Είναι χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος φύλακας στην κατηγορία του!

Το Ντόμπερμαν δεν είναι το άκακο σκυλί, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι το σκυλί με τον ύπουλο και κακό χαρακτήρα. Όταν όμως δέχεται επίθεση από κάποιο ανόητο άτομο τότε έρχεται στην επιφάνεια το μαχητικό του πνεύμα με δυσάρεστα συνήθως αποτελέσματα για τον αντίπαλο του. Στέκεται μακριά από άτομα που δεν ανήκουν στον κύκλο του και επιτρέπει την είσοδο ξένων στο σπίτι μόνον όταν αυτά συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς του, αλλά ακόμη και τότε, παρακολουθεί τους νεοφερμένους για να προλάβει το οποιοδήποτε δυσάρεστο εκ μέρους τους. Τρομακτική δύναμη είναι αποθηκευμένη μέσα στην κατασκευή ενός Ντόμπερμαν που μαζί με την εξυπνάδα του και την ικανότητά του για ιχνηλάτηση το καθιστούν σαν τον ιδανικό σκύλο για φύλαξη. Είναι ένας αφοσιωμένος σύντροφος της οικογένειας και εξαιτίας της ευστροφίας του ειπώθηκε ότι όταν έχεις ένα Ντόμπερμαν απογοητεύεσαι συνέχεια από όλα τα άλλα είδη.

Το Ντόμπερμαν είναι ένα τίμιο σκυλί. Είναι τίμιο όχι μόνο στον χαρακτήρα του, αλλά και στην γενική του εμφάνιση. Δεν υπάρχει το μακρύ τρίχωμα που κρύβει τυχόν υπάρχουσες ατέλειες στην κατασκευή του, δεν χρειάζεται το πολύ βούρτσισμα ή την περιποίηση των άλλων ειδών για να υπογραμμίσει τα προσόντα του και την κατασκευή του και οι τεντωμένοι μυς του, μας φέρνουν στο νου έναν καλογυμνασμένο αθλητή. Η τιμιότητα του χαρακτήρα του φαίνεται αμέσως, ειδικά βλέποντας την πιστότητα και την αφοσίωση που δείχνει προς την οικογένειά του. Έχει μια μοναδική ικανότητα να διαβάζει τον ανθρώπινo χαρακτήρα και εμπιστεύεται εκείνους τους φίλους της οικογένειας που ήδη έχουν γίνει αποδεκτοί, ενώ δεν εμπιστεύεται εκείνους που δεν είναι καλοδεχούμενοι ή ξένοι.

Συνήθως είναι ένα ευγενικό σκυλί, που επιτρέπει σε ένα μωρό να του συμπεριφέρεται βάρβαρα, ενώ ταυτόχρονα, φαίνεται σαν να απολαμβάνει αυτή τη βάναυση συμπεριφορά. Είναι πρόθυμο πάντα να σας χαιρετήσει με ένα χαμόγελο καλωσορίσματος, ή με το έντονο κούνημα της ουράς του και μετά να καθίσει στο πλάι σας με το χέρι σας στο κεφάλι του, ή πιέζοντας το γόνατό σας με το σώμα του. Η επαφή είναι κάτι που το Ντόμπερμαν αναζητά και απολαμβάνει, ενώ αυτός είναι ο τρόπος του για να δείχνει την αφοσίωση του στον κύριό του και στην οικογένειά του. Έχει όμως και ευαισθησίες, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται σε εκδηλώσεις αγάπης και επαίνους, αλλά και να μην ανέχεται την αυστηρή πειθαρχία.

Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν για ένα Ντόμπερμαν που προέρχεται από μια σοβαρή και επιλεκτική εκτροφή και όχι άγνωστης προέλευσης. Αυτούς που έχουν αρχίσει να εκτρέφουν, καθώς και αυτούς που πρόκειται να αρχίσουν την εκτροφή για αυτή την θρυλική φυλή, συμβουλεύω να δείξουν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αγάπη, για να έχουν τα θεμιτά αποτελέσματα τόσο στον χαρακτήρα όσο και στην μορφολογία.

Το ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης είναι αυτό της οικογένειας. Είναι ευαίσθητο στο κρύο. θα επιβιώσει σε διαμέρισμα αν ασκείται αρκετά, όμως ένας μέτριος κήπος είναι προτιμότερος. Ο περιορισμός και η έλλειψη προσοχής μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Μια τέτοια «εξορία», σε συνδυασμό με κακή εκπαίδευση, κάνει το Ντόμπερμαν ένα σκύλο που χρειάζεται συνεχή επιβεβαίωση φοβισμένο, νευρικό.

Η σωστή επιλογή και η υπομονή θα κάνουν έναν τέτοιο σκύλο ικανότατο τόσο στη φύλαξη της οικίας όσο και στην προστασία των μελών της οικογένειας. Επιπλέον η σωστή εκπαίδευση θα τον κοινωνικοποιήσει και θα μπορείτε να ζείτε άνετα μαζί του χωρίς προβλήματα. Το σκυλί αυτό όμως θέλει σεβασμό και πρέπει να κινείστε πάντα με υπευθυνότητα. Εάν αυτά γίνουν πράξη, τότε ο σκύλος αυτός, ένας πανέξυπνος σκύλος, θα σας συντροφεύει για αρκετά χρόνια.

Συνδυάζει την τέλεια εμφάνιση με το κοφτερό μυαλό. Έχει την ικανότητα να σκέφτεται και να αντιδρά πολύ γρήγορα και για τον λόγο αυτό είναι ο καλύτερος φύλακας στην κατηγορία του!

Επιστροφή στην κορυφή