Η ιστορία του θρυλικού εκτροφείου "Franckenhorst"

Είναι γενικότερα παραδεκτό ότι οι ακρογωνιαίοι λίθοι του "οικοδομήματος", που ευρύτερα αποκαλείται μοντέρνο dobermann, είναι τα εκτροφεία Neerlands Stam (Ολλανδία), Franckenhorst (Ολλανδία), Norden Stamm (Γερμανία), Campovalano (Ιταλία), Citone (Ιταλία), Royal Bell (Κροατία). Φυσικά υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά και πολύ σημαντικά εκτροφεία όμως τα παραπάνω είχαν (έχουν) την μεγαλύτερη και πλέον καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της φυλής τα τελευταία 30χρόνια. Ίσως η επίδραση του Franckenhorst, της θρυλικής Sonia David v.Franquemont Freudenberg (Ινδονήσια στην καταγωγή), να είναι ιστορικά η σπουδαιότερη, αν και το Neerlands Stam είναι παλαιότερο χρονικά(1942). Παρά το γεγονός αυτό όμως, η ανάληψη του εκτροφείου το 1983 από τον J.M.v.d.Zwan, ο οποίος είναι ο διάδοχος της Knijff Dermout, έδωσε μια νέα πνοή στην συνέχεια του Neerlands Stam, η οποία στηρίχτηκε στις γραμμές Franckenhorst με βάση την Dea Dolores v.Franckenhorst. Από αυτήν κατάγονται όλα τα μεταγενέστερα σημαντικά Neerlands Stam σκυλιά, εκτροφής Zwan,όπως ο Graaf Quirinus,o Graaf Quinto, η Gravin Isis, αλλά και ο Graaf Vito, ο Graaf Zeppelin, η Gravin Wanda, η Gravin Nora κλπ.

Η πρώτη γέννα Franckenhorst χρονολογείται στα 1971 και η βάση είναι κυρίως οι γραμμές Forell - Furstenfeld ενώ το αποτέλεσμά της είναι ο Alva v.Franckenhorst, ο οποίος είναι ο πρώτος..."μύθος" της εκπληκτικής ιστορίας του εκτροφείου! Ο Alva είναι ο πατέρας του Baron Cesar v.Rensloo (ο οποίος είναι ο πατέρας του δύο φορές IDC sieger Baron Bryan v.Harro's Berg (σε συνδυασμό με την Vitesse v.Franckenhorst) και από τον οποίο ξεκινάει η γραμμή Lucifer v.Roveline - Tequila Mali del Citone), της Bonita v.Rensloo(μητέρα της Esmir v.Hermansjomaik από την οποία προέρχεται ο IDC sieger Hargos v.h.Wantij και της Barones Eva v.Rensloo (μητέρα του Ebo v.d.Groote Maat, από τον οποίο προέρχονται οι Kastra, Kalina, Mia v.Norden Stamm, η μητέρα της Tequila, Haina del Citone, ο Tor Bay de Amiluc).

Εξαιρετικά σημαντικές για το Franckenhorst υπήρξαν, μεταξύ άλλων, οι θηλυκιές Olive of Bamby's Pride (Ιαπωνικής εκτροφής, βασισμένη στην Γερμανική γραμμή Forell) και η Ιταλικής εκτροφής Medina dei Piani dei Praglia (εγγονή της Olive και προερχόμενη και αυτή από την γραμμή Forell).
Η Olive είναι η μητέρα του Don Dayan v.Franckenhorst (πατέρας και προπάππους του μύθου Hertog Alpha le Dobry),της Iris v.Franckenhorst
(από την οποία προέρχεται ο IDC sieger 1981 Caecilius Cassander v.Diaspora και η επίσης IDC siegerin 1981 Ezra Ere Iris v.Diaspora, οι γονείς δηλαδή του διπλού IDC sieger Flegon Falek v.Diaspora!!!) και του Nimrod Hilo v.Franckenhorst, του πατέρα του Bjorm v.Stokenbrand, του οποίου η γραμμή καταλήγει στην μητέρα του Gamon di Campovalano, την Mali.Ο Nimrod Hilo είναι ο πατέρας και των μυθικών Vivre Vivien και Vitesse v.Franckenhorst σε συνδυασμό με την Medina dei Piani di Praglia. H Vivre Vivien είναι η μητέρα ορισμένων από τους σημαντικότερους σκύλους στην ιστορία της φυλής, όπως οι: Dea Dolores v.Franckenhorst (μητέρα ενός από τους σπουδαιότερους αρσενικούς όλων των εποχών, του Graaf Quirinus v.Neerlands Stam απόγονος του οποίου υπήρξε ένας ακόμη θεμελιώδης επιβήτορας για την εξέλιξη της φυλής, ο μύθος Gamon di Campovalano), Dexter v.Franckenhorst, Graaf Guido v.Franckenhorst, Golda v.Franckenhorst. Η αδελφή της η Vitesse υπήρξε επίσης μητέρα θρύλων, όπως Baron Bryan v.Harro's Berg, Arrow v.Harro's Berg. Από τον αδελφό τους, Vincent, προέρχεται ο σπουδαίος Fela v.Franckenhorst, πατέρας του Orson v.Roveline.

