O εκπαιδευτής Γιώργος Πλατανιάς απαντάει στο Doberman.GR

 

Ο Γιώργος Πλατανιάς απαντάει στο Doberman.GR!!

Doberman.GR: Αγαπητέ Γιώργο, έχεις εκπαιδεύσει αρκετές γενιές Ντόμπερμαν αλλά και ιδιοκτητών στην Ελλάδα οπότε έχεις αδιαμφισβήτητα μια σαφή άποψη για το επίπεδο μας στον τομέα της εργασίας. Πιστεύεις λοιπόν ότι έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας;

Γιώργος Πλατανιάς: Καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη για την ευκαιρία που μου δίνεις να εκφράσω τις απόψεις μου μέσω του πολύ γνωστού Doberman.GR. Ένα site που έφερε την ράτσα ποιό κοντά στον κόσμο.
Να ξεκαθαρίσω λοιπόν, ότι εργασία εγώ θεωρώ και το σπορ αλλά και τα καθήκοντα προστασίας. Στον τομέα του σπορ άλλες φυλές όπως τα Μαλινουά και τα γερμανικά ποιμενικά πάντα κατείχαν αριθμητικά τα πρωτεία. Τώρα μπαίνει και το Ολλανδικό πολύ δυναμικά στο κομμάτι του σπορ. Το Ντόμπερμαν σε αυτόν τον τομέα σήμερα δεν είναι η πρώτη επιλογή για κάποιον που θέλει γρήγορα αποτελέσματα. Στον τομέα του σκύλου φύλακα σωματοφύλακα όμως κρατάει γερά την θέση του.

Doberman.GR: Στο επίπεδο της εκτροφής έχει γίνει κάτι ώστε να οδηγηθεί το Ντόμπερμαν σε έναν πιο εργασιακό ρόλο; Έχει γίνει κάτι στην εκτροφή για να γίνει πιο εργασιακή φυλή;

Γιώργος Πλατανιάς: Πιστεύω όχι. Δεν έχουμε γέννες με καθαρά εργασιακό σκοπό. Δηλαδή να θυσιάσουμε κάτι απ την μορφολογία για να πάρουμε πιθανός δυνατότερα ένστικτα. Απλά η φυλή δίνει κατά καιρούς δυνατά σκυλιά απ το ντεπόζιτο που διαθέτει. Αν όμως συνεχίσει η τακτική αυτή θα υπάρξει πιθανός πρόβλημα.
Η δική μου προσπάθεια στην εκτροφή έχει στόχο λίγες γέννες με στόχο πολύ δυνατά σκυλιά. Η επόμενη γέννα μου θα είναι μια καθαρά στοχοποιημένη στον χαρακτήρα απόπειρα.

Doberman.GR: Ο χαρακτήρας των Ντόμπερμαν κατά τη γνώμη σου έχει εξελιχθεί;

Γιώργος Πλατανιάς: Φυσικά έχει εξελιχθεί. Σε έναν καλύτερο σκύλο σε συμπεριφορά στην οικογένεια, χωρίς καθόλου φοβίες και περιττή επιθετικότητα. Δεν είναι ο ευκολότερος σκύλος όταν εκπαιδεύεται αλλά πάντα με λίγη παραπάνω υπομονή, εξελίσσετε σε ένα υπέροχο συνεργαζόμενο σύντροφο. Θα έλεγα ότι τα Ντόμπερμαν δεν έχουν κόμπλεξ όπως άλλες ράτσες. πχ περιβαλλοντικό στρες. Μπορεί να δουλεύει χαλαρά, ακόμα και σε ιδιαίτερα στρεσογόνο περιβάλλον. Επίσης στα ομαδικά μαθήματα που κάνουμε κάθε Κυριακή στην σχολή, τα Ντόμπερμαν έχουν γίνει τα καλύτερα σε συμπεριφορά απέναντι σε άλλες φυλές.

Doberman.GR: Ο μέσος ιδιοκτήτης έχει καταλάβει την αναγκαιότητα της εργασίας για μια εργασιακή φυλή;

Γιώργος Πλατανιάς: Όχι στο ποσοστό που θα έπρεπε, αλλά σε σχέση με το παρελθόν είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Λόγο της κατακόρυφης αύξησης της εγκληματικότητας, ο μέσος ιδιοκτήτης θέλει σκύλο που να προστατεύει τον χώρο του τουλάχιστον. Άρα Ντόμπερμαν με έλλειψη ταπεραμέντου δεν είναι επιθυμητά όσο παλιότερα. Ας πούμε ότι η κρίση έφερε την ανάγκη ο κόσμος να ψάξει και την εργασιακή πλευρά της φυλής. Αρκετοί πλέον μου ζητούν να βρουν ένα σκύλο, που να μπορεί να τους καλύψει σε καθήκοντα προστασίας σε σοβαρό επίπεδο. Η ανάγκη όπως λέω πάντα ξεγυμνώνει τα στερεότυπα που η αγορά επιβάλλει. Πάμε καλά λοιπόν, διότι ο μέσος ιδιοκτήτης μας ζητάει Ντόμπερμαν με ταπεραμέντο.

