Ένας αφοσιωμένος σύντροφος της οικογένειας

Ίσως το Ντόμπερμαν να είναι το μοναδικό είδος στον κόσμο που έχει τύχει μιας τόσο παρεξηγημένης θεωρήσεως εκ μέρους του ανθρώπου. Οι ιστορίες της υποτιθέμενης επιθετικότητας τους, υπάρχουν από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε το είδος και οπωσδήποτε έχει υποφέρει πάρα πολλά απ' αυτές. Επειδή όλο και περισσότερα Ντόμπερμαν χρησιμοποιούνται σαν φύλακες, εξαιτίας της αυξανόμενης εγκληματικότητας, το πορτραίτο τους, σαν στυγεροί προστάτες, τα χαρακτήρισε σαν είδος. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα Ντόμπερμαν είναι έτοιμα να κατασπαράξουν κάθε περαστικό ή ακόμη και τον γείτονα που έρχεται να ζητήσει λίγη ζάχαρη..

Ο χαρακτηρισμός σκύλος - φύλακας μερικές φορές στιγματίζει ένα είδος και φαίνεται να επιβεβαιώνει την λανθασμένη άποψη ότι τα σκυλιά αυτά είναι κάθε στιγμή έτοιμα να επιτεθούν με ή άνευ λόγου. Προφανώς υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ενός σκύλου-φύλακα και ενός σκυλιού που επιτίθεται. Φυσικά υπάρχουν Ντόμπερμαν που τα έχουν κακομεταχειρισθεί, που τα έχουν εκπαιδεύσει λάθος, ή τέλος, σκυλιά που δεν έτυχαν της κατάλληλης μεταχείρισης στην οικογένεια που ανήκουν και που θα έπρεπε να είχαν διαλέξει ένα άλλο είδος σκυλιού.

Ο Phillipp Gruenig, αυτός ο σοφός Γερμανός κριτής αναπαραγωγός και συγγραφέας γράφει κάπου: «Δεν είναι άξιος ο οποιοσδήποτε για να έχει ένα σκύλο με τέτοιο ταμπεραμέντο όπως του Ντόμπερμαν»

Εμείς, που τώρα γνωρίζουμε το είδος και το καταλαβαίνουμε, βλέπουμε ότι το Ντόμπερμαν δεν είναι το είδος του σκυλιού για τον καθένα. Για να απολαύσουμε ότι πιο καλό έχει να μας προσφέρει ένα Ντόμπερμαν πρέπει αυτό να τυχαίνει αρίστης μεταχειρίσεως, να είναι σωστά εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο.

Ο ιδιοκτήτης που δεν επιθυμεί, ή δεν είναι ικανός να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την εκπαίδευση ενός Ντόμπερμαν, θα πρέπει να ψάξει για ένα άλλο είδος σκυλιού. Χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας προγραμματισμένης αναπαραγωγής για να δημιουργηθεί το σκυλί που βλέπουμε σήμερα: προστάτης, άφοβο, έξυπνο, συντροφικό με σωστή δόση επιθετικότητας, πρότυπο ομορφιάς με ανεξάντλητη ενεργητικότητα και άμεση αντίδραση. Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να μειωθεί η εκτίμησή του εξαιτίας της επιθετικότητας και της κακής συμπεριφοράς ορισμένων που έπεσαν σε λάθος χέρια.

Το Ντόμπερμαν είναι εξαιρετικά πιστό. Οι ιδιοκτήτες το γνωρίζουν καλά αυτό και ο καθένας θα μπορούσε να το παρατηρήσει από τη στιγμή που το κουτάβι μπαίνει στο σπίτι. Του αρέσει να ταξιδεύει με το αυτοκίνητό σας, να κοιμάται στην αγκαλιά σας, να τρέχει στον κήπο σας και να είναι φίλος και προστάτης των παιδιών σας. Τουλάχιστον έτσι νομίζετε εσείς. Στην πραγματικότητα εσείς είστε εκείνοι που ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό του, είναι αυτό που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε το σπίτι του, χοροπηδάει στον κήπο του και παίζει και προστατεύει τα δικά του παιδιά. Είναι αυτή η αίσθηση της ιδιοκτησίας που κάνει το Ντόμπερμαν τον καλύτερο σκύλο - φύλακα στην κατηγορία του. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την ιδέα και μόνον ότι είναι ιδιοκτήτες Ντόμπερμαν. Κατά πάσα πιθανότητα η συνεχής ετοιμότητα και η άμεση αντίδραση είναι τα πιο κυρίαρχα χαρακτηριστικά του είδους.

Επιστροφή στην κορυφή