Φίλιππος Αντωνίου και Χρήστος Νικολάου - Black Division - Ελλάδα

fil_antoniou@yahoo.com

kharisma_hellas@yahoo.gr

 

Καλημέρα, θα ήθελα καταρχάς να μου πεις πως ασχολήθηκες με την φυλή των Ντόμπερμαν.

 

Πάντα μου άρεσαν οι σκύλοι και χωρίς να ξέρω πολλά, ζήτησα από ένα φοιτητή στην Ουγγαρία να μου φέρει ένα θηλυκό με pedigree. Αυτό έγινε το 1994, όταν χώρος και χρόνος υπήρχε άφθονος. Ακολούθησαν και άλλες εισαγωγές αρσενικών και θηλυκών. Τελικά η φυλή με κέρδισε και έγινε κομμάτι της ζωής μου.

 

Με την εκτροφή πότε ασχολήθηκες;

 

Το 1999 έγινε η πρώτη δηλωμένη γέννα από το πρώτο θηλυκό και ένα αρσενικό που αποκτήθηκε με συνιδιοκτησία από τη Ρωσία με pedigree. Το 2002 αποκτήθηκε η επωνυμία BLACK DIVISION και έγινε η πρώτη επώνυμη γέννα από νέο θηλυκό εισαγωγής από Ουγγαρία και αρσενικό εισαγωγής από τη τότε Γιουγκοσλαβία δικής μας ιδιοκτησίας που είχαν αγοραστεί ως κουτάβια.

 

Εκτρέφεις ακόμα;

 

Εξ’ αρχής η εκτροφή μας ήταν και θα είναι περιστασιακή. Περίπου μια γέννα κάθε 2 χρόνια και συνολικά 4 επώνυμες γέννες με 14 απογόνους. Στόχος μας είναι να έχουμε τα προσωπικά σκυλιά δικής μας εκτροφής με μορφολογική ποιότητα, δυνατούς χαρακτήρες και σύγκλιση φαινοτύπου – γονότυπου, όσο αυτό μπορεί να γίνει με μικρή εκτροφή.

 

Αλήθεια από θέμα χαρακτήρα τι πιστεύεις; Έχει αλλάξει στο σύγχρονο Ντόμπερμαν;

 

Πιστεύω ναι. Το Ντόμπερμαν ξεκίνησε σαν ειδικός σκύλος. Το άνοιγμα το σε πλατύ κοινό οδήγησε την προσαρμογή του σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αλλάζουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου το χαρακτήρα του. Σκύλοι με μέσο ταμπεραμέντο, μεγάλες αντοχές στην πρόκληση και ικανότητα πλήρους ένταξης σε μια οικογένεια είναι το ζητούμενο σήμερα. Ωστόσο είναι δύσκολο να συγκεραστεί ο ρόλος του ακλόνητου φύλακα με ένα πλήρους κοινωνικοποιημένου και ελεγχόμενου σκύλου-σύντροφο. Απαιτεί υψηλή ποιότητα χαρακτήρα, ιδιοκτήτη, εκπαιδευτή και πολλή δουλειά.

 

Μορφολογία ή εργασία;

 

Φυσικά και τα δύο. Σκυλιά υψηλής μορφολογικής ποιότητας που έχουν τις εργασιακές δυνατότητες από αυτούς που θα τις αναζητήσουν και θα τις καλλιεργήσουν. Στην πραγματικότητα η χαρακτηριστική εμφάνιση του Ντόμπερμαν υποδηλώνει τον εργασιακή του χαρακτήρα και η μορφολογία-ανατομία του οφείλει να υπηρετεί την εργασία. Πάντως εμφανίζονται αρκετές στρεβλώσεις ως αποδεκτές και στα δυο πεδία. Πιστεύω ότι στο Ντόμπερμαν πρέπει να κυριαρχεί το μέτρο.

 

Πως βλέπεις το επίπεδο εκτροφής παγκόσμια πρώτα και μετά στην Ελλάδα;

 

Μορφολογικά το επίπεδο έχει προαχθεί πολύ. Κάθε δεκαετία υπάρχει ένα άλμα. Στην Ελλάδα ο μέσος πληθυσμός έχει βελτιωθεί και είναι φυσικό γιατί είτε είναι εισαγωγές, είτε πρόκειται για σχετικά κοντινούς απογόνους εισαγωγών. Δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόοδο στο θέμα της εργασίας και του χαρακτήρα.

 

Για θέματα υγείας τι έχεις να πεις;

 

Μεγάλο θέμα. Επιγραμματικά, δε θεωρώ την κατάσταση επικίνδυνη για τη φυλή προς το παρόν. Υπάρχουν προβλήματα αλλά δε βλέπω να υπάρχει δυνατότητα δραστικών μέτρων. Τις λύσεις θα φέρει ο χρόνος με τον αποκλεισμό των προβληματικών σκύλων και η εξέλιξη στην κτηνιατρική και τα γενετικά τεστ. Επικεντρώνω κυρίως στους αιφνίδιους θανάτους σε νεαρή και μέση ηλικία και μείωση της μακροζωίας λόγω καρδιακών προβλημάτων. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν υποδειχτεί ως υπεύθυνοι και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται απόγονοι τους χωρίς αυτό να σημαίνει απόλυτα ότι οι τελευταίοι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν το πρόβλημα. Πάντως οι αρνητικές πιθανότητες μεγαλώνουν με τέτοιες τακτικές ειδικά όταν συνδυαστούν. Θα βοηθούσε η επιμονή στη χρήση ηλικιωμένων επιβητόρων σε συνδυασμό με τη χρήση θηλυκών σε μέση ηλικία με υγιείς μέχρι εκείνη τη στιγμή απογόνους.
Θέλω επίσης να σημειώσω το ενδεχόμενο ο σύγχρονος τρόπος ζωής αρκετών σκύλων - διατροφή, ζωή σε κλουβιά, αγώνες κ εκπαιδεύσεις που συνεπάγονται στρες- ίσως επηρεάζει αρνητικά ως ένα σημείο και κατά περίπτωση την υγεία του.

