Η ανατροφή και η αγωγή του σκύλου μας

Η ανατροφή του κουταβιού πρέπει να ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που έρχεται στο νέο του περιβάλλον. Πράγματι, δεν είναι νωρίς για να ξεκινήσει ένα κουτάβι να μαθαίνει ορισμένους βασικούς κανόνες, που θα πρέπει να σέβεται σε όλη του τη ζωή. Φυσικά στην προσπάθειά μας αυτή, θα πρέπει να εξοπλιστούμε με επιμονή αλλά κυρίως υπομονή.

Τώρα που η Κυνοφιλία αναπτύσσεται αλματωδώς και ο σκύλος, ολοένα και περισσότερο εισβάλλει στη ζωή μας, καλό θα ήταν για όλους μας να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε λεπτά μα σημαντικά θέματα, που ως τώρα δεν αντιμετωπίζονται με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που θα έπρεπε.
Το κύριο θέμα μας θα είναι η ΑΝΑΤΡΟΦΗ, η ΑΓΩΓΗ του σκύλου μας, θέμα που κάθε κυνόφιλος ή μελλοντικός ιδιοκτήτης σκύλου έχει υποχρέωση να γνωρίζει. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που αναγνωρίζει και απαιτεί κάθε μορφή κοινωνίας, αφού πρώτα μας τα διδάξει, πρέπει να τα δώσουμε στον σκύλο μας να τα καταλάβει και σαν καλοί κηδεμόνες να φροντίσουμε να τα τηρήσει.
Όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά ότι όλοι οι σκύλοι είναι έξυπνοι, αφοσιωμένοι και προσαρμοστικοί σε τέτοιο βαθμό, που ακολούθησαν τον άνθρωπο στο πέρασμα των αιώνων, διατηρώντας την ταυτότητά τους. Τώρα εμείς είμαστε η οικογένειά του και η αγέλη του. Φωλιά του έγινε το σπίτι μας, η τροφή του έρχεται έτοιμη στο πιάτο του, το ποτάμι που ξεδιψούσε και δροσιζόταν, μεταμορφώθηκα σε δοχείο και μπανιέρα αντίστοιχα, η ανοσία και η σκληραγωγία της φύσης, τώρα λέγεται εμβόλιο και πολυβιταμίνες. Όποια πτυχή της ζωής του και να κοιτάξουμε το συμπέρασμα είναι το ίδιο. ΕΜΕΙΣ είμαστε η αρχή και το τέλος της ζωής του.
Γι’ αυτό υποχρέωση μας είναι να του διδάξουμε τους κανόνες της κοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί του ευτυχισμένα και αρμονικά. Ποιος δεν είδε και δεν θαύμασε, τον σκύλο που περπατά δίπλα στον ιδιοκτήτη του χωρίς να τραβά, που κάθεται υπομονετικά δίπλα του στο σπίτι ή στην καφετέρια, που δεν γαβγίζει χοροπηδώντας τους περαστικούς ή οτιδήποτε κινείται, που μπορεί να παίξει με κάθε καλοπροαίρετο και να είναι πρόθυμος να έρθει κοντά μας όταν τον φωνάξουμε; Δύσκολα όλα αυτά; ΟΧΙ και το όχι επιβάλλεται να ειπωθεί και να γραφεί με κεφαλαία γράμματα. Ο πιστός μας φίλος μπορεί να κάνει δεκάδες ή εκατοντάδες διαφορετικά πράγματα, αρκεί να του τα διδάξουμε. Ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ακολουθήσει τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς, γιατί αν δεν νοιώθει υποχρεωμένος, καλύτερα να μην έχει σκύλο. Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες:

1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εάν αγοράσατε σκύλο συγχαρητήρια για την καλή σας
αρχή. Προσοχή όμως, γιατί η ευτυχία και η δυστυχία είναι λέξεις ομοιοκατάληκτες και βρίσκονται και ακούγονται πολύ κοντά η μια στην άλλη. Η κοινωνικοποίηση είναι η απαραίτητη οδός προς την ευτυχία.
Οι πρώτοι μήνες της ζωής του κουταβιού είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του. Αφού τελειώσει το εμβολιακό του πρόγραμμα θα πρέπει να βγει έξω, στην κοινωνία που ανήκει, να την δει, να την μυρίσει, να την γνωρίσει όσο πιο πολύ μπορεί. Να γνωρίσει ανθρώπους, θορύβους, την κίνηση της καθημερινής ζωής, έτσι ώστε μεγαλώνοντας δεν θα φοβάται ούτε θα είναι νευρικό ή επιθετικό, γιατί δεν θα έχει ανασφάλειες απ’ την μικρή του ηλικία. Αφήστε το να γνωρίσει και να ζήσει τον κόσμο. Η παλιά, αναχρονιστική θεωρία, που ήθελε τους σκύλους φυλακισμένους, χωρίς ανθρώπινη παρουσία και χάδι, θεωρία που βασάνιζε τους σκύλους-φύλακες, δεν αφορά τους υγιείς κυνόφιλους και τα σκυλιά τους. Η θεωρία εκείνη γραμμένη σε χαρτί θα μπορούσε να ονομαστεί “το εγχειρίδιο του ανισόρροπου σκύλου”, που ή κρύβεται στο άκουσμα του παραμικρού θορύβου ή δαγκώνει χωρίς λόγο, ορμώμενος από την ανασφάλεια του ή την πρωτόγονη επιθετικότητά του.

