Το K9 δεν έχει καμία αληθινή σχέση με το Ντόμπερμαν

Είναι απλά μια συντομογραφία στα αγγλικά για τη λέξη CANINE (προφέρεται κεϊ-ναϊν, όπως ακριβώς και το Κ9). Στην Ελλάδα διάφοροι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ σκυλέμποροι έχουν διαδώσει ότι πρόκειται για κάποιο τύπο ψηλόσωμου Ντόμπερμαν και μερικοί άλλοι χειρότεροι έχουν εφεύρει και άλλες κατηγορίες όπως Κ11, Κ29 και δεν συμμαζεύεται. Όποιος αναφέρει αυτούς τους όρους για τη φυλή, είναι απατεώνας ή άσχετος. Ο όρος Κ-9 χρησιμοποιείτε στον τίτλο των στρατιωτικών μονάδων που χρησιμοποιούν σκυλιά όπως και στις αντίστοιχες μονάδες της αστυνομίας. Τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται σ' αυτές τις μονάδες σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή, και εάν χρησιμοποιηθούν, τα κουτάβια τους ΔΕΝ χαρακτηρίζονται ως Κ9. Το αρσενικό Ντόμπερμαν μπορεί να είναι από 68 έως 72 εκατοστά στο ακρώμιο, με ιδανικό ύψος τα 70 εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι ένα αρσενικό 74 η περισσότερο είναι "ελαττωματικό" όταν συγκρίνεται με ένα κατά τα άλλα ισοδύναμο αρσενικό 70 εκατοστών.. Τα θηλυκά είναι από 63 έως 68 εκατοστά, με ιδανικό τα 65 εκατοστά. Σκυλιά που ξεπερνούν τα ανώτερα όρια είναι ακατάλληλα για αναπαραγωγή. Υπάρχει διεθνές τεστ αναπαραγωγής, όπου ελέγχεται ο χαρακτήρας και η ανατομία του Ντόμπερμαν (ΖΤΡ). Τα σκυλιά πάνω από τα όρια απαγορεύετε να ζευγαρώσουν επίσημα. Στην Ελλάδα, ένα Ντόμπερμαν είναι "ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ" με 2 "ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ" σε εκθέσεις, τεστ χαρακτήρα και τεστ δυσπλασίας HD-A ή HD-B.

Βασίλης Καλαμαράς - Horama kennel
Εκτροφέας Ντόμπερμαν

 

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ Κ9
Με αφορμή τη σωστή ενημέρωση ενός μεγάλου κοινού που εδώ και αρκετά χρόνια πιστεύει ότι η λέξη Κ9 αφορά είτε ποικιλία σκύλων είτε βαθμίδα εκπαίδευσης, κρίνεται αναγκαίο να καταστεί σαφές ότι ούτε το ένα αποτελεί πραγματικότητα, ούτε το άλλο.
Αναζητώντας την αλήθεια που κρύβεται σε έναν κωδικό με ένα λατινικό γράμμα κι έναν αριθμό, ξεκαθαρίζουμε ότι η λέξη «Κ9» προέρχεται από τα αρχικά Kei-Nine, που συμπροφερόμενα μας κάνουν την λέξη Canine, που σημαίνει σκύλος. Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με μία κωδική ονομασία, δηλαδή με τη συντομία της λέξης σκύλος. Αυτό βέβαια είναι γνωστό εδώ και χρόνια, όπως επίσης είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που χρησιμοποιούν τον κωδικό Κ9 για διαφημιστικούς λόγους, γνωρίζουν απολύτως την ερμηνεία του κωδικού. Παρ’ όλα ταύτα, εξακολουθούν και το χρησιμοποιούν παραπληροφορώντας μεγάλο μέρος των υποψηφίων ιδιοκτητών σκύλων, με προφανείς λόγους που αναφέραμε.

