Το Ντόμπερμαν σαν σκύλος φύλακας

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ίσως στα επόμενα λεπτά διαπράξετε ένα από τα χειρότερα σφάλματα της ζωής σας.
Η αδυναμία σας να παραδεχθείτε την αλήθεια του παρακάτω κειμένου, ίσως αποτελέσει την αιτία για μια άσκοπη αιματοχυσία. Δεν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε. Πείτε όμως τις παρακάτω απόψεις μας σ' έναν δικηγόρο και ρωτήστε τον εάν υπερβάλλουμε όταν λέμε ότι παντού έχει δημιουργηθεί ένα ευρύ πεδίο για εκμετάλλευση. Επίσης ζητήστε τη γνώμη του για ένα συγκεκριμένο είδος σκύλου που θα είναι ένας πραγματικός Stopper δίνοντάς σας τον μεγαλύτερο βαθμό ατομικής προστασίας, με το ελάχιστο ρίσκο από νομικής πλευράς.

Είναι γεγονός ότι οι γνώμες του κοινού και των δικαστηρίων, έχουν συχνά επηρεασθεί από λανθασμένη κατάταξη των σκύλων. Μερικές φορές δίκαιη, άλλες φορές άδικη, αλλά ποτέ λογική. Πεπειραμένοι κτηνίατροι και επαγγελματίες σχετικά με τους σκύλους, μπορούν να σας πουν ότι για μια δεκαετία στην Αμερική δυο από τα πιο γνωστά και τα πιο καλοδεχούμενα από τις οικογένειες είδη σκύλων, ήταν πρώτα στους πίνακες των στατιστικών σχετικά με τα ανεξέλεγκτα δαγκώματα, σε σύγκριση με τα άλλα υπάρχοντα είδη. Ένα από τα δυο είδη, κατακτούσε τους ιδιοκτήτες του με τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του κουταβιού και στη συνέχεια τους εξέπληττε με τη δειλία του και τα συχνά του δαγκώματα, που ήταν συνέπεια αυτής της δειλίας του. Το άλλο, χαρακτηριζόμενο σαν ηρωικό, από τα διάφορα φιλμ και την τηλεόραση, κατατρόμαξε πολλά σπίτι με τις υστερικές κρίσεις που παρουσίαζε. Αν και η εκλεκτική αναπαραγωγή που στη συνέχεια εφαρμόσθηκε, βελτίωσε και τα δύο είδη. Τα ίδια άτομα που πριν με τα καλύτερα λόγια τα χαρακτήριζαν ως άριστα, τώρα καταφέρονται εναντίον τους και τα θεωρούν τα χειρότερα απ' όλα. Ας δούμε τώρα όμως, πώς η παράλογη προκατάληψη επιδρά πάνω σε άλλες περιοχές της σχέσεως άνθρωπος - σκύλος.

Για παράδειγμα στην ύπαιθρο υπάρχουν περιοχές στις οποίες, ο οποιοσδήποτε μπορεί να σκοτώσει ένα περιπλανώμενο σκύλο, που έτυχε να διασχίζει τα βοσκοτόπια του, χωρίς να κινδυνεύει να καταδικαστεί, ακόμη και εάν αποδειχθεί ότι το σκυλί ούτε έβλαψε το κοπάδι του, αλλά ούτε είχε και την πρόθεση να το κάνει. Το γεγονός ότι το σκυλί αυτό μπορεί να ήταν ένα άριστο κυνηγόσκυλο, με εξαιρετικό γενεαλογικό δένδρο, δεν μπορεί να προσβάλλει την υπόθεση. Την ίδια στιγμή όμως, το δικαστήριο σε υποχρεώνει να αντικαταστήσεις την αγελάδα, που τυχαία σκοτώθηκε και που πολλές φορές η αξία της είναι υποπολλαπλάσια της αξίας του σκύλου. Αλλά η τελευταία ανήκει βλέπετε στην λεγόμενη βιοτική περιουσία του αγρότη που την είχε στην κατοχή του.

Όταν τα σκυλιά οδηγούν τυφλούς εκτελούν κοινωνική εργασία και εργασία φυλάξεως. Όταν προφυλάσσουν τα κοπάδια, ή κυνηγούν και κάνουν την οποιαδήποτε εργασία τους ανατεθεί. Είναι φανερό ότι τα σκυλιά προσφέρουν μεγαλύτερο έργο από τα άλογα. Όμως, τα άλογα απολαμβάνουν νομικό καθεστώς που είναι άγνωστο στους σκύλους. Θα έχετε δει στις εισόδους ορισμένων κατοικιών πινακίδες που γράφουν: «Προσοχή ο σκύλος δαγκώνει» ή «Προσοχή σκύλος, μην ανοίγετε την πόρτα». Αυτές όμως οι πινακίδες, πολύ συχνά έχουν επισυναφθεί στα δικαστήρια σαν πειστήρια, από αθώα θύματα που μπήκαν στις ξένες αυλές σε μια κατάσταση ανάγκης και δαγκώθηκαν με αποτέλεσμα -κατά την δική τους άποψη- να υποστούν βαριές σωματικές βλάβες και ψυχική οδύνη σε τεράστιο βαθμό. Τώρα αφήστε τον δικηγόρο να σας πει τη συνέχεια: ο συνήγορος υπερασπίσεως περιγράφει το συμβάν με τη δέουσα μελοδραματικότητα και καταλήγει στο συμπέρασμα «ότι επρόκειτο για μια επίθεση από ανθρωποφάγο σκυλί που επιτέθηκε σε άνθρωπο που ήθελε βοήθεια». Το δικαστήριο βγάζει με κάθε σοβαρότητα την απόφαση του και φυσικά με το γνωστό αποτέλεσμα: Ένοχος και το σκυλί και ο ιδιοκτήτης του.

Ελπίζουμε ότι όσα μέχρι τώρα διαβάσατε, θα σας έδωσαν μια σφαιρική αντίληψη του προβλήματος και ότι θα εφαρμόσετε όσα στη συνέχεια αναφέρονται με την απαραίτητη προσοχή και υπευθυνότητα. Γιατί εξάλλου να μπλεχθείτε σε δυσάρεστες καταστάσεις όταν μπορείτε να τις αποφύγετε;

Επιστροφή στην κορυφή