Συνέντευξη "Photo by Giota" στο Doberman.GR

Όλοι οι λάτρεις της φυλής σίγουρα έχουμε δει και θαυμάσει τις φωτογραφίες της!!
Ποια όμως είναι η Γιώτα;

Η Ελληνίδα φωτογράφος Γιώτα Μπουραντά, ευρύτερα γνωστή ως “photo by Giota”, θεωρείται διεθνώς η καλύτερη φωτογράφος για την φυλή των Ντόμπερμαν και γενικότερα μια εκ των κορυφαίων φωτογράφων σκύλων στην Ευρώπη. Έχει φωτογραφίσει, ως μέλος της ομάδας των επίσημων φωτογράφων της διοργάνωσης, 8 παγκόσμια πρωταθλήματα Ντόμπερμαν (IDC Sieger), 7 Ιταλικά πρωταθλήματα (Campionato AIAD), καθώς και ειδικές και γενικές εκθέσεις σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά στην Ελλάδα. Έχει φωτογραφίσει τα διασημότερα Ντόμπερμαν της εποχής μας, μερικά από τα οποία μάλιστα θεωρούνται από τα καλύτερα στην ιστορία της φυλής, έχει συνεργαστεί με θρυλικά ονόματα του χώρου κι οι φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα διεθνή sites και περιοδικά.
Το λογότυπο “photo by Giota” έχει καταξιωθεί διεθνώς εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Περισσότερα όμως για την Γιώτα και τη δουλειά της μπορείτε να διαβάσετε στην αποκλειστική, για το Doberman.GR, συνέντευξη που ακολουθεί!!

giota_b@otenet.gr


 

Όλες οι gallery που έχει παραχωρήσει η Γιώτα στο Doberman.GR από το 2008 μέχρι και σήμερα!!

Αποκλειστική συνέντευξη της Γιώτας στο Doberman.GR!!

Doberman.GR: Αγαπητή Γιώτα, πριν ξεκινήσουμε να σε ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη που μας παραχωρείς!!!
Καταρχάς πες μας πως ξεκίνησε η σχέση σου με τη φωτογραφία;

Γιώτα: Σπούδασα στην σχολή Akto (ο οποίος ίδρυσε την πρώτη ιδιωτική σχολή φωτογραφίας στην Ελλάδα, το 1970), όπου ευτύχησα να έχω πολύ σημαντικούς καθηγητές. Έμαθα φωτογραφία στην εποχή του φιλμ, δούλεψα με αναλογικές φωτογραφικές μηχανές κι η εμπειρία αυτή ήταν μεγάλο σχολείο και πλεονέκτημα. Το φιλμ απαιτούσε σωστή τεχνική και δεν άφηνε πολλά περιθώρια για λάθη.

 

Doberman.GR: Και τα Ντόμπερμαν πώς προέκυψαν;

Γιώτα: Φωτογράφιζα διάφορα σκυλιά σε ασπρόμαυρο φιλμ ενώ ακόμη σπούδαζα φωτογραφία. Κυρίως έκανα πορτραίτα σκύλων. Πήγα για πρώτη φορά σε έκθεση σκύλων το 2001. Ήταν ειδική του Ομίλου Dobermann. Τράβηξα μερικές φωτογραφίες, τις οποίες ζήτησε να δει και τελικά δημοσίευσε ένα περιοδικό της εποχής. Στη συνέχεια ένας φίλος μου ζήτησε να φωτογραφίσω το σκυλί του, ένα εκθεσιακό Dobermann. Επέλεξα το ασπρόμαυρο φιλμ, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο για φωτογραφία σκύλου και μάλιστα Dobermann εκείνη την περίοδο.
Πίστευα πως η λιτότητα και αφαιρετικότητα, που χαρακτηρίζουν την Α/Μ φωτογραφία, την έκαναν ιδανική επιλογή για να αναδείξει την λιτή και ταυτόχρονα επιβλητική όψη του Dobermann. Τελικά, έκανα μια σειρά ασπρόμαυρων πορτραίτων που είχαν, απρόσμενα θα έλεγα, καλή απήχηση στον κυνοφιλικό χώρο.
Άρχισαν σιγά σιγά να με ζητούν για φωτογραφίσεις εκτροφείς διαφόρων φυλών αλλά και εκπαιδευτές. Οι φωτογραφίες μου χρησιμοποιούνταν στις διαφημίσεις τους (σε περιοδικά, σε διαφημιστικά φυλλάδια και στα περίπτερά τους στις εκθέσεις) καθώς φυσικά και στις ιστοσελίδες τους. Παράλληλα ξεκίνησα να συνεργάζομαι με περιοδικά και με ομίλους φυλών σκύλων καθώς και με σχολές εκπαίδευσης και clubs εργασίας αναλαμβάνοντας την φωτογράφιση των εκδηλώσεών τους.

