβιού.
Έτσι ήρθε ο Nelson στην ζωή μου, ένας πολύ όμορφος και με εξαιρετικό ταπεραμέντο αρσενικός, που με την υποστήριξη και την βοήθεια του εκτροφέα του κ.Κουνέλα, κέρδισε πολύ σύντομα τις ανώτατες στον Ελληνικό χώρο διακρίσεις, κάνοντας μας πολύ περήφανους και παράλληλα "βάζοντας" μας στον χώρο των εκθέσεων και της εργασίας αλλά και γενικότερα στο
"dobermann" !!. Από το 2006 περίπου άρχισα να διαβάζω για την φυλή, για την γενετική των σκύλων, και να παρακολουθώ τα Ευρωπαϊκά δρώμενα, μιας και σιγά σιγά είχα αρχίσει να κολλάω το μικρόβιο της εκτροφής.

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Η πρώτη μας γέννα έγινε το 2008, με πολύ καλά αποτελέσματα παρά τον μικρό αριθμό κουταβιών (μόλις 3) και ηταν αυτη που μας έδωσε μια από τις καλύτερες σημερινές μας αναπαραγωγούς την Erebus Princess Azrah Nera, κόρη του Nelson μας!

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Ναι! Η μέχρι τώρα πορεία μας, μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους για το μέλλον και συνεχίζουμε έχοντας πλέον κάνει "συνιστώμενες για αναπαραγωγή" τις περισσότερες θηλυκές μας, έπονται και οι μικρότερες, που μας έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα της φυλής, με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ! Με προσεκτικά επιλεγμένα ζευγαρώματα στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα, κάθε φορά, δικαιώνουν τις επιλογές μας!!! Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας αισιοδοξίας για μας, είναι όλοι εκείνοι οι υπέροχοι υποψήφιοι ιδιοκτήτες, και φίλοι πλέον, που απευθύνονται μετά από προσεκτική ερεύνα σε μας για την απόκτηση του κουταβιού τους, κάνουν κομμάτι της ζωής τους τα κουτάβια μας και με την σωστή φροντίδα και την συμβολή μας, τα εξελίσσουν σε ευτυχισμένα και ισορροπημένα ενήλικα σκυλιά που πραγματικά καμαρώνουμε για αυτα!

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Όπως είπα η ενασχόληση μου με την φυλή είναι πολύ πρόσφατη για να έχω προσωπική άποψη επ' αυτου, αλλά από συζητήσεις μου με εκτροφείς του εξωτερικού οι οποίοι έχουν τεράστια εμπειρία στην φυλή μας, έχω συμπεράνει ότι το σωστό dobermann είναι πάντα το ίδιο, τότε και τώρα.
Δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει ο χαρακτήρας των dobermann, ότι τα σημερινά σκυλιά είναι πιο soft δηλαδή. Απλά σήμερα ζουν σε διαφορετικές συνθήκες , είναι πιο "οικογενειακά σκυλιά". Αν τους ζητούσαμε να πολεμήσουν δίπλα μας όπως κάποτε, θα το έκαναν με την ίδια αφοσίωση και επιτυχία.

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Για ένα εκθεσιακό σκύλο της ομάδας 2 και τα δυο φυσικά!

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Η Ευρωπαϊκή εκτροφή, με την Αμερικανική δεν έχω ασχοληθεί για να έχω άποψη, μας
έχει παρουσιάσει εξαιρετικά σκυλιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει μονό τέτοια!
Τα super Ευρωπαϊκά εκτροφεία έχουν super σκύλους, αλλά έχουν και δευτεροκλασάτους  τριτοκλασσατους και ενίοτε απλώς επαρκείς οι οποίοι διοχετεύονται στην "τριτοκοσμική" αγορά και δεν τους βλέπει ποτέ κάνεις!
Αν ταξιδέψει κάνεις, απομυθοποιεί πολλά "ιντερνετικά"  είδωλα  είτε αυτά είναι εκτροφεία είτε σκύλοι.
Το επίπεδο που παρουσιάζεται στις εκθέσεις όμως είναι πολύ υψηλό ! 
Η Ελληνική εκτροφή εξελίσσεται πολύ καλά και ήδη τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να πυκνώνουν οι διακρίσεις των Ελληνικών σκύλων στο εξωτερικό! Για μένα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν οι σκύλοι αυτοί είναι εισαγωγής η Ελληνικής εκτροφής, το σημαντικό είναι ότι θα εμπλουτίσουν και θα βελτιώσουν την Ελληνική εκτροφη.

