Μα τι άλλο μπορεί να ζητάει κανείς από έναν σκύλο;

Η απόκτηση ενός σκύλου με συγκεκριμένο γενετικά χαρακτήρα, καθαρόαιμου, απαιτεί έτσι κι αλλιώς προσοχή. Tα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που πρόκειται για σκύλο εργασίας και εν προκειμένω, φύλακα. Όλα τα σκυλιά δεν είναι το ίδιο και ούτε πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Ένα από τα πιο απαιτητικά σκυλιά, αλλά και από τα πιο αποδοτικά, είναι ο σκύλος Ντόμπερμαν.

Ένας σκύλος με ιδιαίτερο χαρακτήρα

Προστατευτικός, πιστός, μεγαλόσωμος, ευκίνητος σκύλος με αντοχή, εξυπνάδα και κουράγιο. Σφιχτό, γεροδεμένο, δυνατό δυναμικό, μυώδες ζώο, με τετράγωνες αναλογίες και ωραία γραμμή, συνδυάζει την κομψότητα με τη δύναμη, την ταχύτητα με την μεγάλη αντοχή. Η περήφανη κορμοστασιά του αποπνέει αριστοκρατισμό και έντονο ταπεραμέντο. Η στάση του περήφανη, αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του: “πάντα σε ετοιμότητα”. Το βάδισμα ελεύθερο και δυναμικό. Μάτια σκούρα, ζωντανά και έξυπνα. Tο Ντόμπερμαν χρειάζεται την ανθρώπινη συντροφιά και έχει αναγνωριστεί πλέον ως σκύλος που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μέλος της οικογένειας ικανό να δείξει μεγάλη ευγένεια και αφοσίωση σε παιδιά και άλλα κατοικίδια στο σπίτι διαψεύδοντας μύθους και εικασίες του παρελθόντος. Είναι γνωστό σαν σκυλί της αστυνομίας, για την αφοσίωσή του στο καθήκον στο Γερμανικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου όπου τα σκυλιά είχαν μάθει να παίρνουν την τροφή τους κάτω από άρματα και έτσι τα χρησιμοποίησαν δένοντας πάνω τους εκρηκτικά. Το Ντόμπερμαν, είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση και αποτελεί έναν πολύ καλό σύντροφο ή φρουρό. Δείχνει μια αξιοθαύμαστη υπακοή γι’ αυτό και γίνεται ένα πολύ καλό σκυλί θεάματος, ή ένα θαυμάσιο κατοικίδιο.

Αν μοιράζεστε ήδη τη ζωή σας με ένα Ντόμπερμαν θα ξέρετε γιατί ακριβώς η ράτσα είναι μία από τις αριστοκρατικές στον κόσμο των σκυλιών. Όσοι από εσάς δεν έχετε μπει ακόμα σε αυτή την επίλεκτη κοινωνία χάνετε μία από τις μεγάλες χαρές της ζωής.

Το Ντόμπερμαν είναι ένα εξαιρετικά καθαρό σκυλί και οι περισσότεροι άνθρωποι το βρίσκουν πολύ εύκολη ράτσα για να διδάξουν την καθαριότητα. Είναι σπάνιο το Ντόμπερμαν που θα λερώσει θελημένα το χώρο του. Από απόψεως ιδιοσυγκρασίας το Ντόμπερμαν δεν είναι ένας επιθετικός τρομοκράτης. Παρά το μέγεθος και τη δύναμή του, μπορεί να παίξει ήρεμα με μικρά παιδιά, κουτάβια και γατάκια, όπως και να επιδοθεί σε άγρια παιχνίδια με ένα άλλο σκυλί του μεγέθους του ή με έναν ενήλικο άνθρωπο.

Επειδή το Ντόμπερμαν είναι ένα τόσο εξαιρετικό ζώο, η ράτσα απαιτεί έναν επίσης εξαιρετικό ιδιοκτήτη που θα εκτιμήσει τις πολλές ικανότητές του και συνάμα θα μπορέσει να διοχετεύσει τα προσόντα της ράτσας έτσι ώστε να μη μετατραπούν σε προβλήματα.
Εκείνο που εκπλήσσει πάντα αυτούς που έχουν ένα Ντόμπερμαν για πρώτη φορά είναι ότι ποτέ δεν θέλει να τους αφήσει από τα μάτια του. Σα ράτσα αγαπάει πολύ και διψάει για στοργή σε κάθε ευκαιρία, μη θέλοντας ποτέ να βρίσκεται μακριά σας. Έχουν επίσης ένα απόκοσμο τρόπο να γνωρίζουν τι πρόκειται να κάνετε σχεδόν πριν το αποφασίσετε. Όταν παίρνετε ένα Ντόμπερμαν στο σπίτι είναι σα να υιοθετείτε ένα παιδί, επειδή πολύ γρήγορα θα γίνει ένα ακόμα μέλος της οικογενείας σας.

Το Ντόμπερμαν μαθαίνει γρήγορα επειδή είναι έξυπνο, γι' αυτό εκπαιδεύεται και πολύ γρήγορα. Όμως είναι και αρκετά έξυπνο για να καταλαβαίνει τι αξίζει να μάθει και τι όχι. Διστάζει να κάνει πράγματα για τα οποία γνωρίζει ότι δεν έχουν τελικό αποτέλεσμα. Θα μάθει επίσης πόσα μπορεί να αποφύγει και τι μπορεί να κάνει γι' αυτό το κάθε μέλος της οικογένειας! Όταν θα έχετε την ευχαρίστηση να είστε ιδιοκτήτης ενός Ντόμπερμαν θα αντιληφθείτε ότι είναι μία ράτσα δίχως ταίρι.

Είναι χωρίς αμφιβολία το πιο πιστό από όλα τα σκυλιά, είναι έμπιστα μέλη της οικογένειας και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι που έχουν Ντόμπερμαν δεν σκέφτονται να αποκτήσουν ποτέ άλλη ράτσα σαν σκυλί για το σπίτι. Είναι μια ράτσα της οποίας η πιο μεγάλη χαρά είναι να βρίσκετε δίπλα στον ιδιοκτήτη της. Ένα βράδυ στην τηλεόραση τρώγοντας ποπ-κόρν, μία βόλτα με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια δεν διαφέρουν για το Ντόμπερμαν αρκεί κατά την διάρκεια όλων αυτών να συνοδεύετε από τον ιδιοκτήτη του. Οτιδήποτε ανήκει στον κύριο του πρέπει να προστατευθεί με κάθε θυσία, ακόμα και με θυσία της ζωής του ή ενός μέλους. Ένα Ντόμπερμαν δεν αμφισβητεί το γεγονός του πώς θα εκπληρώσει αυτή την ευθύνη. Ξέρει μόνο να συμμορφώνετε. Μα τι άλλο μπορεί να ζητάει κανείς από έναν σκύλο;

Επιστροφή στην κορυφή