O Graaf Guido v.Franckenhorst υπήρξε πρωταθλητής σε 13 χώρες (αριθμός ρεκόρ!) και πολύ σπουδαίος επιβήτορας με απογόνους όπως η Ono Royal Bell (μητέρα της Ajoko Quirono di Matario), Larson Royal Bell (εγγονός του οποίου είναι ο Tai Taras Aegida), Lana Royal Bell, Graaf Festus v.Neerlands Stam (πατέρας της Borana Sawages, η οποία είναι η μητέρα του Baron Nike Renewal), Rey di Coldicania (από τον οποίο προέρχεται ο Quebeck della Fortezza Vecchia, πατέρας της IDC siegerin 2002 Happyred della Fortezza Vecchia) κλπ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Franckenhorst επηρρέασε μέσω του Dexter,
o oποίος εισήχθη από το κορυφαίο εκτροφείο των ΗΠΑ, το Marienburg, την Αμερικάνικη εκτροφή και μέσω του Melwas Muro v.Birkenhain(ελβετικής εκτροφής απόγονος των Ibis v.Franckenhorst - Mouschka Mariska v.Franckenhorst) την Ρώσικη, παράγοντας εξαιρετικά σκυλιά για την εξέλιξη της φυλής στην Ρωσία, όπως για παράδειγμα Krata de Gor (μητέρα της S'Lihobor Svedozka από την οποία προέρχεται ο εκπληκτικός S'Lihobor Phantom), Kwin de Gor (μητέρα της Smart Wood Hills Izadora).

Ορισμένοι ακόμη χαρακτηριστικοί απόγονοι της γραμμής Franckenhorst είναι: Pompie Dutch Dictator (Αγγλικής εκτροφής), Boran v.Pagodenburg (Γερμανικής εκτροφής με μεγάλη καριέρα επιβήτορα στην Αυστραλία), Floijdt v.Savelsbos (Ολλανδικής εκτροφής), Harmonie Illka (Ινδονησιακής εκτροφής), Quaresse d'Islamorada - Dali Dorena del Citone (Ιταλικής εκτροφής), Vero v.h.Wantij (Ολλανδικής εκτροφής), Vysan van hof ter Eeckhout (Βέλγικης εκτροφής).
Η επίδραση του Franckenhorst ξεπέρασε τα ευρωπαικά σύνορα και απλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πίσω από τους περισσότερους σύγχρονους σημαντικούς σκύλους υπάρχει και κάποιο Franckenhorst. Στην χώρα μας η γραμμή εισήχθη μέσω των Indo-Grazia - Joy v.Franckenhorst από τον Θ. Νικολάου (εκτροφείο Fundamental F2) και παραμένει ενεργή στο εκτροφείο Horama του Β. Καλαμαρά δια μέσου των απογόνων του Indo(ιδιοκτισίας Χάρη Κρητικού). Η κόρη του Indo v.Franckenhorst, η Ιris of Kraft Hill (εκτροφέας Β.Κουνέλας) ήταν στην τελική 6άδα στην Junior class στο idc 2001 με σχεδόν 60 συμμετοχές στην κατηγορία!! Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα από τα 3 καλύτερα σκυλιά της Ελληνικής εκτροφής
Δυστυχώς με τον φυσικό θάνατο της Sonia Franquemont Freudenberg δεν υπήρξε διάδοχη κατάσταση...
όμως η γενετική δύναμη του Franckenhorst συνεχίζει να επηρεάζει την φυλή. Το θαύμα που ονομάστηκε Franckenhorst εξακολουθεί να είναι ζωντανό, να μαγεύει και να συναρπάζει!!!