 

Για την HD τι έχεις να πεις;

 

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα σήμερα. Θετικό η καθιέρωση του τεστ, αλλά είναι αυτονόητο ότι δεν επαρκεί για να θεωρηθεί ένας σκύλος υγιής. Τελικά αποτελεί ένα τυπικό προσόν.

 

Αν σε ρώταγα ποιά κατά την γνώμη σου ήταν τα πιο σημαντικά σκυλιά που έθεσαν τις βάσεις για το Ελληνικό Ντόμπερμαν στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

 

Δεν υπάρχει Ελληνικό Ντόμπερμαν με την έννοια ενός γενικού πληθυσμού με γενετικά συνδετικά στοιχεία και διακριτή ταυτότητα εκτροφής από τις υπόλοιπες χώρες, και δε θα μπορούσε με το μικρό όγκο εκτροφής που έχουμε. Έχουν εισαχθεί αρκετά καλά και πολύ καλά δείγματα στο παρελθόν που δεν κατόρθωσαν να δώσουν αρκετούς ποιοτικούς απογόνους και να δημιουργήσουν μια ενιαία βάση εκτροφής κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας του υπόλοιπου πληθυσμού τότε. Αν και έγινε εκτεταμένη εκτροφή αυτών στο παρελθόν, λίγα συνεχίζουν σήμερα να υπάρχουν στα σύγχρονα γενεαλογία και από συγκεκριμένους εκτροφείς. Σημαντικοί σκύλοι υπήρξαν, χωρίς όμως γενικευμένη παρουσία σήμερα. Η σύγχρονη εκτροφή στην Ελλάδα γίνεται συνήθως από σκύλους εισαγωγής η κοντινών απογόνων τους και με μικρή συμμετοχή των αρχικών σκύλων με καλύτερο μέσω πληθυσμό από το παρελθόν. Το Ελληνικό Ντόμπερμαν αντιπροσωπεύεται από τους εθνικούς πρωταθλητές καθώς και μερικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. Πάντως υπήρξαν και θα υπάρχουν αρκετά δείγματα ποιότητας σε αυλές που δεν εκτέθηκαν ποτέ καθώς και σκύλοι που άξιζαν αλλά “καταστράφηκαν” από τους ιδιοκτήτες τους.

 

Από αρσενικά;

 

Είναι πολλά τα θηλυκά και αναλογικά λίγα τα αρσενικά. Είναι πάντα πιο δύσκολο να έχεις ένα ολοκληρωμένο αρσενικό.

 

Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο;

 

Το Ντόμπερμαν πρέπει να είναι ένα.

 

Το καλύτερο σημείο για το καθένα;

 

Ο αμερικάνικος τύπος έχει καλή κίνηση ενώ ο ευρωπαϊκός τη δύναμη.

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους εκτροφείς;

 

Νέοι και παλιοί, αυτογνωσία για την ποιότητα των σκύλων τους.

 

Line breeding  inbreeding ή outcross;

 

Όλα σε βάθος χρόνου. Το inbreeding σπάνια, μόνο για τους πολύ γνώστες και υπό συνθήκες.

 

Τι συμβουλεύεις τους μελλοντικούς αγοραστές;

 

Να αγοράσουν μόνο αν έχουν επίγνωση των αναγκών ενός τέτοιου σκύλου. Θα συμβούλευα αγορά από Έλληνα εκτροφέα για τους αγοραστές που δεν έχουν πολύ υψηλές αγωνιστικές απαιτήσεις. Για όσους έχουν τέτοιες, το εξωτερικό έχει πάρα πολύ περισσότερες επιλογές. Πάντως η απόκτηση ενός εξαιρετικού σκύλου απαιτεί γνωριμίες, εμπειρία και τύχη.

 

Αγορά ή συνιδιοκτησία;

 

Αγορά και μόνο για πολύ ειδικούς λόγους συνιδιοκτησία. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ λίγοι καλοί ιδιοκτήτες με τα δικά μας κριτήρια.

 

Κομμένα ή άκοπα;

 

Κομμένα φυσικά. Πρόκειται για έναν αισθητικό ακρωτηριασμό συνυφασμένο με τη φυλή και πιστεύω ότι διασφαλίζει την ύπαρξη της. Αν αναγκαστούμε, θα υιοθετήσω το άκοπο αυτί αλλά όχι την ουρά. Αν επιβληθεί το εντελώς άκοπο θα συνεχίσω να τα κόβω αποκλείοντας την εκτροφή μας από τους αγώνες μορφολογίας.

 

Επιστροφή στην κορυφή