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Θεωρώ πολύ σημαντικό παράγοντα την υγεία και για αυτό φροντίζω αντί να "γκρινιάζω"
και να "υπαινίσσομαι" διάφορα, να εξετάζω τους σκύλους που σκοπεύω να αναπαράγω
έστω κι αν αυτό σημαίνει σε κάποιες περιπτώσεις αποστολή δειγμάτων DNA σε εργαστήρια του εξωτερικού.
Βεβαίως καλό θα ήταν να μπορούσαμε κάποιες σημαντικές εξετάσεις όπως είναι της μυοκαρδιοπάθειας να τις κάνουμε επίσημα στην Ελλάδα, αλλά κάθε ευσυνείδητος εκτροφέας θα τις κάνει έστω και ανεπίσημα η επίσημα σε ένα ταξίδι του στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια πχ χρησιμοποιούνται κατά κόρον σκυλιά από γραμμές αίματος φορείς
του vWd και δεν βλέπω σχεδόν κανένα να ανησυχεί για αυτό, και  να εξετάζει την σκύλα του για το συγκεκριμένο σύνδρομο ώστε να αποφύγει την χρήση επιβήτορα - φορέα .
Αν λοιπόν ένα ζώο από μια τέτοια γέννα, πεθάνει κάποια στιγμή ξαφνικά από μια εσωτερική αιμορραγία, θα σπεύσουν οι "καλοθελητές ημιμαθείς" να το αποδώσουν στον
"τάδε" πρόγονο που "άκουσαν" ότι είχε "κάρδια" αγνοώντας το προφανές.

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Η συστηματική εξέταση των σκύλων τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε μια καθαρότερη από δυσπλασία εκτροφή (εκτος τυχαίων περιπτώσεων) και ήδη η δυσπλασία δεν θεωρείται μεγάλο πρόβλημα στη φυλή μας.

 

Αν σε ρώταγα ποιά κατά την γνώμη σου ήταν τα πιο σημαντικά σκυλιά που έθεσαν τις βάσεις για το Ελληνικό Ντόμπερμαν στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

 

Δεν έχω προσωπική άποψη μιας και δεν ήμουν στον χώρο αυτό όταν ξεκινούσε η Ελληνική εκτροφή, ώστε να είμαι σε θέση να διακρίνω τι "άφησαν" οι σκύλοι αυτοί στους σημερινούς απογόνους τους.

 

Και στο εξωτερικό;

 

Νομίζω δεν θα μου φτάσει ο χώρος και έτσι θα πω μόνο την υπέροχη Raissa Rivien del Fiorsilva , την Tahi reme Giniti και τον αείμνηστο Fedor del Nasi, οι οποίοι βρίσκονται στις δίκες μου 3 πρώτες θέσεις!! Είτε πρόκειται για ξένα είτε για Ελληνικά σκυλιά, μου αρέσει να βλέπω πρώτα τα "συν" ενός σκύλου παρά να μιζεριάζω, προσπαθώντας να κάνω τον ειδικό, αναφέροντας τα ελαττώματα του. Νομίζω ότι δεν υπάρχει τέλειος σκύλος, υπάρχουν όμως πολλά και πολύ δυνατά σημεία σε κάποιους! Αν ένας εκτροφέας μπορεί να τα δει και να τα συνδυάσει σωστά, τότε έχουμε μια ανοδική πορεία στην εκτροφή!

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Ευρωπαϊκό, για την δύναμη και τον χαρακτήρα!!!

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

Είμαι λάτρης του Ευρωπαϊκού τύπου και όπως είπα δεν έχω ασχοληθεί καθόλου σχεδόν με το Αμερικανικό "doberman pincher"!

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Είμαι η ίδια νέα εκτροφέας όποτε συνήθως ζήτω συμβουλές, δεν δινω!

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

Και οι τρεις μέθοδοι έχουν δώσει κατά καιρούς εξαιρετικά αποτελέσματα, προς το παρόν
(λόγο απειρίας στην χρήση τους) κινούμαι στην πεπατημένη άλλων, συμβουλευόμενη πάντα τους πιο εμπειρους!

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Να απευθύνονται σε ευσυνείδητους εκτροφείς, να αγαπούν πολύ τα σκυλιά τους και να
συνεργάζονται με τον εκτροφέα του σκύλου τους, ο οποίος θέλει πάντα και περισσότερο από όλους το καλό του!

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Και τα δυο! Έχω δοκιμάσει δυο φορές την συνιδιοκτησία με άριστα αποτελέσματα, έχω
πολύ καλή συνεργασία και με τους δυο συνιδιοκτήτες και βλέπω ότι αποδίδει θετικά!
Αυτό βέβαια προϋποθέτει την τήρηση των συμφωνιών που έχουν γίνει, την καλή θέληση και από τις δυο πλευρές, αλλά προπάντων την σωστή αξιολόγηση ενός ανθρώπου πριν από την συνιδιοκτησία.

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Aν είχα το περιθώριο της επιλογής θα τα προτιμούσα κομμένα.. ωστόσο η προσκόλληση σε στερεότυπα δεν είναι του χαρακτήρα μου, λατρεύω τη φυλή μας και βλέπω την ουσία της, ασχέτως ουράς και αυτιών!
Αν δεν μπορούσα να δω το μεγαλείο ενός ζώου μόνο και μόνο γιατί είναι άκοπο, δεν θα ήμουν πραγματική λάτρης της φυλής, αλλά του "image" της!

 

   

Επιστροφή στην κορυφή