Στάθης και Ντίνα Πατούνα - Der Spitze Stehend Stamm - Ελλάδα

http://stehendstammdobermanns.weebly.com/

stehend.dobermann@gmail.com

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν;

 

Από μικρός όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχα λατρεία με όλα τα σκυλιά! Στην ηλικία των 13-14 ετών γνώρισα τον Δια του κυρίου Βασίλη Κουνέλα επί το έργον και μου έκανε το πρώτο κλικ σαν φυλή. Βέβαια δεν υπήρχε η δυνατότητα αποκτήσεις ενός τέτοιου σκυλιού σε αυτή την ηλικία. Το 1997 μέναμε στην Αθήνα σε διαμέρισμα και αποφάσισα να πάρω ένα σκυλάκι για συντροφιά, το συζήτησα με την σύζυγο μου και προ εκπλήξεως μου δέχτηκε με την προϋπόθεση να πάρουμε Ντόμπερμαν!! Και λέω προ εκπλήξεως γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή δεν γνώριζα τον θαυμασμό της για την φυλή!! Για καλή μας τύχη διαβάσαμε μια αγγελία που έλεγε (εκτροφέας μέλος του ομίλου Ντόμπερμαν) και έτσι αποκτήσαμε τον Baron of Legend Fev κατά κόσμων (Άδωνης) από τον κύριο Δημήτρη Καγιάφη γιο του Rambo v Hofter Eckhoot και τις Νάνση... ένα εντυπωσιακό αρσενικό με εξαιρετικό χαρακτήρα, κομψό, αριστοκρατικό, με ωραίο κεφάλι δυνατό κόκαλο και πολύ ψηλό στο ακρώμιο για την εποχή (75 πόντους) μπορεί εκθεσιακά να υστερούσε λίγο αλλά ο κόσμος που τον έβλεπε τον κοιτούσε με θαυμασμό! Ένα σκυλί που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή και μας έκανε να λατρέψουμε την φυλή!! Άρχισα λοιπόν να διαβάζω περιοδικά, βιβλία και όλα όσα αφορούσαν τα Ντόμπερμαν και έβλεπα και για τις εκθέσεις, και αφού ενημερωθήκαμε σχετικά.. είπαμε να πάρουμε και την γνώμη κάποιου (ειδικού) για τον αγαπημένο μας φίλο πλασαριζόταν στην τετράδα με τον χαρακτηρισμό πολύ καλός και εξαίρετος!! Μετά ακολούθησε και ένα θηλυκό από γραμμές Kraft Hill για συντροφιά του αρσενικού αρχικά, και μετά άλλα δυο.. ένα καφέ αρσενικό και μια θηλύκια ακόμη!!! Είχαμε πλέον κολλήσει !!

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Την πρώτη γέννα την κάναμε το 2000, και ακολούθησαν άλλες τρεις, με αξιόλογα κουτάβια τα οποία όμως δεν προβλήθηκαν σε εκθέσεις. Δεν είχαν όλοι το ψώνιο το δικό μας και ούτε μπορούσα να το επιβάλω στους ιδιοκτήτες. Μετά σταμάτησα για λίγο καιρό λόγο του ότι δεν είχα δικό μου χώρο και τώρα επανήλθαμε πιο ανανεωμένοι και πιο "ψαγμένοι ", με σκοπό πάντα την βελτίωση της φυλής και όχι με στόχο το κέρδος!

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Ναι μετά την "αποχή" μας για λίγο καιρό όπως προανέφερα, είμαστε πολύ αισιόδοξοι και συνεχίζουμε την επιλεκτική αναπαραγωγή... έχουμε στο εκτροφείο μας εξαιρετικά σκυλιά με τίτλους πρωταθλητών που προέρχονται από κορυφαία σκυλιά της παγκόσμιας εκτροφής με τίτλους πρωταθλητών εξετάσεις υγείας και εργασίας ,που συνεχίζουν και η απόγονοι τους την ίδια πορεία αποκτώντας διακρίσεις και τίτλους σε εκθέσεις μορφολογίας.

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Πιστεύω πως έχουν γίνει λίγο πιο "ισορροπημένα" σε χαρακτήρα.. Το Ντόμπερμαν είναι ένας πανέξυπνος σκύλος, εξαιρετικά ικανός στο να μαθαίνει, που δένεται με την οικογένεια, και ξέρει να δίνει αγάπη, μαχητικός εκεί που πρέπει!!

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Το Ντόμπερμαν είναι εργασιακή φυλή, οπότε θα πω ότι χρειάζονται και τα δυο. Δεν υπάρχει τίποτε ομορφότερο από το να βλέπεις, και να έχεις ένα Ντόμπερμαν να δουλεύει!!

