Γιώργος Πλατανιάς - Cynaegiros - Ελλάδα

anouvis9@gmail.com

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν;

 

Το Ντόμπερμαν είναι ένα παιδικό μου όνειρο, όπου τα έβλεπα κολλούσα και προσπαθούσα να μάθω τα πάντα από ιδιοκτήτες αλλά και βιβλία. Πήγαινα σε εκθέσεις χωρίς να έχω σκύλο για να βλέπω Ντόμπερμαν. Δυστυχώς έμενα σε πολυκατοικία και δεν μπορούσα να πάρω σκύλο όταν ήμουν μικρός αλλά μόλις έμεινα μόνος το τόλμησα αμέσως.

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Το 2008 έκανα την πρώτη γέννα μου.

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Φυσικά. Τώρα έχω μαζέψει το κατάλληλο υλικό για να κάνω αυτά που θέλω στην εκτροφή. Ας πούμε νιώθω ότι ωριμάζω και μπορώ να δώσω πραγματικά καλά σκυλιά.

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Μα είναι κάτι εντελώς φυσικό να αλλάξει. Τα παλαιοτέρα Ντόμπερμαν είχαν πολλά προβλήματα χαρακτήρα, επιθετικότητα και φοβίες. Λίγες ήταν οι εξαιρέσεις. Τα σημερινά έχουν αυτό που πρέπει πιστεύω. Είναι ισορροπημένα και καλυτέρα, δεν είναι οξύθυμα και ανεξέλεγκτα. Οι εκτροφείς ανά την υφήλιο έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου. Μην ξεχνάμε ότι ο μύθος  των τρελλών Ντόμπερμαν έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Πάμπολλα Ντόμπερμαν (και δικά μου) είναι σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Και τα δυο θέλω να υπάρχουν για ένα συνολικά καλό σκύλο. Δεν τα ξεχωρίζω και ούτε πρόκειται ποτέ. Καλής μορφολογίας σκύλοι χωρίς ελαττώματα αποκλεισμού είναι μόνο κατάλληλοι για εκτροφή. Το ταπεραμέντο υπάρχει στην φυλή άφθονο κατά την γνώμη μου. Απλά κάποιοι που θέλουν extreme σκύλο ας ψάξουν και θα βρουν πολλούς.

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Είναι μια φυλή που ομορφαίνει και μπαίνει σε πολλά σπίτια. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι ανεβαίνει κάθετα το επίπεδο, και στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς καλούς εκτροφείς που όλοι έχουν βγάλει κάποια καλά σκυλιά. Μπορεί ακόμα και να μην έχουν παίξει αλλά το γνωρίζω.

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Διατακτική μυοκαρδιοπάθεια, συστροφή στομάχου, δεμοδεικτική ψώρα είναι για μένα οι κύριες ασθένειες του Ντόμπερμαν. Θέλει εμείς οι εκτροφείς να το προσέχουμε και να ζευγαρώνουμε δυνατούς σκύλους γνωρίζοντας το pedigree με κάθε λεπτομέρεια.

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Είναι ελάχιστα τα Ντόμπερμαν με δυσπλασία απ ότι γνωρίζω, αλλα πρέπει να γίνονται εξετάσεις έστω και ανεπίσημα.

 

Αν σε ρώταγα ποιά κατά την γνώμη σου ήταν τα πιο σημαντικά σκυλιά που έθεσαν τις βάσεις για το Ελληνικό Ντόμπερμαν στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

 

Ο Zivago Di Casa Coppo, η Eloise of Kraft Hill, ο Graaf Norland van Het Wantij, ο σημαντικότερος για μένα είναι ο Apollo v.Cobra που ανήκει στο εκτροφείο Kraft Hill. Θα καταλάβουμε σε μερικά χρόνια ακόμα την ποιότητα του σαν επιβήτορα.

 

Σημερινά σκυλιά που ξεχωρίζεις σήμερα;

 

Είναι αρκετά αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες.

 

Και στο εξωτερικό;

 

Πολλά, πάρα πολλά!! Αλλά ξεχωρίζω κάποια όπως ο Zordan Zewi del Citone, Grand Molis Armani και από θηλυκά πάντα μου άρεσε η Izrafel Maya di Altobello. Αλλά είναι κι άλλα πάρα πολλά θεϊκά σκυλιά.

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Ευρωπαϊκό στάνταρ!!!

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

Λαιμός, λεκάνη για το Αμερικανικό. Κεφάλι, όγκος, και όλα τα υπόλοιπα για το Ευρωπαϊκό.

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Δεν είμαι τόσο παλιός, οπότε δεν απαντώ. Υπάρχουν παλαιότεροι εκτροφείς να απαντήσουν για αυτό.

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

Line breeding.

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Να βλέπουν τους γονείς των σκύλων, το πάθος του εκτροφέα και τις διακρίσεις των σκύλων του.

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Αναλόγως, αν και προτιμώ την αγορά!!

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Κομμένα!!

 

Επιστροφή στην κορυφή