Παλαιότερα ο τίτλος του Bundessieger είχε ιδιαίτερη αίγλη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την λάμψη του παρελθόντος. Κάποτε όμως ισοδυναμούσε με τον τίτλο του idc. Εκείνα τα χρόνια έγραψε ιστορία το franckenhorst. Έχει τις περισσότερες κατακτήσεις bundessieger. Σύνολο 9!
Αναλυτικά:
-1975 Ero v.Franckenhorst
-1975 Comtesse Charmaine v.Franckenhorst
-1976 Dewi v.Franckenhorst
-1977 Indra v.Franckenhorst
-1986 Dea Dolores v.Franckenhorst
-1987 Golda v.Franckenhorst
-1989 Graaf Guido v.Franckenhorst
-1989 Fela v.Franckenhorst
1994 Zoe v.Franckenhorst

Επίσης το franckenhorst έχει και το ρεκόρ περισσότερων DV siegers (9):
1975 Comtesse Charmaine
1976 Ero
1977 Don Dayan
1977 Indra
1978 Iris
1982 Vivre Vivien
1987 Golda
1989 Gringo
1994 Zoe

Συνολικά το Franckenhorst είχε : 3 FCI Welt Siegers, 3 IDC Siegers, 5 Winners, 9 Bundes Siegers, 9 DV Siegers, 10 Angekort και αρκετούς Europa Siegers σε μόλις 50 γέννες!!

France, Belgium Champion, DV Siegerin 1982
Vitesse v.Franckenhorst (Nimrod Hillo v.Franckenhorst - Medina dei Piani di Praglia). Ο πατέρας της προερχόταν από τους Guy's Hillo v.Norden Stam-Olive of Bamby's Pride και η μητέρα της από Ingo v.Forell - Della v.Franckenhorst (η οποία ήταν κόρη της Olive of Bamby's Pride). Στην παρακάτω ιστορική φώτο, χειριστής της είναι ο μεγάλος Ολλανδός εκτροφέας Eric vd Dongen (Stevinhage kennel)
Η Vitesse ήταν η μητέρα του Arrow v.Harro's Berg (από τον Salvador v.Franckenhorst) και του θρύλου Baron Bryan v.Harro's Berg (από τον Baron Cesar v.Rensloo)

 

Bundessieger 1975-DV sieger 1976 - IDC sieger 1979-Dutch / Luxenburg champion - Dutch working Champion-4th at the DV Leistungs Sieger 1979 - SCH3-ZTP V1A - Angekoert 1 A ZVA Ero v.Franckenhorst (Chico v.Forell - Amarilda v.d.Wachenburg) (1973-1981 αιτία θανάτου: DCM, δηλαδή μυοκαρδιοπάθεια, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του)
H Ε γέννα ήταν η τρίτη επαναληπτική μεταξύ των Chico v.Forell - Amarilda v.d.Wachenburg. Από την δεύτερη γεννήθηκε η multi champion-DV siegerin'75 - Bundessiegerin '75 Comtesse Charmaine v.Franckenhorst ενώ από την πρώτη ο πολύ σπουδαίος Alva v.Franckenhorst.

Ero vom Franckenhorst

Ero vom Franckenhorst

 

multi champion - DV siegerin'75-Bundessiegerin '75 Comtesse Charmaine v.Franckenhorst (1972-1981) (Chico v.Forell-Amarilda v.d.Wachenburg)

Η Comtesse Charmain ήταν μεταξύ άλλων η μητέρα του Lothar v.Franckenhorst από τον οποίο προερχόταν ο Salvador v.Franckenhorst (εξήχθη στην Αγγλία), o πατέρας δηλαδή του Arrow v.Harro's Berg.

Salvador v.Franckenhorst (1978-1984) (Lothar v.Franckenhorst - Ira v.Franckenhorst)
(Εκτός του Arrow αξίζει να αναφερθεί ότι ο Salvador ήταν επίσης πατέρας των Pombie Dutch Dictator - Pombie Dutch Dewi. Από τον τελευταίο κατάγεται ο IDC sieger 1988 Fella v.Franckenhorst, πατέρας των Mouschka Mariska v.Franckenhorst (της μητέρας δηλαδή του Μelvas Muro v.Birkenhain), Norris v.Raubenstein (του πατέρα δηλ.του Paco vd Wieteke's Hoeve) Paco v.Franckenhorst (πατέρας του DV sieger Hadar Hosea v.Diaspora), Bryan v.Adanz (εξαιρετικός εργασιακός σκύλος, SCH3 - Angekoert II A), καθώς επίσης και του διάσημου Orson v.Roveline, ο οποίος ήταν IDC Winner - 1993, IDC Junior Winner, Vice World Winner, Internatiol Champion, Multi Champion, German, Luxemburg, Italian Champion, DV & Bundess-Sieger
SchH-II, VPG 3 - ZTP V 1A, Angekort.

