Αστυνομικά σκυλιά Ντόμπερμαν

Εδώ και 100 περίπου χρόνια οι αστυνομίες της Ευρώπης και της Αμερικής χρησιμοποιούν σκυλιά για την εφαρμογή του νόμου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που ένα σκυλί μπορεί να βοηθήσει το αστυνομικό έργο εκτελώντας από τις πιο απλές διαταγές έως τα πιο πολυσύνθετα καθήκοντα.

Στο εξωτερικό πολύ συχνά οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν σκυλιά κατά τη διάρκεια των περιπολιών τους και στον έλεγχο καταστημάτων, διαμερισμάτων, αποθηκών και εμπορικών τετραγώνων. Επίσης η αστυνομία τα χρησιμοποιεί για τον έλεγχο του πλήθους σε περιπτώσεις διαδηλώσεως ή σε γήπεδα, για την πρόληψη διαφόρων επεισοδίων. Στην καταδίωξη των εγκληματιών, τα σκυλιά αυτά έχουν προσφέρει θετικά αποτελέσματα και πολλοί επικίνδυνοι εγκληματίες έχουν συλληφθεί, κατόπιν της επεμβάσεως ενός αστυνομικού σκυλιού. Το σκυλί σχεδόν αποκλειστικά συνοδεύεται από έναν και μόνο αστυνομικό, που είναι και ο κύριός του και που έχουν εκπαιδευτεί μαζί στο να αποτελούν μια ομάδα εργασίας.

Τα καταστήματα «R.H. MACY and CO'S» στις Η.Π.Α. θεωρούνται από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο και οι άνθρωποι εκεί είναι της γνώμης ότι «όποιος φυλάει τα ρούχα του, τα έχει όλα». Έτσι τον Οκτώβριο του 1952 τα καταστήματα αυτά απόκτησαν τα πρώτα σκυλιά-φύλακές, που ήταν 4 Ντόμπερμαν με αποστολή να περιπολούν στους διάφορους ορόφους μετά το κλείσιμο των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σαν αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες κερδήθηκαν από την ανακάλυψη κακοποιών, που μετά το κλείσιμο των καταστημάτων παρέμεναν μέσα και αφού έκαναν ότι έκαναν την επομένη ημέρα με τη βοήθεια του πλήθους έφευγαν απαρατήρητοι.

Επίσης τα σκυλιά αυτά ήταν ικανά να βρίσκουν μηχανήματα που ήταν δυνατόν να προκαλέσουν καταστροφές στα καταστήματα, όπως για παράδειγμα εμπρηστικές συσκευές, κλπ. Στο κάθε ένα από τα πέντε πατώματα του καταστήματος, εκτάσεως πολλών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, είχαν υπηρεσία τέσσερα σκυλιά επί συνολικού αριθμού 20 σκυλιών που ανήκαν στη δύναμη του καταστήματος. Στην κορυφή των καταστημάτων αυτών υπήρχε κυνοτροφείο, όπου και παρέμεναν τα σκυλιά όταν δεν είχαν υπηρεσία. Στο ίδιο μέρος γινόταν και εκπαίδευσή τους που περιλάμβανε όλα τα στάδια εκπαιδεύσεως ενός σκύλου-φύλακα.

Τα Ντόμπερμαν αυτά είχαν μάθει να ερευνούν τις εισόδους και τις εξόδους του καταστήματος και να προσέχουν για κάθε θόρυβο. Επίσης είχαν μάθει να υπακούν στις εντολές όλων των ανδρών του προσωπικού ασφαλείας των καταστημάτων και στην περίπτωση αυτή, το ζευγάρι σκύλος - άνθρωπος δεν ισχύει. Κάθε αστυνομικός έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για τον έλεγχο όλων των σκυλιών που είναι σε υπηρεσία. Ειδική φροντίδα λαμβάνεται για τη σωστή κατάσταση των πελμάτων και των νυχιών των σκυλιών αυτών, για την ελάττωση και του παραμικρού θορύβου από τα σκυλιά, ώστε να έχουν πάντοτε το στοιχείο του αιφνιδιασμού με το μέρος τους.

Επειδή τα σκυλιά αυτού του είδους, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αυτό είναι και ένας από τους λόγους που διαλέχτηκαν γι' αυτή τη δουλειά. Με αποτέλεσμα η ζέστη μέσα σ' αυτό να είναι αρκετά ενοχλητική. Επίσης κατά τη μεταφορά μεγάλων ποσών χρημάτων από και προς τα καταστήματα, τα σκυλιά συνοδεύουν τους αστυνομικούς στην εργασία τους.

Από όλα όσα μέχρι τώρα έχουμε αναφέρει, βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα σκυλιά Ντόμπερμαν θα πρέπει κάποτε να πάψουν να θεωρούνται ότι είναι επιθετικά και άγρια και είναι κατάλληλα μόνο για τη φύλαξή ενός σπιτιού ή μιας αποθήκης και τίποτε άλλο. Τα Ντόμπερμαν έχουν στο αίμα τους χαρακτηριστικά από εξαιρετικά σκυλιά, που το καθένα ξεχωριστά έχει θαυμάσια προσόντα, και έχουν κληρονομηθεί στα σημερινά Ντόμπερμαν. Μόνο που τα προσόντα αυτά θα πρέπει να καλλιεργηθούν κατάλληλα, εάν θέλουμε να εξαλείψουμε τη λανθασμένη αντίληψή που, εντελώς αναίτια, έχει επικρατήσει στη σκέψη του κόσμου.

Επιστροφή στην κορυφή