Το Ντόμπερμαν σαν οδηγός για τους τυφλούς

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη διανοητική ικανότητα του Nτόμπερμαν και την ανωτερότητά του από τα άλλα είδη των σκυλιών. Και αυτό είναι κάτι που το παρατηρούμε πάρα πολύ και σε μεγάλο βαθμό, βλέποντας τον τρόπο ενέργειας των σκυλιών που έχουν εκπαιδευτεί για να οδηγούν τους τυφλούς. Κάτι τέτοιο φυσικά γίνεται μόνο στο εξωτερικό και προς το παρόν, είναι κάτι το αδιανόητο για τα Ελληνικά δεδομένα και φυσικά εάν γίνεται, κοστίζει πανάκριβα. Τέλος πάντων, αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό για τη χώρα μας. Τα σκυλιά - οδηγοί για τυφλούς, έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντα για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί και μάλιστα με εξαιρετική αφοσίωση και πίστη στον κύριό τους, τον οποίο έχουν την επιθυμία να τον προστατεύσουν από κάθε εμπόδιο.

Ένα από τα πρώτα κέντρα εκπαιδεύσεως σκύλων για την καθοδήγηση των τυφλών είναι και το «Central School to Train Dogs to Guide the Blind» με έδρα την πόλη Veshnyaki κοντά στην Μόσχα, που ιδρύθηκε το 1960. Περιέχει κλουβιά για κάθε ένα από τα σκυλιά που εκπαιδεύει καθώς και ολόκληρο συγκρότημα για κτηνιατρική παροχή, διατροφή και φροντίδα. Επίσης, έχει και μέρος που διαμένουν οι τυφλοί που παίρνουν μέρος, σε κάθε πρόγραμμα εκπαιδεύσεως. Ο τυφλός δεν πληρώνει τίποτα για την εκπαίδευση του σκυλιού του και μάλιστα, το κράτος είναι εκείνο που πληρώνει τα έξοδα του τυφλού για την κίνηση του ατόμου, τη διατροφή και τη στέγασή του, μέχρι το τέλος της εκπαιδεύσεως. Πριν το σκυλί παραδοθεί στο νέο του ιδιοκτήτη, υποβάλλεται και στην απαραίτητη για την εργασία αυτή εκπαίδευση, με σκοπό να γίνει ένας καλός οδηγός και φύλακας για τον τυφλό.

Στον ειδικό στίβο της σχολής τα σκυλιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν όλα τα πιθανά εμπόδια που μπορεί ένας τυφλός να συναντήσει στο δρόμο του και τον τρόπο με τον οποίο θα τα αποφεύγουν. Στη συνέχεια μαθαίνουν το δρομολόγιο που οδηγεί το νέο τους ιδιοκτήτη στο τόπο ή στους τόπους προορισμού του. Μετά από όλα αυτά ακλουθεί ένας εγκλιματισμός του σκυλιού σε συνθήκες κυκλοφορίας σε πόλη, κάτι που είναι πολύ απαραίτητο για έναν τυφλό. Μετά από μια εκπαίδευση που διαρκεί περίπου 3 μήνες τα σκυλιά συναντούν τους νέους κυρίους τους. Στην εκπαίδευση του σκυλιού - οδηγού για τυφλούς μπορεί να προστεθούν και ορισμένα άλλα στοιχεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του τυφλού. Έτσι, στη Σοβιετική Ένωση πολλά από τα σκυλιά αυτά έχουν εκπαιδευτεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε όταν είναι μαζί με τον κύριο τους σε ένα λεωφορείο και κανείς δεν προσφέρει μια θέση στον τυφλό, να γρυλίζουν απειλητικά, οπότε και το αποτέλεσμα είναι εύλογο. Η σχολή έχει τη δυνατότητα εκπαιδεύσεως περίπου 80 έως 100 σκυλιών και έχει προσωπικό 16 έως 20 άτομα.

Επιστροφή στην κορυφή