Arrow v.Harro's Berg (1983-1988) (Salvador v.Franckenhorst - Vitesse v.Franckenhorst)
O Arrow ήταν πατέρας της Dea Dolores v.Franckenhorst, μιας από τις σημαντικότερες σκύλες στην ιστορία της φυλής, καθώς και του επιβήτορα που επέδρασε καθοριστικά στην Αμερικάνικη εκτροφή (ανήκε στο Marienburg) του Dexter v.Franckenhorst.
Επίσης κόρη του Arrow ήταν και η μητέρα του Jivago vh Wantij (1995-2006), η Lara vh Wantij (1987-1995). Ο Jivago προερχόταν από linebreeding στον Arrow καθώς ο πατέρας του, ο Graaf Quirinus v.Neerlands Stam ήταν εγγονός του Arrow.

 

Από τον γιό του Salvador, τον Pombie Dutch Dictator,και την αδελφή της Vitesse, την Vivre Vivien, κατάγεται η Alexis v.Franckenhorst. Η Alexis ανήκε στο εκτροφείο Raubenstein και από την κόρη της Karesse v.Raubenstein προέρχεται η world winner 1995 Queeny van Roveline (linebreeding στην V Franckenhorst και στον Don Dayan v.Franckenhorst)

 

Don Dayan v.Franckenhorst (Bryan v.Forell-Olive of Bamby's Pride)
Iδιοκτήτης του πολύ σπουδαίου Don Dayan ήταν ο γνωστός Ολλανδός κριτής Herman Mencke (εκτροφείο vd Smeulveen). Tο σώμα του Don Dayan θεωρούνταν ως σχεδόν τέλειο από τον J.M.vd Zwan. Ο σκύλος ήταν Dutch-German-Inernational champion-Bundessieger 1975 Best male (δεν πήρε τον τίτλο του sieger γιατί ακόμη δεν είχε περάσει sch κάτι που βέβαια έκανε λίγο αργότερα). Ήταν ακόμη DV sgr 1977.
Από αυτόν προέρχεται ο θρύλος Hertog Alpha le Dobry. O παππούς του Hertog Alpha, Candy vd Smeulveen (εκτροφής Mencke) ήταν επίσης γιός του Don Dayan.Ο Candy έγινε German - International champion - DV Jugend sieger 1976 - Bundessieger - VDH sieger 1978 - Europa sieger 1977 Best in Show!!! Aργότερα πουλήθηκε (δυστυχώς για την Ευρωπαϊκή εκτροφή) στην Ταϊλάνδη. Ευτυχώς πρόλαβε και έδωσε στην Ευρώπη την μητέρα του Hertog Alpha,την Tanija v.d.Kunnemaborgh!!

 

Η αδελφή του, η Dewi (multi ch.-Bundessiegerin 1976), ανήκε στον σπουδαίο εκτροφέα, κριτή και πρόεδρο του DV Ernst Wilking (v.Forell) και μετά το θάνατό του την πήρε ο Hans Wiblishauser, στο εκτροφείο του οποίου (v.Bavaria) ζευγάρωσε με τον Ero v.Franckenhorst (Chico v.Forell - Amarilda v.Wachenburg) και έδωσε την Junni v.Bavaria η οποία έγινε, (σε συνδυασμό με τον Innz Lex de Fiere Gueule που ήταν inbreeding στον Chico v.Forell) η μητέρα του καστανού αρσενικού Γαλλικής εκτροφής IDC sieger 1985 Thor de la Guelmoise