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο πολύ καλό, και στην Ελλάδα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, πάμε αργά βέβαια, και αυτό οφείλετε βέβαια στο ότι οι ίδιοι οι Έλληνες δεν στηρίζουν την προσπάθεια των Ελλήνων εκτροφέων, αλλά προχωράμε καλά.. έχουμε βελτιωθεί αρκετά!! Υπάρχουν παλιοί και κάποιοι νέοι εκτροφείς που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες...

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Είναι κάτι που με ανησυχεί αλλά πιστεύω ότι με τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα είμαστε σε θέση να τα εξαλείψουμε τα όποια προβλήματα υπήρχαν παλαιότερα. Και μιλάω για τα καρδιολογικά προβλήματα που από τα 11-12 χρόνια ζωής του Ντόμπερμαν ο μέσος όρος ζωής είναι 7-8...Κατι πρέπει να κάνουμε γι αυτό!

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Συμφωνώ απόλυτα και πιστεύω σκύλοι που δεν έχουν κάνει τεστ δυσπλασίας δεν θα έπρεπε ο ΚΟΕ να τους γράφει τη γέννα!!

 

Αν σε ρώταγα ποιά κατά την γνώμη σου ήταν τα πιο σημαντικά σκυλιά που έθεσαν τις βάσεις για το Ελληνικό Ντόμπερμαν στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

 

Αυτός που έθεσε τις βάσεις για μένα είναι ο Graaf Norrland V.H. Wantij και ο Zivago Di Casa Coppo.

 

Και στο εξωτερικό;

 

Baron Nike Renewal, Ferrofarah Gomez di Cambovalano, Gino Gomez del Citone, Ale Alamos del Citone, Urbano del Diamante Nero, Pathos Delle Querce Nere, Fedor del nasi, Nitro del Rio Bianko, και από θηλυκά Tahi-Reme Ameeria, Tequila Mali del Citone, Katrina Krystal del Citone, Kastra vom Norden Stamm και Borana Savages.

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Η καταγωγή του Ντόμπερμαν είναι από Γερμάνια... άρα Ευρωπαϊκό αν και υπάρχουν και κάποια στοιχεία στο Αμερικανικό που μου αρέσουν.

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

Ο χαρακτήρας, δύναμη η μορφολογία στο Ευρωπαϊκό και κίνηση και φινέτσα στο Αμερικάνικο..

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Ότι η εκτροφή θέλει μεράκι, αγάπη, ενημέρωση και πάνω από όλα στόχους! όχι το χρήμα..

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

Όλα είναι θεμιτά και όλα χρειάζονται αρκεί να γνωρίζεις πότε και πως... Η προσέγγισή σε μια επιλογή σωστά τοποθετημένη, βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή ορισμένων βασικών κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να κατευθύνουν προς την επιλογή τον σκύλων αναπαραγωγής και αυτά είναι τα έντονα προσόντα τις φυλής, έκφρασή, βάδισμα, ικανότητα εργασίας, και φυσικά μορφολογία!! "Η δημιουργία των τύπων έγινε λίγο πολύ από τυχαίες εκτροφές". Για την σταθερότητα και την βελτίωση τους χρησιμοποιήθηκε λίγο η πολύ η κλειστή αναπαραγωγή, ενώ για την νοθεία τους, ο πολλαπλασιασμός χωρίς σχέδιο... Άρα κλείνω προς την Line breeding (γραμμική αναπαραγωγή).

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Κατά πρώτον να αγοράζουν κουτάβι από εκτροφείο και όχι από pet shop, να επισκεφθούν πολλούς εκτροφείς, να κρίνουν να συγκρίνουν και να δουν τι εγγυήσεις δίνει ο εκάστοτε εκτροφέας σε περίπτωση κληρονομικού προβλήματος υγείας, να δούνε και τους δυο γονείς, αν αυτό είναι εφικτό, να έρθουν σε επαφή μαζί τους, να κοιτάνε η γονείς να έχουν περάσει το τεστ δυσπλασίας απαραίτητα, αν έχουν περάσει κάποιο τεστ χαρακτήρα, και να ξεκαθαρίζουν από την αρχή αν θέλουν εκθεσιακό κουτάβι η για pet για να μην υπάρχουν γκρίνιες μετά, να είναι σε συνεχή επαφή με τον εκτροφέα και να ρωτάνε για την διατροφή, άσκηση, ανάπτυξη του κουταβιού και να μην ακούνε συμβουλές από άσχετους! Ο καλός εκτροφέας χαίρετε να είναι σε συνεχή επαφή με τον νέο ιδιοκτήτη του κουταβιού του. Και προσοχή υπάρχουν και απατεώνες!!

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Αγορά, και συνιδιοκτησία υπό όρους... αν τηρηθούν οι όροι και από τις δυο μεριές πιστεύω πως θα ωφελήσει και τους δυο!

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Όλα είναι θέμα συνήθειας, το Ντόμπερμαν και άκοπο, παραμένει Ντόμπερμαν!!!

 

 

Επιστροφή στην κορυφή