Έχει έμφυτη την ικανότητα να προστατεύει

Το Ντόμπερμαν ανήκει στα σκυλιά φύλακες και στα σκυλιά εργασίας, όμως το ύψος του, το τοποθετεί ανάμεσα στους σκύλους μεσαίου μεγέθους. Είναι παράδειγμα ενός σχετικά πρόσφατου είδους που προτιμήθηκε στην αρχή για το χαρακτήρα του και βελτιώθηκε τις επόμενες δεκαετίες από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης. Σήμερα εκτιμάτε περισσότερο σαν κατοικίδιο ζώο.

Κομψό χωρίς να είναι εύθραυστο, πανίσχυρο χωρίς να φαίνεται, βαρύ αλλά ευκίνητο, συνδυάζει τη συνεχή ετοιμότητα με τον άριστο χαρακτήρα. Πολύ υπερήφανο στη συμπεριφορά του, βαθύτατα αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη του, εξαιρετική επιλογή για μεγάλη γκάμα καθηκόντων.

Είδος σκύλου τόσο τέλεια δημιουργημένου για φύλακας και προστάτης είναι κάτι πολύ σπάνιο. Οι φυσικές δυνατότητες του Ντόμπερμαν και ο μοναδικός του χαρακτήρας το οδήγησαν στη κορυφή σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Είναι δύσπιστο προς τους ξένους και προτιμά τη συντροφιά του ιδιοκτήτη του. Πάντα άγρυπνο, ερευνά το γύρω χώρο σαν να θέλει να μας προφυλάξει από πιθανούς κινδύνους. Είναι άφοβο και σε περίπτωση κινδύνου το μυώδες σώμα του σκληραίνει, η όψη του αγριεύει, τα μάτια του γυαλίζουν και ορμά στον αντίπαλο με δυσάρεστα συνήθως αποτελέσματα.