H άλλη αδελφή τους, η Della v.Franckenhorst, ήταν το προσωπικό σκυλί της γυναίκας του Ernest Wilking (Forell kennel) και μετά το θάνατό του την άφησε στον Ιταλό γιατρό, εκτροφέα και κριτή Maurizio Marketi, ο οποίος έχει γράψει εξαιρετικά σχόλια για την μεγάλη αξία και την εμβριθή γνώση του κυρίου Ernest Wilking καθώς και για την επίδραση που είχε στον ίδιο συντελώντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση του ως εκτροφέα (παρόμοια σχόλια έχει γράψει και ο Jens Kollenberg, ιδιοκτήτης του εκτροφείου Norden Stam). Λόγω της φιλικής του σχέσης και συνεργασίας με την Sonia Frankenmont - Freudenberg (την εκτροφή της οποίας είχε επίσης επηρεάσει το Forell) ο Maurizio Marketi της έδωσε την Medina dei Piani di Praglia, η οποία ήταν κόρη των προσωπικών του σκύλων Ingo v.Forell - Della v.Franckenhorst. Η συνεισφορά της Medina στη φυλή ήταν καθοριστική διότι υπήρξε η μητέρα της "V" Franckenhorst γέννας σε συνδυασμό με τον Nimrod Hilo v.Franckenhorst (Guy's Hillo v.Norden Stam - Olive of Bamby's Pride)!

Nimrod Hillo v.Franckenhorst SCH3

Μερικές σπάνιες φωτογραφίες της μεγάλης Sonja David von Franquemont - Freudenberg.
Η πρώτη είναι από το Mauvieres, στη Γαλλία, με τον Black Barough vom Franckenhorst

 

Η Sonja με την SchH 3 Welda vom Franckenhorst και τα κουτάβια της από τον SchH 3, Angekort 1 A ZVA Ursus vom Franckenhorst

Lauda Gunda vom Franckenhorst με την Sonja Franquemont, σε έκθεση

 

H Sonja Franquemont Freudenberg σε νεαρή ηλικία με κουτάβια εκτροφής της

 

ΜΥΘΟΙ : Golda vom Franckenhorst και Sonja Franquemont - Baron Bryan vom Harro's Berg και Hennig Hartog.
Η Golda, σε νεαρή ηλικία, ήταν best female στο KCM (Dutch DV sieger)

DV-Siegerin 1982
French CH
Belgium CH
International CH.
SchH III: 92/82/83
ZTP

Vivre Vivien V. Franckenhorst (1980-1987)

Nimrod Hilo v.Franckenhorst (Guy's Hilo v.Norden Stamm x Olive of Bamby's Pride)
x
Medina dei Piani di Praglia (Ingo v.Forell x Della v.Franckenhorst)

Για την σπουδαία αυτή σκύλα έγραψε τα εξής ο Zwan:

"Some dogs never die they just fade away"
article by J.M v.d. Zwan

...great bitch Vivre Vivien v. Franckenhorst, also a past DV-Sieger. She produced a number of top winning progeny. She was a bitch with a very nice expression and a beautiful head. Compact built with a strong back and a beautiful topline with an excellent croup. Vivre Vivien was one of the bitches in the Doberrnann history who earned herself a place in the breed's Hall of Fame by being the dam of many important progeny such as Amos vom Franckenhorst, Dea Dolores vom Franckenhorst, Dexter vom Franckenhorst, Golda, Gringo and Graf Guido vom Franckenhorst.


"In the beginning... A History of the Dobermann"
by J.M. vd Zwan

Bred in Holland this dominant black bitch proved to be a brood bitch of excellence for the vom Franckenhorst Kennel and Dobermann breed in General. She did well in conformation herself, although due to circumstances she was not extensively campaigned. But she did become a French Champion and also won the German Champion show where she made D.V. Siegerin.
The Dutch specialist Mrs Onstenk - Schenk wrote about her: a nice 18 month old bitch with much nobility. Very short bodied and a good head with a nice expression. Very dark eyes, long neck, good front, and excellent depth of chest. A short, strong back and sufficient hind angulation. A beautiful specimen.
She made Schutzhund III with a scores of 92-82-83. Her sire was also a SchH III dog from the same kennel, and was widely acclaimed for his fierce fighting spirit.
Vivre Vivien died at 7 years of age, leaving numerous important progeny behind her such as Amos, Dea Dolores, Dexter, Golda, Gringo and Guido vom Franckenhorst

 

Ero v.Franckenhorst (Chico v.Forell - Amarilda v.d.Wachenburg)

Bundessieger 1975
DV sieger 1976
IDC sieger 1979
Dutch/Luxenburg champion
Dutch working Champion
4th at the DV Leistungs Sieger 1979
SCH3
ZTP V1A
Angekoert 1 A ZVA

      

Επιστροφή στην κορυφή