ΟΜΑΔΕΣ Κ9
Με δεδομένο λοιπόν ότι Κ9 σημαίνει σκύλος, αρκετές υπηρεσίες ανά τον κόσμο χρησιμοποίησαν αυτήν την κωδική ονομασία για να κάνουν διακριτό τον ρόλο τους.
Ο κωδικός όρος Κ9 είναι άλλωστε γνωστός εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στρατιωτικές μονάδες που χρησιμοποίησαν σκύλους κατά την διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα στον πόλεμο του Βιετνάμ, έφεραν τον κωδικό Κ9. Έτσι συμβαίνει διεθνώς, οι υπηρεσίες ή ομάδες που χρησιμοποιούν σκύλους για ειδικά καθήκοντα, να ονομάζονται με τον κωδικό Κ9.
Τέτοιες βλέπουμε στον στρατό, στην αστυνομία κι αλλού. Σε αυτές τις υπηρεσίες τα σκυλιά
χρησιμοποιούνται είτε ως ιχνηλάτες (για την ανίχνευση εκρηκτικών, ναρκωτικών) είτε ως σκύλοι αποκατάστασης τάξης, είτε ως σκύλοι διάσωσης (ανίχνευσης ανθρώπων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εκπαίδευση γίνεται με τις πλέον σύγχρονες και ανώδυνες μεθόδους. Αυτό το αναφέρουμε αφ’ ενός για να καταστήσουμε σαφές το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται βία, και αφ’ ετέρου για να διαλύσουμε τυχόν… εναπομείναντα σύννεφα, σχετικά με το εάν αυτά τα σκυλιά υποβάλλονται σε οποιαδήποτε μορφή βασανισμού ή καταναγκασμού. Άλλωστε σε υπηρεσίες όπως η αστυνομία, ο στρατός ή η πυροσβεστική, είναι αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε μέθοδος αρνητική για τον σκύλο.

ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ και Κ9
Η κωδική ονομασία Κ9 ταυτίστηκε με συγκεκριμένες φυλές σκύλων, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ως επί το πλείστον με τη φυλή των Ντόμπερμαν. Αυτό βεβαίως αποτελεί έναν τεράστιο μύθο, που έχει επιφέρει αρκετά αρνητικά αποτελέσματα στην εκτροφή και διάδοση της φυλής. Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας σε ότι αφορά το Ντόμπερμαν, αναφέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μία φυλή με δύο χρωματικές και μόνο διακρίσεις. Αυτές είναι τα Μαύρα - Πύρινα και τα Καστανά - Πύρινα. Σχετικά με τα περαιτέρω όπως ύψος, βάρος κ.α., αυτά περιγράφονται απολύτως στο επίσημο πρότυπο και υπεύθυνοι γι αυτό είναι το DV (Dobermann Verein – Γερμανικός Όμιλος Ντόμπερμαν) και η FCI (Federation Cynologique International – Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία). Συνεπώς, οτιδήποτε πέραν αυτών των επίσημων φορέων είναι δημιούργημα ευφάνταστων επιτηδείων, που με σκοπό το κέρδος και μόνον αυτό πλάθουν με τη νοσηρή τους φαντασία μύθους, που δημιουργούν σύγχυση και κακό σε κάθε υποψήφιο ιδιοκτήτη σκύλου φυλής Ντόμπερμαν.
Από την άλλη πλευρά κι όσον αφορά στις εκπαιδευτικές ικανότητες των σκύλων φυλής Ντόμπερμαν, πρέπει να αναφέρουμε ότι ούτε σε αυτήν την περίπτωση υφίσταται θέμα Κ9 ή άλλων Ντόμπερμαν. Οι ικανότητες εκπαίδευσης ενός Ντόμπερμαν όπως και ατόμων οποιασδήποτε άλλης φυλής άπτονται του γενετικού υλικού κατά μεγάλο ποσοστό και των επίκτητων ερεθισμάτων που θα δεχτεί ο σκύλος κατά την διάρκεια της ζωής του.

ΜΥΘΟΙ και ΤΡΥΚ
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένα όλα τα προηγούμενα, ακόμα και ο πιο αδαής μπορεί να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ούτε εκπαιδευτικά ούτε μορφολογικά υφίσταται διάκριση με κωδικό Κ9. Κλείνοντας, και σε ότι έχει να κάνει με τα εμπορικά κέρδη περί ψηλόσωμων ή γιγαντόσωμων Κ9 Ντόμπερμαν, αυτά, όπως προαναφέραμε, αποτελούν τρυκ με μόνο σκοπό το κέρδος.

Βασίλης Κουνέλας - Kraft Hill kennel
Εκτροφέας Ντόμπερμαν

Επιστροφή στην κορυφή