2 .ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ-ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ
Το τρίπτυχο της επιτυχίας. Εάν ο σκύλος σας ζει μέσα στο σπίτι, προετοιμαστείτε για φυσιολογικά “μικροατυχήματα”. Δείξτε στο κουτάβι σας που θέλετε να λερώνει και αποφασίστε ποια θα είναι τα παιχνίδια του και ποια όχι. Η Υπομονή και η Επιμονή θα είναι τα όπλα σας.
Ο σκύλος στερείται κριτικής ικανότητας και μπορεί να λερώσει με την ίδια άνεση σε μια εφημερίδα ή στο πανάκριβο χαλί σας. Με την ίδια ευκολία μπορεί να αφήσει το παλιό παπούτσι που του δώσατε για τα “δοντάκια του” και να εξασκηθεί στις υπέροχες γόβες σας. Μην απαιτείτε τίποτα από τον σκύλο σας αν δεν φροντίσετε να του τα μάθετε.

3. ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΕΣ
Η σωστή διατροφή και η υγεία του σκύλου είναι δύο πολύ μεγάλα κεφάλαια για τα οποία έχουν γραφεί τόμοι ολόκληροι. Η υγεία και η διατροφή ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ από την οικονομική άνεση του ιδιοκτήτη, αλλά από τις ζωτικές ανάγκες του σκύλου. Είναι πιο τίμιο να μην αποκτήσουμε σκύλο, παρά να γίνουμε οι δημιουργοί ενός ισχνού, αδύνατου και καχεκτικού σκύλου, που είχε την ατυχία να βρεθεί στα χέρια μας.
Άλλες δύο μεγάλες και σημαντικότατες βασικές ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε είναι η άσκηση και η κοινωνική επαφή, ανάγκες οι οποίες αλληλεξαρτώνται και συνυπάρχουν. Η επαφή με τον σκύλο μας, το χάδι, το παιχνίδι, ασκεί το κορμί και το μυαλό του και βοηθά στην τελειοποίηση του χαρακτήρα του. Ο σκύλος που ζει μόνος του στον μεγάλο κήπο μας είναι δυστυχής γιατί πλήττει λόγω έλλειψης επαφής.
Οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν ανάγκη άσκησης που υποχρεούμαστε να τους την προσφέρουμε. Είναι τραγικό να βλέπουμε μεγάλα σκυλιά εγκλωβισμένα σε μπαλκόνια ή μονίμως δεμένα σε μια γωνιά του κήπου. Ας μην απαιτούμε λοιπόν ο σκύλος μας να είναι υπάκουος και φρόνιμος όταν εμείς και η άγνοιά μας φροντίζουμε για το αντίθετο.

4. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΑΚΟΗΣ
Αποτελεί, την πηγή της επιτυχίας για την σωστή συμπεριφορά του σκύλου μας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την διαμόρφωση του χαρακτήρα και την σωστή συμπεριφορά του εξαρτάται από την εκπαίδευση της Βασικής Υπακοής. Εκεί ο σκύλος θα πάρει τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία του. Θα βρει την αγέλη και τον αρχηγό που θα ακολουθεί. Θα γίνει πειθαρχικός, υπάκουος και πιο “ομιλητικός”. Η ζωή του μαζί σας θα γίνει απόλαυση και ένα συνεχές παιχνίδι. Ο κώδικας συνεννόησης που θα ανακαλύψετε, θα σας κάνει να μπείτε πιο βαθιά μέσα του, να το κατανοήσετε και να συνεννοηθείτε μαζί του. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσα μπορεί να μάθει ένας σκύλος.
Η βασική υπακοή είναι η “προπαίδεια” που επιβάλλεται να μάθει ο σκύλος σας για να κάνει “πράξεις” μεγαλώνοντας. Ο Έπαινος και η Τιμωρία στηρίζουν την βασική υπακοή. Ο έπαινος μπορεί να είναι η γλυκιά μας φωνή, το χάδι μας, τροφή ή οτιδήποτε ευχαριστεί τον σκύλο μας. Είναι η αμοιβή του για την δουλειά που κάνει και πρέπει να ακολουθεί πάντα κάθε καλή του πράξη. Η τιμωρία μπορεί να είναι το αυστηρό μας ύφος, η φωνή μας, ένα τίναγμα του λουριού. ΠΟΤΕ ΞΥΛΟ με το χέρι μας ή με οποιοδήποτε αντικείμενο, που μπορεί να καταστρέψει την ψυχολογία του. Η τιμωρία είναι εξίσου απαραίτητη όσο και ο έπαινος και ο σκύλος μας πρέπει να τιμωρείται μετά από κάθε κακή πράξη του. Ο έπαινος και η τιμωρία είναι νόμοι της κοινωνίας.

5. Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ
Όλα εξαρτώνται από εμάς. Η εφαρμογή των όσων μάθαμε, τελειοποιεί εμάς και τον σκύλο μας, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Η επανάληψη φέρνει την πείρα και η πείρα την άνεση στην κοινή διαβίωση. Να είστε ΔΙΚΑΙΟΙ, υπομονετικοί, διαυγείς στην συμπεριφορά σας και σταθεροί. Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της κοινωνίας, πρέπει να τα εφαρμόσουμε στην αγέλη μας.
Ο σκύλος μας είναι ο καθρέπτης του εαυτού μας. Στο χέρι μας είναι αν θα γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή.

Πηγή: Θέμης Νικολάου -
themisnikolaou@mycosmos.gr

Επιστροφή στην κορυφή