Doberman.GR: Πως βλέπεις γενικά τις φυλές εργασίας και πως κατατάσσεις το Ντόμπερμαν του σήμερα ανάμεσα τους;

Γιώργος Πλατανιάς: Δύσκολη ερώτηση για έναν Ντομπερμανά. Το Μαλινουά κρατάει τα σκήπτρα στο σπορ χωρίς να είναι για μένα ο ιδανικός σκύλος φύλαξης. Κυρίως λόγω νευρικότητας και ελάχιστου βάρους. Όταν ένα σκυλί έχει κιλά και ταπεραμέντο κάνει καλύτερη δουλεία. Το γερμανικό ποιμενικό στην εργασιακή του έκδοση είναι επίσης κορυφαία επιλογή για σπορ και καθήκοντα φύλαξης. Το Ολλανδικό Ποιμενικό κερδίζει συνεχώς οπαδούς. Τα μαστιφοειδή έχουν ακόμα δρόμο διότι βλέπω πολλά φοβικά και ανασφαλή σκυλιά και εκεί θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια αναβάθμισης των εργασιακών καταβολών. Κάποια ροτβάιλερ μ αρέσουν πολύ σε ποιότητα χαρακτήρα και εκ φύσεως καλά στοιχεία φύλαξης. Τα τελευταία δύο χρόνια δούλεψα και με πολλά πρέσα κανάριο που τα κατατάσσω σε πολύ καλό επίπεδο εργασίας αλλά με πολλές δυσκολίες στον χειρισμό. Το Ντόμπερμαν τώρα, σε επίπεδο σπορ είναι μια καλή επιλογή αλλά όχι η κορυφαία γενικούς δείκτες αναφέρομαι πάντα. Σε επίπεδο φύλαξης, σωματοφυλακής χρειάζεται περισσότερη σκληράδα για να αντεπεξέλθει στα σημερινά δεδομένα. Ενώ είναι πολύ έξυπνο και δραστήριο σκυλί αργεί να συνεργαστεί προτιμώντας να κάνει τα πάντα με χιούμορ. Αποσπάει εύκολα την προσοχή του και χρειάζεται, ειδικό στην φυλή εκπαιδευτή για να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Αν το κάνεις να βαρεθεί θα σε πουλήσει, που λέμε στην γλώσσα μας. Αυτό κατά την γνώμη μου συμβαίνει και στο σπορ και στην ρεαλιστική προστασία. Αν μπορείς να το διδάσκεις σωστά το Ντόμπερμαν είναι απλά άπιαστο. Το κόλπο λοιπόν θα έλεγα της φυλής, είναι η υπομονή και η ευγένεια απέναντι του και όχι η πίεση. Αυτό που σου λέω έκανα πολλά χρόνια να το καταλάβω μέσα απ τα λάθη μου. Μπορώ να σου πω, ότι νιώθω και τύψεις για κάποιες παλιότερες βιαστικές κινήσεις απέναντι σε εκπαιδευόμενα Ντόμπερμαν.

Doberman.GR: Ποιές είναι οι συμβουλές που έχεις να δώσεις σε ένα νέο ιδιοκτήτη σκύλου που θέλει να ασχοληθεί με την εργασία; Τι να κάνει και τι πρέπει να αποφύγει;

Γιώργος Πλατανιάς: Καταρχάς να μην βιαστεί να αποκτήσει το κουτάβι ή και το νεαρό ή ενήλικο Ντόμπερμαν.
Να βρει κάποιον που γνωρίζει την ράτσα να το πάρει έτσι ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει πιθανά προβλήματα χαρακτήρα. Π.Χ φοβίες, έλλειψη ταπεραμέντου ή και μορφολογικά σφάλματα ας πούμε κακή κίνηση.

Doberman.GR: Όπως ξέρεις αυτή είναι η πολλοστή χρονιά που η Ελλάδα δεν παίρνει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εργασίας. Ποιές είναι οι σκέψεις σου;

Γιώργος Πλατανιάς: Δεν μπορώ να έχω γνώμη για την συμμετοχή της Ελλάδας.. αλλά εύχομαι στα παιδιά που προσπαθούν τα καλυτέρα!!

      

Επιστροφή στην κορυφή