Έχει υψηλό δείκτη ενεργητικότητας και γεννήθηκε για να δουλεύει..

Το ευέλικτο Ντόμπερμαν, είναι ιδανικό για την φύλαξη μεγάλων εκτάσεων αφού μπορεί να τις διανύσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Η ανάγκη του αυτή για κίνηση και δράση πρέπει όμως και να εκτονώνεται, γεγονός που θα δυσκολέψει ένα ήρεμο, σχετικά αδρανές αφεντικό! Έχει υψηλό δείκτη ενεργητικότητας και γεννήθηκε για να δουλεύει! Χρειάζεται πολλή και συχνή άσκηση περισσότερο από όλα τα άλλα σκυλιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι για ιδιοκτήτη που κάνει καθιστική ζωή. Αυτό είναι ένα απλό και ξεκάθαρο γεγονός και ισχύει ιδιαίτερα από τον πρώτο χρόνο του νεαρού σας Ντόμπερμαν. Μέχρι να περάσει τον πρώτο χρόνο του το κουτάβι μοιάζει με μικρό παιδί γεμάτο ατέλειωτη ενέργεια, αντοχή και νεανικό σφρίγος.

Η άσκηση δεν είναι απαραίτητη μέχρι να γίνει το Ντόμπερμαν περίπου οκτώ μηνών, και μέχρι την ηλικία των δεκατριών πρέπει να είναι περιορισμένη. Ποτέ μην προσπαθείτε να το ασκήσετε πολύ, το καλύτερο είναι λίγο και συχνά. Σε ηλικία μεταξύ τεσσάρων και οκτώ μηνών, τα οστά του Ντόμπερμαν σας θα είναι κατά μεγάλο μέρος χόνδρινα. Καθώς μεγαλώνει το κουτάβι ο χόνδρος αντικαθίσταται με οστό και μέχρι να γίνει αυτό, η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει κάμψη των μπροστινών ποδιών και μαλάκωμα των υποκνημίων. Όταν το κουτάβι σας γίνει οκτώ μηνών είναι πλέον ασφαλές να αυξήσετε την άσκηση. Ακόμα και τότε όμως η αντίληψη ότι ένα Ντόμπερμαν χρειάζεται να περπατάει χιλιόμετρα χιλιομέτρων την ημέρα είναι λανθασμένη. Το σκυλί σας θα διατηρηθεί σε φόρμα με λίγη σχετικά άσκηση, από την οποία το κύριο όφελος θα είναι η εξερεύνηση άλλης περιοχής και η αντίληψη ποιος είναι εκεί.

Αν το Ντόμπερμαν μοιράζεται τη ζωή του με άλλο σκυλί ή με παιδιά, οι πιθανότητες είναι ότι θα έχει όση άσκηση χρειάζεται. Τα Ντόμπερμαν, ακόμα και τα τελείως ώριμα, έχουν την αίσθηση του παιχνιδιού την οποία καταλαβαίνουν καλύτερα και μοιράζονται τα παιδιά και τα άλλα σκυλιά. Δυστυχώς όλα τα Ντόμπερμαν δεν ζουν σε σπίτια που έχουν αυτούς τους ιδανικούς συντρόφους παιχνιδιού. Πολλά Ντόμπερμαν ανήκουν σε ενήλικους ιδιοκτήτες οι οποίοι, είτε τους αρέσει είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν να βγάζουν τα σκυλιά τους από το σπίτι τουλάχιστον δυο φορές την μέρα για ένα γρήγορο περίπατο. Η υποχρέωση να ασκήσετε το σκυλί σας ισχύει και όταν βρέχει ή ρίχνει χιονόνερο ή είναι νύχτα. Η άσκηση μπορεί να μην είναι πάντα εκείνο που προτιμάτε να κάνετε εκείνη την ώρα, αλλά στο τέλος θα συμβάλει πολύ στο να κρατήσει το Ντόμπερμαν σας ευτυχείς και υγιείς. Είναι απλά μέρος της ευθύνης που έχετε σαν ιδιοκτήτης του σκυλιού.
Όσο σημαντική είναι η άσκηση για την υγεία και την ευημερία του σκυλιού σας, άλλο τόσο είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κοινή λογική για να τη ρυθμίζετε. Μη ζορίζετε ένα μικρό κουτάβι πέρα από την αντοχή του. Τα νεαρά Ντόμπερμαν χρησιμοποιούν την ενεργητικότητά τους σε σύντομες εκρήξεις με πολύ ανάπαυση ενδιάμεσα. Οι μύες, οι σύνδεσμοι και τα οστά τους σχηματίζονται και το να ζορίζετε τα κουτάβια πέρα από τα όριά τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόνιμη βλάβη. Προγράμματα άσκησης και για το σκυλί και για τον άνθρωπο πρέπει να γίνονται με μέτρο, με μικρή και σταθερή αύξηση της έντασης. Αυτό ισχύει για το σκυλί από όταν είναι κουτάβι μέχρι τα γηρατειά.

Αν δεν δοθεί στο νεαρό Ντόμπερμαν ευκαιρία να απαλλαγεί από αυτή την ενεργητικότητα, αν υποχρεωθεί να χαλιναγωγήσει αυτή τη μεγάλη ικανότητα για δράση, να είστε σίγουροι ότι το εφευρετικό Ντόμπερμαν θα βρει άλλους, πολύ καταστροφικούς τρόπους, δαπανηρούς για τα έπιπλα σας. Το μάσημα, το σκάψιμο και η εύρεση τρόπων να επισκεφτεί την άλλη πλευρά του κήπου, είναι τα εναλλακτικά μέσα που έχουν τα βαριεστημένα και απογοητευμένα Ντόμπερμαν για να απελευθερώσουν τη δυναμική τους ενέργεια.

Είναι ευγενικό, φιλικό, τρυφερό και πιστό. Αποφασιστικό, άφοβο, εύστροφο με σταθερό χαρακτήρα, νευρικό, δραστήριο, ζωηρό, ιδιαίτερα ευκίνητο με έμφυτη την ικανότητα να προστατεύει το σπίτι και την οικογένεια. Θέλει να βρίσκεται με τους ανθρώπους του, αγαπά τα παιδιά. Εντυπωσιακή δύναμη, αντοχή μεγάλη αυτοπεποίθηση που πολλές φορές όμως, του αρέσκεται στο να πιέζει τους ιδιοκτήτες του και να τους δοκιμάζει. Του αρέσει να κάνει φιγούρα.

Επιστροφή στην κορυφή