Το πρώτο Ντόμπερμαν στην Ελλάδα

Για ιστορικούς και μόνο λόγους θα αναφέρω πως το πρώτο βιβλίο καθαρόαιμων σκύλων ξεκίνησε το 1956 από τον αείμνηστο (μοναδικό) Δόκτορα Κυνολόγο Σταύρο Μπασουράκο (1919-2005) σαν ΕΒΚ (Ελληνικό Βιβλίο Καθαροαίμων) και ΕΒΑ (Ελληνικό Βιβλίο Αναγνωρισμένων).

Ο όμιλος αυτός αναγνωρίσθηκε διεθνώς και διετέλεσε Ομότιμο μέλος της FCI μέχρι και το 1983 όπου ιδρύθηκε ο ΚΟΕ (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος) και απετέλεσε πλέον τον μοναδικό κυνοφιλικό φορέα της Ελλάδος με τα διαπιστευτήρια της FCI τα πρώτα χρόνια σαν αρωγό μέλος. Το ΕΒΚ παρέμεινε ενεργό μέχρι και το θάνατο του Δρ.Μπασουράκου και κατείχε την πλειοψηφία των εγγεγραμμένων κυνηγετικών φυλών μέχρι τότε. Σαν φόρο τιμής στον αείμνηστο θα αναφέρω πως διοργάνωσε έκθεση μορφολογίας το 1959 το 1962 και το 1968 στην Αθήνα, κατέγραψε και επιμελήθηκε την αναγνώριση της φυλής του Ελληνικού Ιχνηλάτη προς την FCI και ολοκλήρωσε την μελέτη και καταγραφή του Κρητικού Ιχνηλάτη.

Από αναδρομές μπορούμε να πούμε πως οι 3 εκείνες εκθέσεις στα πρώτα κυνολογικά βήματα της Ελλάδος δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα απο της αντίστοιχες των "προηγμένων" Ευρωπαικών χωρών εκείνης της εποχής.

Το πρώτο Dobermann που "καταχωρήθηκε" στο πρώτο λοιπόν κυνολογικό βιβλίο ήταν ο αρσενικός "Βatman of Sauchichall" εισαγωγής Μεγάλης Βρετανίας του Έλληνα φοιτητή Γεώργιου Μαρίνου το 1960 και η πρώτη Ελληνική γέννα το 1961 από τον συγκεκριμένο σκύλο και μια "αναγνωρισμένη" σκύλα ΕΒΑ Α την Φλόξ. Τα 13 σκυλάκια της γέννας αυτής ήταν και τα πρώτα "Ελληνικά Dobermann".

 

Επιστροφή στην κορυφή