 

Doberman.GR: Πότε πήγες για πρώτη φορά σε έκθεση στο εξωτερικό; Πόσο καθοριστική ήταν για την πορεία σου στο χώρο στη συνέχεια σε διεθνές επίπεδο;

Γιώτα: Η πρώτη παρουσία μου σε έκθεση στο εξωτερικό ήταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα των Dobermanns του 2004, που έγινε στην Ιταλία, στο Desio.
Οι φωτογραφίες μου δημοσιεύτηκαν στο Dobermann-Review.com (το μεγαλύτερο διεθνές site για την φυλή μας στον κόσμο) κι έτσι άρχισα να γίνομαι γνωστή.
Από εκεί και μετά είχα την τιμή να φωτογραφίσω ως μέλος της επίσημης ομάδας φωτογράφων της διοργάνωσης 8 φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα των dobermanns (IDC sieger show), 7 φορές το κορυφαίο εθνικό πρωτάθλημα του κόσμου, το Ιταλικό (Campionato AIAD), καθώς και 2 φορές το Trofeo Caliandro, την σπουδαία έκθεση που γίνεται για να τιμηθεί η μνήμη και το έργο του θρυλικού Ιταλού εκτροφέα, του Piero Caliandro (εκτροφείο di villa Castelli).
Συχνά οι φωτογραφίες μου δημοσιεύονται στα περιοδικά πολλών ομίλων Dobermanns του εξωτερικού, ενώ αφιερώματα στη δουλειά μου φιλοξενούνται στα δυο μεγαλύτερα sites στον κόσμο για την φυλή, το Dobermann-Review.com και το The-Dobermann.com.
Επίσης, φωτογραφίζω εκτροφεία και σκύλους ιδιωτικά σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Doberman.GR: Είναι γνωστό ότι συνεργάζεσαι με πολύ μεγάλα ονόματα διεθνώς, με κορυφαίους εκτροφείς, που σε εμπιστεύονται να φωτογραφίζεις Ντόμπερμαν που είναι παγκοσμίως διάσημα. Για την ακρίβεια, έχεις φωτογραφίσει τα σημαντικότερα σύγχρονα σκυλιά, πολλά από τα οποία ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στην ιστορία της φυλής. Πόσο δύσκολο είναι αυτό και πώς έχεις καταφέρει να σε εμπιστεύονται για πάνω από μια δεκαετία;

Γιώτα: Η εμπιστοσύνη αυτή είναι σίγουρα εξαιρετικά τιμητική. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου με το ίδιο πάντα πάθος, με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Προσέχω ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια δίνοντας έμφαση στις τεχνικές μορφολογικές ιδιαιτερότητες κάθε σκύλου. Η φωτογράφιση εκθεσιακών σκύλων δεν είναι απλή υπόθεση. Ακόμη κι ένας σκύλος που ποζάρει καλά, δεν είναι εύκολος, αν τα standards της δουλειάς σου είναι υψηλά. Η στιγμή, η τέλεια στιγμή, δεν διαρκεί πολύ ακόμη και για έναν καλά εκπαιδευμένο σκύλο. Ο φωτογράφος πρέπει να έχει τη γνώση ώστε να μπορεί να κατευθύνει τον χειριστή σωστά και με ακρίβεια για να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στον σκύλο γρήγορα, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να προσπαθεί διαρκώς να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την τέλεια στιγμή και να μπορεί, φυσικά, να την αιχμαλωτίσει με τον φακό του. Ο φωτογράφος πρέπει να έχει γνώση της φυλής που φωτογραφίζει. Μόνο έτσι θα είναι σε θέση να αναδείξει κατά τον καλύτερο τρόπο ένα σκύλο.

 

Doberman.GR: Τί χρειάζεται να διαθέτει ένα φωτογράφος σκύλων για να γίνει επιτυχημένος στη δουλειά του;

Γιώτα: Ο σοβαρός επαγγελματίας φωτογράφος πρέπει να έχει αληθινή αγάπη γι’ αυτό που κάνει, να δουλεύει σκληρά, να είναι αφοσιωμένος στην επίτευξη του στόχου του, να διαθέτει άρτια φωτογραφική τεχνική, δημιουργική ματιά και καλλιτεχνική ευαισθησία. Επιπλέον, ο φωτογράφος σκύλων θα πρέπει να φροντίζει να αποκτήσει εξειδικευμένη γνώση γύρω από τα σκυλιά, η οποία θα τον βοηθήσει να έχει καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα.

 

Doberman.GR: Τί προσπαθείς κυρίως να αναδείξεις με την φωτογραφία σου;

Γιώτα: Προσωπικά με ενδιαφέρει να αναδείξω τον εσωτερικό κόσμο των σκύλων, τη σχέση αγάπης του ανθρώπου με τον καλύτερό του φίλο, το μεγαλείο, την ομορφιά και την γοητεία του σκύλου. Η τέχνη της φωτογραφίας θα πρέπει να υπενθυμίζει έντονα την σημασία της ύπαρξης του σκύλου στη ζωή του ανθρώπου καθώς και τον σεβασμό που ο άνθρωπος θα πρέπει να έχει προς τον σκύλο.

 

Doberman.GR: Ποιά σκυλιά σου αρέσουν; Μπορείς να μας πεις μερικά;

Γιώτα: Είναι πολλά τα dobermanns που μου αρέσουν. Θα σου πω όμως μόνο ένα, που είναι και το αγαπημένο μου. Είναι ο Zordan Zewi del Citone. Τον φωτογράφισα στο παγκόσμιο του 2007, στο Ιταλικό πρωτάθλημα του 2008, στο Trofeo Calliandro του 2009 και ξανά στο Ιταλικό πρωτάθλημα του 2010. Είναι το ομορφότερο Dobermann που έχω δει. Το πορτραίτο του που δημοσιεύουμε εδώ, το οποίο έκανα στο IDC του 2007 στην Ιταλία, θεωρώ πως είναι και το καλύτερό μου πορτραίτο Dobermann.

 

Doberman.GR: Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ευγενική συνεργασία σου με την σελίδα μας και για την συνέντευξη!

Γιώτα: Εγώ σ’ ευχαριστώ Βασίλη. Είναι χαρά μου να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την πανέμορφη αυτή φυλή των Ντόμπερμαν.

 

      

Επιστροφή στην κορυφή